2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

#európai bizottság #magyar kormány #ensz #kémszoftver #megfigyelési botrány

Az Európai Bizottság és az ENSZ is kiakadt a magyar kormány megfigyelési botránya miatt

Székely Zoárd 2021.07.20. 11:20

Az EB elnöke szerint ha igazak a hírek, minden létező európai szabályt megszegett a Fidesz.

Ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan

– mondta Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd a szóvivője is a magyar megfigyelési botrányról.

 

Az Európai Bizottság most alapos vizsgálódást tervez, hogy meggyőződjön, igazak-e a hírek, megjelent információk magyar újságírók és ellenzékinek beállított üzletemberek lehallgatásáról az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával – szúrta ki a 444.hu.

Ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy. A sajtószabadság az EU értékeinek a legfontosabbjai között van, úgyhogy ha a hírekben szereplő állítások igazak, akkor teljességgel elfogadhatatlan ez az eljárás

– hangsúlyozta a bizottsági elnök.

 

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is rendkívüli aggodalmát fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amik szerint az NSO izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját újságírók és másként gondolkodók ellen is bevetették – írja az MTI.

Rendkívül aggasztóak azok a megállapítások, amik szerint több országban is széles körben alkalmazták a Pegasus nevű szoftvert újságírókkal, emberi jogvédőkkel, politikusokkal és másokkal szemben. Ezek látszólag megerősítik legsúlyosabb félelmeinket azzal kapcsolatban, hogy visszaélhetnek a megfigyelési technológiákkal, így ásva alá törvénytelenül az emberi jogokat

– írta genfi keltezésű közleményében Bachelet.

Varga Judit: Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van

nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek az izraeli Pegasus nevű kémszoftver ügyével kapcsolatban. A miniszter szerint Magyarországon, ahogy minden jogállamban, az a célja a titkos információgyűjtésnek, hogy az alkotmányos rend elleni és a külföldi hírszerzésgyanús tevékenységeket figyeljék a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. Elmondta, hogy a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik.

A főbiztos szerint az ehhez hasonló programok használata kizárólag súlyos bűncselekmények és biztonsági fenyegetések ügyében igazolható, más esetekben aránytalan intézkedésnek számít.

 

Ha akár csak részben igazak az állítások a Pegasus alkalmazásáról, akkor ismét átléptek egy vörös vonalat, ismét teljesen büntetlenül

– fogalmazott az emberi jogi főbiztos.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Címlapfotó: MTI/Benko Vivien Cher

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló