2021. szeptember 16., Edit

Mindenki ügye

#szavazás #fudan egyetem

Halad a Fudan-projekt: a kormányoldal létrehozta a kínai elitegyetem alapítványát és telket is adott neki

Barna Benedek 2021.06.15. 15:53

Az erről szóló javaslatokat is elfogadta a törvénygyár.

134 igen és 25 nem szavazattal megszavazta a parlament kormánypárti többsége kedden a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozását és azt, hogy ingyen átadják a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit – írja a Telex.

 

A portál összefoglalója szerint az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők már korábban jelezték, hogy ezen a szavazáson sem vesznek részt, ahogy a különféle módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezet szavazásán sem. A kormánypártok mellett a független Volner János, Fülöp Erik és Ritter Imre nemzetiségi képviselő szavazott igennel, a Jobbik, a Mi Hazánk Mozgalom képviselői, és a Jobbikból korábban kiugrott, ma független képviselők nemmel szavaztak.

A most elfogadott két törvénnyel a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét ingyen adja át a magyar állam a hivatalosan még csak előkészítés előtt álló beruházásnak. A kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost pedig a korábbi tartalékterületekre tolják át.

A jogszabályok jó előre rendelkeznek az egyetem fenntartójaként működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, sőt már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – akár mostani ellenzéki pártok alkotta – kormány ne szólhasson bele.

szabo-timea-fidesz-fudan-mti-koszticsak-szilard
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztt ki az Országgyűlés plenáris ülésén kedden (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A Fudan-projekt körül már hónapok óta komoly vita folyik. A kormány részéről azt hangsúlyozzák, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, amelynek Budapestre településével Magyarország csak nyerhet, az ellenzék viszont egyrészt azért kritizálja a Fudan-ügyet, mert 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, másrészt kezdettől nem volt teljesen tiszta, mennyi helyet venne el a tervezett Diákváros elől.

 

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyarok többsége ellenzi, hogy megépüljön a kínai egyetem campusa Budapesten, még a fideszes szavazók harmada is a beruházás ellen van. Június elején több ezren tüntettek is a Fudan ellen, ezt követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy lehet népszavazás a kínai egyetemről, de majd csak másfél év múlva, amikor már lesz "elég információ". Az ellenzék viszont nem várna a népszavazás kiírásával.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló