2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

#kémszoftver #újságírók #megfigyelési botrány

Az Újságírók Szövetsége azonnali magyarázatot követel a titkos megfigyelések ügyében

Barna Benedek 2021.07.19. 14:07

Várják a választ, hogy kinek áll érdekében a kémprogramok használata.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, egy nemzetközi tényfeltáró projekt arra jutott, hogy magyar újságírókat is megfigyeltek egy izraeli kémprogrammal. Erre reagálva hétfőn a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) közleményt adott ki, amelyben azt írták: elnökségük megdöbbenve értesült a hírről.

Ha ez így történt, az elfogadhatatlan, felháborító, törvénysértő, azonnali nyilvános, teljeskörű tájékoztatás szükséges.

– fogalmaztak.

 

Az újságírók magyarázatot várnak:

A MÚOSZ elnöksége felszólítja a magyar hatóságokat, hogy tisztázzák szerepüket a kémszoftver használatában, és hozzák nyilvánosságra, kinek a megrendelésére, kinek az engedélyével, milyen célból folyt titkos megfigyelés a média szereplői ellen. Adjanak nyilvánosan számot arról is, hogy a Pegasus kémszoftvert továbbra is használják-e Magyarországon újságírók, közéleti szereplők megfigyelésére.

Ellenzéki politikusok a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának azonnali összehívását is kezdeményezték már az ügy miatt, ezzel kapcsolatban a MÚOSZ azt írta, örülnek, és elvárják, hogy "a kormány felelős vezetői ott megjelenjenek, és a nyilvánosság számára is részletes magyarázatot adjanak".

Választ várunk arra, miért, kinek áll érdekében, hogy Magyarországon az átlátható, jogszerű vizsgálatok helyébe titkos, titkolt kémprogramok lépjenek. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége minden magyar újságíró nevében tiltakozik az ellen, hogy ilyen titkos megfigyelésekkel próbálják megfélemlíteni a sajtómunkásokat egy olyan országban, ahol a sajtószabadság, a szólásszabadság az alaptörvényben is deklarált demokratikus alapérték.

– zárták közleményüket.

 

Hétfőn a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, a jobbikos Stummer János hétfőn azt is elmondta, hogy feljelentést tesz tiltott adatszerzés, illetve információs rendszer vagy adat megsértése gyanújával ismeretlen tettes ellen.

 

A kémszoftvert gyártó izraeli NSO egyébként szintén közleményben reagált a sajtóhírekre: szerintük az oknyomozás tele van "téves feltételezésekkel" és "megalapozatlan elméletekkel", amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával és érdekeivel kapcsolatban. Pert fontolgatnak.

 

Frissítés: időközben a Fidesz is reagált, a frakció nevében Halász János, a nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke azt írta, hogy a sajtóban megjelent hírek "megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják, ezért nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása." 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló