2022. szeptember 30., Jeromos

Mindenki ügye

#mészáros lőrinc #magánosítás #autópálya-koncesszió #üzemeltetés

Autópálya-üzemeltetés: hárman jelentkeztek, Mészáros Lőrinc köreit is érdekli a gigaüzlet

Nagy Donát 2021.07.14. 13:59

Hivatalosan senki sem mond semmit az autópálya-koncesszióról, hatalmas a titkolózás, a pontos számokat pedig 10 évre titkosították.

 

Piaci hírek szerint három konzorcium jelezte a részvételi szándékát a Rogán Antal tárcájához köthető mamutüzletben, a teljes magyar gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére kiírt koncessziós közbeszerzési eljárásban, írja a 24.hu. A rögtön 35 évre szóló koncesszióért a lap szerint magyar és külföldi szereplő egyaránt bejelentkezett a Nemzeti Koncessziós Irodánál:

 

– egy magyar cégekből álló konzorcium, amelyben Mészáros Lőrinc érdekeltségei adják az elvárt tőkeerőt,
– a Dömper Kft., amelyről piaci körökben úgy tudják, hogy más tenderekhez hasonlóan ezúttal is a szlovák gyökerű Doprastavval közösködik;
– a francia Colas az osztrák Strabaggal.

A lap megkeresésére sem érintett cégek, sem az üzletelés miatt létrehozott Nemzeti Koncessziós Iroda nem reagált. Ahogy a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda is csak azt mondta, a részvételre jelentkezőkkel kapcsolatban egyelőre nem kívánnak tájékoztatást adni.

mészáros - Bodnár Boglárka mti
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

 

A 24.hu azt írja, információik szerint egyelőre nem dőlt el semmi, a tárgyalásos eljárás első körében csak a részvételi szándékot kell jelezni és a pályázatban kiírt feltételek teljesítését kell igazolni, majd a közülük kiválasztottakat kérik fel a konkrét ajánlattételre. Csak ekkor derül ki, mekkora koncessziós összeget hajlandó fizetni a jelentkező, és mennyi rendelkezésre állási díjat vár el a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetéséért, fenntartásáért, illetve a hálózat bővítéséért, új utak építéséért.

 

A kiírásból annyi látszik, hogy komoly pénzügyi hátteret és gazdasági erőt kell felmutatni a pályázóknak. A saját tőkére előírt követelmény 150 millió euró (durván 53 milliárd forint), a beruházási terv mellé legalább 1 milliárd euró (350 milliárd forint) „pénzügyi eszköz meglétét” kell igazolni a finanszírozó képességet bizonyítandó, a konkrét ajánlattétel mellé pedig 800 millió forint biztosítékot követel meg a koncessziós iroda.

 

A cikk megjegyzi, hogy a Mészáros-csapat számára aligha okoz gondot a pénzügyi háttér megteremtése, hiszen a legutóbbi gazdaglistán az állami megrendelésekkel kitömött Mészáros Lőrinc vagyona papíron már 450 milliárd forint felett járt, de ha ez nem lenne elegendő, az óriási pénzeket mozgató NER-vagyonkezelők magántőkealapjainak egy része is a felcsúti multimilliárdoshoz köthető.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló