2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#karácsony gergely #fudan egyetem #népszavazás #autópálya-koncesszió

A kínai egyetem és az autópályák magánosítása ügyében is népszavazást kezdeményez Karácsony Gergely


Budapest főpolgármestere kihasználta, hogy újra lehet országos népszavazást kezdeményezni.

Reggel 8 órás hatálybalépéssel kijött egy rendelet, amely szerint végre országos népszavazás kezdeményezhető. Ennek alapján országos népszavazást kezdeményezek arról, hogy a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön meg Budapesten, hogy a kormány ne adhassa el az autópályákat és hogy legyen általános, ingyenes antitest-szűrés minden 60 év feletti honfitársunknak

– olvasható Karácsony Gergely szerdai Facebook-posztjában.

Az ellenzéki kományfőjelöltek megüzenték Kínának: nem kérnek a Fudanból és a Budapest-Belgrád vasútból

Karácsony Gergely kedden a közösségi oldalán jelentette be, hogy a kezdeményezésére az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közösen írtak levelet Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság. Dobrev Klárával, Fekete-Győr Andrással, Jakab Péterrel, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel együtt tudatjuk a kínai államfővel: nem kérünk a magyar adófizetőknek több száz milliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan egyetem beruházása mellett a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásának haladéktalan leállítását vállaljuk.

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, a Fudan Egyetem kapcsán szinte semmilyen részlet nem ismert, így például azt sem tudni, hogy miből finanszírozzák a költségeket, és azt sem, hogy ez mennyibe kerül a magyar adófizetőknek.

Halad a Fudan-projekt: a kormányoldal létrehozta a kínai elitegyetem alapítványát és telket is adott neki

134 igen és 25 nem szavazattal megszavazta a parlament kormánypárti többsége kedden a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozását és azt, hogy ingyen átadják a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit - írja a Telex.

Szintén többször írtunk a magyar autópályahálózat kiszervezéséről: a magyar kormány 35 évre magánkézbe adná a komplett magyar gyorsforgalmi úthálózatot, holott ellenzékből a Fidesz még a leghatározottabban ellenezte ezt.

Autópálya-üzemeltetés: hárman jelentkeztek, Mészáros Lőrinc köreit is érdekli a gigaüzlet

Piaci hírek szerint három konzorcium jelezte a részvételi szándékát a Rogán Antal tárcájához köthető mamutüzletben, a teljes magyar gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére kiírt koncessziós közbeszerzési eljárásban, írja a 24.hu.

A magyar választópolgár végre kiélheti népszavazási hajlamait is, Orbán Viktor ugyanis bejelentette, a kormány "gyermekvédelmi népszavazást" kezdeményezett. Erről bővebben itt olvashat:

Orbán Viktor: Brüsszel a nemváltó műtéteket akarja reklámozni a gyermekeinknek

Orbán Viktor szerdán délelőtt egy sejtető üzenetet posztolt ki a Facebook-oldalára. A maradék nem-kormányközeli szerkesztőségek pedig próbálták kitalálni, mivel kapcsolatban lesz a nagy bejelentés. Az elmúlt napokban ugyanis számos téma akadt, amiről igazán mondhatna valamit, bármit: a kínai oltások hatákony(talan)sága a harmadik oltás szükségessége az Európában legmagasabb infláció magyar lehallgatottakat is érintő kémbotrány a Norvégiából érkező, civileknek szánt 77 milliárd forint elúszása a letartóztatott kormányhivatali dolgozók rekord magas üzemanyagárak, építőanyaghiány, elértéktelenedő forint stb.

Senkinek ne legyen kétsége, hogy ez utóbbit mindenképpen meg fogják tartani.

 

Karácsony Gergely által kezdeményezett kérdések esetén már nem vagyunk annyira biztosak benne.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Frissítés: a főpolgármesterter a nap folyamán be is nyújtotta a népszavazási kezdeményezése kérdéseit a Nemzeti Választási Irodának. Az erről tartott sajtótájékoztatón a 24.hu beszámolója szerint kiderült, hogy a már bejelenett három kérdést újabb kettővel egészítette ki Karácsony Gergely:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Címlapfotó: Balogh Zoltán / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló