2023. március 22., Beáta Izolda

Mindenki ügye

Tovább nehezítené a kormány a pártok országos listaállítását

UGYTUDJUK.HU 2019.11.30. 00:00

Korábban azt ígérték, többet nem nyúlnak bele a választási törvénybe. Most mégis szigorítanának.

 

Támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit – tájékoztatta a Telexet Sebián-Petrovszki László. A DK országgyűlési képviselője, a bizottság tagja azt mondta

 

a kormánypártok képviselői egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, így 8 igen szavazat volt a bizottsági ülésen, míg a 4 jelenlévő ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

 

Volner János javaslata kikötné, hogy a jövőbeni választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

 

Ez lényegében azt jelenti, hogy amennyiben a választási törvénymódosító csomagot ebben a formában szavazza meg a kétharmad, az ellenzéki pártoknak sem esélyük, sem lehetőségük nem lesz külön listán indulni a 2022-es országgyűlési választáson.

 

Sőt, több kis, de létező párt sem lesz képes majd országos listát állítani anélkül, hogy az ellenzéki pártok számára esélyesnek vélt egyéni választókerületekben jelöltet ne indítana.

 

Fotó: Sóki Tamás / MTI

 

Korábban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelezte, hogy külön listát állítana a minimum szükséges számú jelöltekkel, de anélkül, hogy az ellenzéki koordinációba bezavarna. Mindamellett, hogy az ellenzéki pártokat egy közös listára kényszeríti a javaslat, az MKKP tervei is ugrottak.

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter két hete, a kormányinfón jelentette ki, hogy az ellenzéki pártok külön listás, vagy akár kooperációs indulását nem fogja akadályozni a kormány, és nem fogja a választási törvényt kénye-kedve szerint változtatni.

 

Hát, nem így lesz.

 

Jelenleg 27 választókerületben kell jelöltet állítani az országos listához, ez a szám emelkedett egy korábbi variálás miatt 50-re, a kormányzati indoklás szerint azért, hogy a jelöltállítás, és így az állami kampánypénzekhez jutás feltételei szigorodjanak, kamupártok pedig ne jussanak ilyen forrásokhoz.

 

A javaslat elfogadása után a 106 egyéni körzetből 71-ben kell majd jelöltet állítani, azaz amennyiben két ellenzéki lista készülne, úgy 36 körzetben mindenképpen 2 ellenzéki induló lenne a Fidesz jelöltjével szemben.

 

(Via ugytudjuk.hu) 

 

Tudja, mi az a láncszavazás? Elvileg tilos, de 2022-ben mégis könnyebb lehet így választást nyerni

 

(Indexkép: Mohai Balázs / MTI)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló