2022. augusztus 18., Ilona

Mindenki ügye

#ügyvéd #magyar kormány #kémszoftver #megfigyelési botrány

A Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és több másik ügyvédet is lehallgathattak a kémszoftverrel

Székely Zoárd 2021.07.20. 07:35

Javarészt azok kerültek célkeresztbe, akik valahogy konfliktusba kerültek a kormánnyal.

Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és más ügyvédeket is lehallgathattak a Pegasus nevű kémszoftverrel – számolt be róla a Direkt36.

 

Rajta kívül még kilenc magyar ügyvédet azonosítottak a célszemélyek között, büntetőügyekben eljáró védőügyédeket éppúgy, mint polgári joggal (cég, ingatlan, kártérítés stb.) foglalkozó ügyvédeket.

A kormánymédiának nem hír, hogy izraeli kémprogrammal figyeltek meg magyar újságírókat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Direkt 36 információi szerint magyar újságírókat, valamint ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas.

A mai világban ezekkel a technológiákkal együtt kell élni. Nekem nem volt félnivalóm. Aki 30-40 éve ilyen horderejű ügyekben dolgozik védőként, mint én, annak nem lehet úgy élni, hogy tart a megfigyeléstől

– nyilatkozta a lapnak Bánáti, hozzátéve, hogy „az ember mindennapjait az nem befolyásolhatja, hogy akkor most [vajon] követnek, lehallgatnak, megfigyelnek”.

Bánáti és a többiek annak ellenére válhattak célponttá, hogy az ügyfelekkel való kommunikáció titkossága – az úgynevezett ügyvédi titok – az ügyvédi munka egyik alapintézménye.

Bánáti 2018 végén vált célszeméllyé, amikor javában folyt egy nyomozás egyik legismertebb akkori ügyfelével, Gyárfás Tamással szemben Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával kapcsolatban. Gyárfást azzal gyanúsították meg a hatóságok, hogy az ő felbujtására követték el a gyilkosságot.

Az Újságírók Szövetsége azonnali magyarázatot követel a titkos megfigyelések ügyében

Ahogy arról portálunk is beszámolt, egy nemzetközi tényfeltáró projekt arra jutott, hogy magyar újságírókat is megfigyeltek egy izraeli kémprogrammal. Erre reagálva hétfőn a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) közleményt adott ki, amelyben azt írták: elnökségük megdöbbenve értesült a hírről. Ha ez így történt, az elfogadhatatlan, felháborító, törvénysértő, azonnali nyilvános, teljeskörű tájékoztatás szükséges.

A többi célba vett ügyvéd kevésbé ismert, nem közszereplő, sokan értetlenül fogadták a Direkt36 megkeresését. Volt köztük olyan is, akinek semmilyen politikai kötődésű ügye, vagy kormány ellen indított pere nem volt, cserébe viszont célponttá válásának idején fontolgatta azt, hogy elindul a polgármesteri posztért egy vidéki kisváros fideszes jelöltjével szemben.

 

Az ügyvédi szakmának egyébként több összetűzése is volt a kormánnyal az elmúlt években, kiemelkedik ezek közül, amikor kommunikációs kampány indult a „börtönbiznisz”, azaz az elítéltek kártérítései ügyeivel foglalkozó védők ellen.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Címlapfotó: MTI/Krizsán Csaba

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló