2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#fidesz #karácsony gergely #kúria #országgyűlési választás #fudan egyetem #népszavazás #álláskeresési járadék

A választás utánra csúszhat a kínai egyetemről szóló népszavazás

Barna Benedek 2021.09.15. 17:01

Többen is megtámadták Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit, köztük az Iparkamara.

 

Összesen hatan támadták meg Karácsony Gergely augusztus 30-án a Nemzeti Választási Bizottság által elfogadott két népszavazási kérdését a kedd 16-órás határidő előtt – számolt be a merce.hu a HVG cikke nyomán.

 

A kínai Fudan Egyetem beruházásáról szóló népszavazási kérdéssel szemben két magánszemély és a volt jobbikos képviselő, Volner János pártja (Volner Párt), az álláskeresési járadék 3-ról 9 hónapra való meghosszabbításáról szóló kérdéssel szemben két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nyújtott be felülvizsgálati kérelme.

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint a fontos ügyekben általában a kormánypártokkal szavazó Volner János azzal indokolta a Fudan Egyetemmel kapcsolatos kérdés megtámadását, hogy az Alaptörvény-ellenes, mivel nem lehet népszavazási kérdést kiírni nemzetközi szerződésekből eredő kötelességeket is érintő ügyekben. Az egyetem magyarországi terjeszkedésének előkészítése során valóban született egy, akár nemzetközi szerződésnek is tekinthető megegyezés, ugyanakkor a HVG cikke megjegyzi, hogy a 2018 végén aláírt egyezség még csak elvi megállapodás volt, így konkrétumokat – helyszínt, dátumokat, összegeket – nem tartalmazott. (A Nemzeti Választási Bizottság egyébként a Karácsony Gergely által benyújtott öt népszavazási kezdeményezésből kettőt is – az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról és az autópálya koncesszióról szóló kérdéseket – ilyen indoklással, azaz a nemzetközi egyezményekbe való ütközésre hivatkova utasított el.)

 

Arról, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara milyen indoklással kért felülvizsgálati kérelmet az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló kérdéssel szemben, nem érkezett hír.

szavazás-mti-szigeváry-zsoltjpg
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Mint a Mérce írja, a Kúriának most 90 nap áll rendelkezésére a felülvizsgálati kérelmek elbírálására, az ő döntésük ellen jogorvoslatnak a továbbiakban nincs helye. Ha elutasítják a kérelmeket és kiírhatónak ítélik meg a népszavazási kérdésket, akkor Karácsony Gergelynek – aki magánszemélyként adta le a kezdeményezést – 120 napja lesz, hogy összegyűjtsön 200 ezer érvényes támogatói aláírást – ha azok meglesznek, akkor az Országgyűlésnek el kell rendelnie a népszavazást.

 

Az Országgyűléstől az államfő elé kerülnek a kérdések, aki a jogorvoslati határidő lejárta utáni, vagy a beérkezett jogorvoslati kérelmek elbírálása utáni 15 napon belül tűzi ki a népszavazás időpontját 70-90 napon belülre. Az egyetlen megkötés az időpont kitűzésénél annyi, hogy népszavazást nem lehet választásokat megelőző 41 napon belülre kiírni.

 

Márpedig

ha minden határidőt maximálisan kihasználnak, akkor Karácsony Gergely népszavazási kérdései éppen belecsúszhatnak ebbe a 41 napos határidőbe. Ebben az esetben pedig a népszavazás átcsúszhat a jövő tavaszi parlamenti választás utáni időszakra,

ami – mint arra a merce.hu rámutat – egybeesik a Fidesz érdekeivel. A kormánypártnak ugyanis nem jönne jól a választásokat megelőzően egy kormányellenessé formált, akár az 50 százalékos érvényességi küszöböt is megugró népszavazás, ami akár kellemetlen eredményt is hozhat a Fidesz számára (tekintve, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatban az ő szavazótáborukban is jelentős elutasítottság).


Karácsony Gergely pártja a Párbeszéd egyébként a fentiek miatt már kezdeményezte egy határozati javaslat benyújtásával, hogy a 41 napos határidő eltörlésével lehessen egyszerre tartani népszavazást és választást. Szerintük így – amellett, hogy el lehet kerülni a Fidesz idővel való trükközési kísérleteit – még spórolni is lehetni, hiszen egy-egy milliókat megmozgató voksolás szervezése és lebonyolítása több tízmilliárd forintos feladat.

A kormány által beterjesztett, "gyermekvédelminek" nevezett népszavazási kérdéseket is többen megtámadták, így a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Társaság A Szabadságjogokért is, így most azok szintén a Kúria előtt várnak elbírálásra. Ha azokat a legfőbb bírói szerv átengedi, akkor azonnal az Országgyűlés elé kerülnek, aláírásgyűjtés nélkül, és a parlament 30 napon belül dönthet a referendum elrendeléséről (bár a fideszes kétharmad mellett nem valószínű, hogy megtagadnák a népszavazás elrendelését).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló