2023. június 3., Klotild Pünkösd

Mindenki ügye

#orbán-kormány #népszavazás #pedofiltörvény #homofóbia

Zöld utat adott Orbánék ötkérdéses népszavazásának a Nemzeti Választási Bizottság

Barna Benedek 2021.07.30. 15:20

Hitelesítették a kérdéseket, népszavaztathat a kormány. Karácsony Gergely kezdeményezését egyelőre még nem tárgyalták.

Az MTI beszámolója szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette azokat a népszavazási kérdéseket, amelyeket az Orbán-kormány azért nyújtott be, hogy legitimálja a homofóbbá tett pedofiltörvényét.

 

Ezek a kérdések úgy szólnak:

 

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

 

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

 

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?

 

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

 

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

orbán-mti-soós-lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

A hitelesítéseket rendre kilencen támogatták – Téglási András, Bozsóki Éva, Lugossy-Sági Krisztina, Sasvári Róbert, Szalay Tamás, Tóta Áronné választott tagok, valamint Borbély Andrea, a Jobbik, továbbá Lovas András, a KDNP és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja –, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag és Csonka Krisztián, az LMP delegáltja. A szavazásokban nem vett részt Fazekas Tamás, a Párbeszéd, Litresits András, az MSZP és Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja.


Téglási András, a testület elnöke az egyes kérdések hitelesítéséről szóló vitákban arról beszélt, a kezdeményezések hitelesíthetők, mert nem ütköznek tiltott tárgykörbe, megfelelnek a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének. Bozsóki Éva elnökhelyettes, Tóta Áronné, Szalay Tamás és Sárhegyi Zoltán szintén a hitelesítések mellett foglaltak állást.

 

Így érveltek a hitelesítés ellen felszólalók

 

Fazekas Tamás, a Párbeszéd delegáltja az első kezdeményezés vitájában arról beszélt, a népszavazás intézménye nem szolgálhat arra, hogy politikai vitában használják fel, márpedig a kormány világossá tette, a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás politikai vitájában akarja felhasználni a kérdéseket, ez azonban a delegált szerint ellentétes az alaptörvénnyel. Úgy vélte, három kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, kettővel szemben pedig a megerősítő népszavazás tilalma merül fel elutasítási indokként. Jelezte: mindezek miatt nem vesz részt a szavazásokban.


Litresits András (MSZP) szerint elfogadhatatlan, hogy a bizottság nem ugyanazon az ülésen tárgyalja a kormány kérdéseit a Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott kérdésekkel, holott egy napon nyújtották be azokat. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarországgal szemben, meglátása szerint "a Pegasus-botrány elkerülő hadművelete" a kormány népszavazási kezdeményezése, amihez az NVB-nek "nem kell asszisztálnia". Jelezte, ő sem vesz részt a szavazásokban.


Avarkeszi Dezső (DK) azon meggyőződésének adott hangot, hogy a kormány kérdései nem egyértelműek, és hozzájárulnak a népszavazás intézményének kiüresítéséhez, ezért ő sem vett részt a szavazásokban.

 

Csonka Krisztián (LMP) az első kérdés vitájában arról beszélt, nem ért egyet a tervezettel, sérül a választópolgári egyértelműség követelménye, nincs meghatározva a "szexuális irányultság" kifejezése, és szigorúan véve eredményes népszavazás után felvilágosító órát sem lehetne tartani a diákoknak.

 

Fábián Adrián választott tag arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdések nem egyértelműek jogalkotói szempontból. Mint mondta, ha a népszavazáson az "igenek" kerülnek többsége, akkor a jogalkotónak olyan törvényt kellene alkotnia, ami szembemegy a józan ésszel és az alaptörvénnyel.

 

Egy további népszavazási kezdeményezés is átment

 

Az ülésen egyébként több másik kérdésről is döntést hoztak, és a kormány által benyújtottakon kívül még egyet hitelesítettek: a Magyar Munkáspárt népszavazási kezdeményezését a tankötelezettség korhatárának 18 évre emeléséről.

 

A Munkáspárt által benyújtott és az NVB által hitelesített kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?"

 

A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

A kormány egyébként Gulyás Gergely korábbi nyilatkozata szerint még év végén, de legkésőbb jövő január-februárban megtartaná az ötkérdéses népszavazását.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló