2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#varga judit #pintér sándor #magyar kormány #kémszoftver #megfigyelési botrány

Varga Judit: Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van

Székely Zoárd 2021.07.20. 11:14

Pintér Sándor szerint azonban nem folytatnak illegális megfigyeléseket Magyarországon.

Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától

– nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek az izraeli Pegasus nevű kémszoftver ügyével kapcsolatban.

 

A miniszter szerint Magyarországon, ahogy minden jogállamban, az a célja a titkos információgyűjtésnek, hogy az alkotmányos rend elleni és a külföldi hírszerzésgyanús tevékenységeket figyeljék a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. Elmondta, hogy a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és több másik ügyvédet is lehallgathattak a kémszoftverrel

Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és más ügyvédeket is lehallgathattak a Pegasus nevű kémszoftverrel - számolt be róla a Direkt36. Rajta kívül még kilenc magyar ügyvédet azonosítottak a célszemélyek között, büntetőügyekben eljáró védőügyédeket éppúgy, mint polgári joggal (cég, ingatlan, kártérítés stb.) foglalkozó ügyvédeket.

Az Igazságügyi Minisztérium munkája ebben a kérdésben a jogszabályoknak való megfelelés biztosítását jelenti. Magyarországon a titkosszolgálati fellépések alkotmányos rendje értelmében ezen tevékenységeket az Országgyűlés erre kijelölt bizottsága ellenőrzi.

Ha körülnézünk, hogy mi történik a világban, például információt gyűjtenek a német kancellárról, egyértelmű, hogy minden komoly országnak kell, hogy nemzetbiztonsági védelme legyen

– taglalta az igazságügyi miniszter.

 

Varga Judit később a Népszava brüsszeli tudósítójának azt mondta, hogy Magyarországon szakmai alapon működik a titkosszolgálat, amelynek a döntései nem pártállás vagy foglalkozás, hanem az adott tevékenység alapján születnek. A lap szerint nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy az izraeli kémszoftvert bevethették Magyarországon.

Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni

– hangsúlyozta Varga Judit.

 

A Le Monde című francia lapnak korábban adott interjújával kapcsolatban tagadta, hogy utólag arra kérte a szerkesztőket, hogy töröljenek egy kérdést és feleletet az interjúból, holott a Washington Post ennek az ellenkezőjéről számolt be.

A kormánymédiának nem hír, hogy izraeli kémprogrammal figyeltek meg magyar újságírókat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Direkt 36 információi szerint magyar újságírókat, valamint ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas.

Pintér Sándor: Nem folytatnak illegális megfigyelést a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok

2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak

– jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek írt, hétfőn az MTI-hez is eljuttatott válaszában. Hozzátette, ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják.

 

A belügyminiszter azt írta, Szél konkrét kérdéseit kész megválaszolni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén (aminek összehívását épp a fideszes többség torpedózta meg hétfőn).

 

Szél Bernadett „Ki vásárolta meg az izraeli kémszoftvert, és mely belügyi, vagy nemzetbiztonsági szervek vettek részt az illegális megfigyelésekben?” címmel nyújtotta be írásbeli kérdését a belügyminiszternek.

Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el

– közölte válaszul a belügyminiszter.

 

 

Címlapfotó: MTI/AFP/John Thys

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló