2021. október 27., Szabina

Mindenki ügye

#kormány #ellenzék #kém #kémszoftver

Kémszoftvert vásárolt a magyar kormány

Nagy Donát 2021.07.16. 08:58

Bármelyik ellenzéki újságíró vagy politikus levelezése nyitott könyv lehet a hatalom számára.
Magyarország is vett abból az izraeli kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál, írja a Népszava. Így olyan hatalmak társaságába kerültünk, mint Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr.
cyber-4508911_1280
Fotó: Pixabay
A leleplezést a Torontói Egyetem tette közzé a Microsoft jelzése alapján. Eszerint 10 ország több mint 100 ellenzékinek minősített célszemély számítógépére, okos telefonjára, illetve olyan egyéb készülékére állt rá, amelyhez internet kell, hála az izraeli Candiru nevű vállalat portékájának.

Hogy kik voltak az eddigi áldozatok, azt nem árulta el a Microsoft biztonsági illetékese.

A cikk szerint mindenesetre az érintett kormányok, illetve autoriter vezetők ily módon betekintést nyertek magánszemélyek, valamint a politikai ellenzék digitális levelezésébe. Előzőleg egy másik izraeli társaságról, az NSO-ról is kiderült, hogy hasonló termékben utazik, de az azt állította, hogy amit ő előállított, az csakis a terrorizmus és a bűnüldözés céljait szolgálja.

 

A leleplező kanadai egyetem arra figyelmeztet, hogy a tekintélyuralmi rendszerek egész digitális arzenálból válogathatnak. A Candiru szoftvere 16 millió euróba kerül, de azzal egyidejűleg csak legfeljebb 10 ember számítógépes postájára lehet rákapcsolódni. De ha még rászánnak 1,5 milliót, akkor már további 15-tel lehet növelni a megfigyeltek számát.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló