2022. augusztus 10., Lőrinc

Mindenki ügye

#kína #ellenzéki összefogás #fudan egyetem #budapest-belgrád vasút #levél

Az ellenzéki kományfőjelöltek megüzenték Kínának: nem kérnek a Fudanból és a Budapest-Belgrád vasútból

Barna Benedek 2021.06.22. 15:40

Hszi Csin-ping kínai elnöknek írt közös levelükben jelezték, hogy bármelyikük lesz Magyarország miniszterelnöke, leállítják mindkét projektet.

Karácsony Gergely kedden a közösségi oldalán jelentette be, hogy a kezdeményezésére az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közösen írtak levelet Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság.

Dobrev Klárával, Fekete-Győr Andrással, Jakab Péterrel, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel együtt tudatjuk a kínai államfővel: nem kérünk a magyar adófizetőknek több száz milliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan egyetem beruházása mellett a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásának haladéktalan leállítását vállaljuk.

– írja Párbeszéd és az MSZP kormányfőjelöltje.

 

A közös levélben leszögezik, hogy a Kínai Népköztársaság és Magyarország társadalmi rendszereinek különbözősége ellenére is arra törekszenek, hogy a két ország között folytatódjék a közös érdekeket szolgáló együttműködés. Ugyanakkor szerintük a közelmúlt eseményei "sajnálatosan árnyékot vetettek a Kínai Népköztársaság és Magyarország sok szálon futó kapcsolatainak fejlődésére. A pártok versengésén alapuló, európai parlamenti demokráciákban a nagyberuházások mögötti széles körű politikai egyetértés előzetes megteremtése elengedhetetlen ahhoz, hogy az éppen hivatalban levő kormányzat legitim módon vállalhasson a megbízatási idején túlnyúló kötelezettséget". Ezt viszont a miniszterelök-jelöltek hiányolják a két kínai-magyar projekt esetében:

Kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Fudan Egyetem budapesti campusa jelenlegi feltételek mellett való megépítése nélkülözi a magyarországi politikai erők közötti egyetértést, valamint a közvélemény többségének támogatását. Ennek legfontosabb oka, hogy a két beruházás előkészítése átláthatatlan, azokat a magyar kormányzat titkolózása övezi, ráadásul az előrehaladottabb vasúti beruházás környékén már megjelentek a jelenlegi magyarországi kormányzat gazdasági holdudvarának képviselői

– áll a szövegben.

 

A hat jelölt szerint ha közülük kerül ki Magyarország következő miniszterelnöke, "a választók többségének nyilvánvaló akaratával összhangban" haladéktalanul leállítják a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Fudan Egyetem budapesti campusának a jelenlegi feltételek mellett való megépítésére irányuló beruházást és nem kívánnak élni az ezen projektek keretében igényelt hitellel sem.

Mindemellett őszintén bízunk abban, hogy a jelenlegi magyar kormánynak a két beruházással kapcsolatos hibás lépései, illetve ezek sajnálatos következményei nem képezik majd akadályát annak, hogy az országaink között sok szálon futó és hagyományosan jó kapcsolatok tovább fejlődhessenek

– zárul a levél.

 

 

(Indexfotó: MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló