2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#fidesz #kúria #népszavazás #pedofiltörvény #homofóbia #kétfarkú kutya párt

A Kutyapárt megtámadta a Kúrián a kormány "gyermekvédelmi" népszavazásának négy kérdését

Renczes Ágoston 2021.08.16. 15:04

A Kétefarkúak szerint a kérdések megsértik "a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét".

szallitotta_azonnali_1@2x

Megtámadtuk a Kúriánál a Kormány négy népszavazási kérdését

– tette közzé Facebook-oldalán az MKKP.

 

A Kutyapárt szerint az egész népszavazás „szembe megy a népszavazás rendeltetésével, hiszen a döntéseket az Országgyűlés már meghozta, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra pedig nyilvánvalóan nincs hatással”.

 

Korábban létezett megerősítő népszavazás, ezt azonban maga a Fidesz vette ki a törvényből – emlékeztet rá Kutyapárt. A döntésüket az alábbiakkal indokolják:

 

– A kérdések nem egyértelműek. A kétfarkúak szerint sem az nincs definálva több esetben, hogy ki a kérdések alanya, vagyis hogy kik ne mutathassanak be kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat, sem az, hogy „csak az emberek nemváltását nem szabad-e bemutatni vagy pl. a bohóchal vagy a szalagos muréna nemváltoztatását tartalmazó ismeretterjesztő filmet se”.

 

– Nem egyértelmű, hogy a népszavazás bizonyos lehetséges eredményei esetén milyen döntést kellene hoznia az Országgyűlésnek, „bizonyos eredményei pedig azért végrehajthatatlanok, mert szembe mennek a magasabb rendő EU-s szabályozással”.

 

– Az MKKP szerint „a népszavazásnak továbbá olyan eredménye is lehet, ami tiltja bármilyen szexuális irányultság bemutatását, így a heteroszexualitásét is, úgyhogy mehetne az irodalom és biológia könyvek nagy része a kukába”.

 

– A kérdések megtévesztőek is a kétfarkúak szerint, „hiszen például azt a hamis látszatot keltik, mintha ma is lenne lehetőség fiatalkorúak nemváltó műtétjére, valamint összemossák a transzszexualitást és az interszexualitást, így több esetben a szavazó nincs tisztában azzal, hogy pontosan miről is dönt”.

orbán-szavazás-mti-koszticsák-szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az MKKP mind a négy kérdést külün megtámadta a Kúriánál – itt elolvasható a beküldött négy dokumentum, a Facebook-posztban pedig részletesen is kifejtik, mi mindent kifogásolnak a kormány négy népszavazási kérdésén.

 

A pártot leginkább az zavarja, hogy „valamennyi kérdés megsérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét”, hiszen olyan dolgokról népszavaztatnak, amikről már van törvény, és a kormány arra hivatkozik, hogy a népszavazással akarnak tömegtámogatást adni a kormány számára az Európai Unió kötelezettségszegési eljárásában való részvétel során, erre azonban pont semmilyen hatása nem lenne a népszavazásnak az MKKP szerint.

 

A gyermekvédelminek mondott népszavazás kérdései ezek:

 

–  Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

 

Ezek közül a negyedik, a nemátalakító kezelések népszerűsítéséről szólón kívül az összes kérdést megtámadta az MKKP.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

Frissítés: a népszavazást a Momentum Mozgalom és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is megtámadta. A TASZ szerint a kormány által benyújtott kérdések nem felelnek meg a egyértelműség követelményének (pl. kérdéses, hogy a népszavazás eredményének következtében milyen jogszabály megalkotására lenne köteles az Országgyűlés). Emellett a kérdések egy része kifejezetten a gyermekek szabad tájékozódásának korlátozására irányul, ami a hazánk által is elfogadott nemzetközi egyezményekbe ütközik, továbbá "az LMBTQ+ emberekkel összefüggő társadalmi kérdések tabusítása, illetve megbélyegzésük sérti az Alaptörvényt, mely az emberi méltóság részeként a szexuális irányultságot is védi".

 

A Momentum egyrészt azért kritizálta a kérdéseket, mert – mint írták – nem tudni, hogy érvényes és eredményes népszavazás esetén milyen jogalkotással lehetne eleget tenni nekik. Másrészt szerint a kérdések valójában nem népszavazási kérdések, mert ez a népszavazás arra való, hogy a polgárok biankó felhatalmazást adjanak a kormány leegyszerűsítő politikájának. Ezen kívül alkotmányellenesnek is tartják a kérdéseket: elvárás, hogy akár az igenek, akár a nemek nyernek, a döntés megvalósítható legyen az alkotmány keretei között, viszont ebben az esetben pl. az egyik kérdés alapján, ha győznek az igenek, a gyermekeknek korlátlanul lehetne szexuális médiatartalmat megjeleníteni, ami ellentétes a gyermekek alapjogaival, és ellentétes az EU-s joggal is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló