2022. október 6., Brúnó Renáta

Mindenki ügye

#magyar kormány #kémszoftver #megfigyelési botrány

A kormánymédiának nem hír, hogy izraeli kémprogrammal figyeltek meg magyar újságírókat

Székely Zoárd 2021.07.19. 11:20

Varga Judit és Novák Katalin is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Direkt 36 információi szerint magyar újságírókat, valamint ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. 

Izraeli kémfegyverrel vették célba az Orbán-kormány ellenfeleit

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is - derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként.

Érdekes részletet közölt a Washington Post a lehallgatási botrány ügyében, szúrta ki a 444.hu. A Le Monde – az egyik legnagyobb francia lap, amely közreműködött a lehallgatási botrány felderítésében – egyik újságírója a közelmúltban interjút készített a magyar igazságügyi miniszterrel. A beszélgetésben a riporter azt kérdezte Varga Judittól:

Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy [politikai] ellenfelet, elfogadná ezt a kérést?

Varga a lap szerint felháborodottan válaszolt:

Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!

A Washington Post beszámolója szerint másnap kérés érkezett a miniszter irodájától, hogy töröljék a kérdést és Varga válaszát az interjúból.

 

Novák Katalin családügyi miniszternek tette fel a kérdést az ATV riportere, hogy foglalkozik-e a kormány a lehallgatási botránnyal.

Nem szeretnék sajtóhíreszteléssel foglalkozni, sem ezen a területen, sem máshol. Ha jól tudom, most egyelőre egy sajtóhírről van szó

– válaszolta Novák.

 

Hétfő délelőtt még mindig nem írt egy sort sem az MTI a Pegasus-botrányról, mindössze az LMP közleményét adták ki, ami arról szól, hogy kezdeményezik a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását a megfigyelési-ügy miatt – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

 

A lap szerint nemcsak a közmédia hallgat az ügyről, a kormányközeli portálokon (Origo, Magyar Nemzet, 888, Pesti Srácok) sem találta nyomát fél 10-ig, hogy bármilyen formában beszámoltak volna róla annak ellenére, hogy a botrány már bejárta a világsajtót is.

 

 

Címlapfotó: Stummer János Facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló