2024. június 15., Jolán Vid

Vélemény

#városháza #demokratikus koalíció #momentum #jobbik #mszp #választás2024eger

Mint a mérgezett Eger – III. rész

Csarnó Ákos 2023.10.19. 11:35

Milyen ellenzék?

A Vélemények rovatban a szerkesztőség véleményétől eltérő írásokat is közreadunk, azonban azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk. Természetesen szívesen várjuk a válaszreakciókat, amelyeket közre is adunk. De ez a vélemény nem tér el a szerkesztőség véleményétől.

2019-ben saját magukat is meglepő eredménnyel a vállaltan össz-ellenzéki tagokkal rendelkező Egységben a Városért Egyesület nyerte meg az önkormányzati választást Egerben, adhatott polgármestert a városnak Mirkóczki Ádám személyében és szerezhetett többséget a Közgyűlésben. Aztán ez a úgy-ahogy összekalapált egység egy-kettőre széthullott, igaz a történet szereplői eltérő arányban voltak részesei a folyamatnak.

 

Beszédes, hogy ma már több szereplő is úgy emlékszik, hogy nem is úgy volt, ahogy. Pl. Mirkóczki Ádám már egyenesen a NER-el paktumozik, elsőként tagadta meg az ellenzékiségét, holott azz ellenzéki pártok segítették be a hatalomba, a Fidesszel kokettált, hogy most már azt se tegye. De jó példa a Demokratikus Koalíció is, akik most azt állítják, hogy Földvári Győző nem is a párt jelöltje volt, mi több, a mostani vezetés még nem is vett részt az összefogásban.

 

 

 

Kár és nem is érdemes tagadni, hogy a 2019-es egyesületet – noha jogilag önálló szervezet volt -  a különböző ellenzéki pártok tagjaiból rakták össze: volt ott szocialista, momentumos, dk-s, lmp-s, jobbikos…. elég csak a két Mirkóczkira gondolni, akik közül az egyik Jobbikos a másik MSZP-s volt.

A 2024-es választás viszont igen komoly kérdést állít a pártok elé: külön-külön indulnak, vagy lesz valamiféle összefogás (a legutóbbi fejlemények tekintetében, hogy már 3-al kevesebb képviselő lesz az egri Közgyűlésben)?

 

A Momentum lépett leghamarabb, még a nyár elején bejelentették, hogy Jánosi Zoltánt indítják a választáson, ő a polgármester-jelöltjük. Jánosi a párt helyi vezetője, egyben az EVAT Zrt. igazgatóságának tagja. A párt Egerben jelentősebb erőként vehető figyelembe, főleg ha megnézzük, hogy sikerült végig vinniük egy aláírásgyűjtési kampányt az elkerülő út ügyében, ami meghátrálásra késztette az állami vezetőket. Jogos felvetésnek tűnt, hogy az akkori lendületet lovagolják meg. Az biztos, hogy a pártank van helyi szervezete, vannak hadra fogható aktivistái, de hogy egyedül esélyük lenne? Éppen ezért folynak a háttérben még mindig egyeztetések arról, hogy legyen összefogás Egerben.

 

Egy önkormányzati képviselőjük, Keresztes Zoltán ül a Közgyűlésben, aki az elsők között rúgta össze a port a polgármesterrel, de pl. az akkor még Fideszes, frakcióvezető Oroján Sándorral közös vállalkozásuk volt az elkerülő út ügyében együttműködni.

 

Az MSZP Egerben gyakorlatilag pár főböl áll, talán egy keze is elég egy embernek, hogy megszámolhassa őket. A régen sokkal szebb napokat látott szervezet 2019-ben még jól keverte a lapokat, Mirkóczki Zita személyében alpolgármestert adtak a városnak, akit a botrányos közjáték után a szintén MSZP-s Farkas Attila követett, de bejutott az ifjabb Sós Tamás is. Az egri pártszervezet látványosan Mirkóczki pártján van, Farkas az alpolgármestersége okán, Sós meg úgy, hogy érdekes módon a körzete sok fejlesztést kap, ő pedig egy-két fajsúlyos szavazáson nem szavaz, nem vesz részt. Az MSZP vergődését jól mutatja az is, hogy Mirkóczki Zita és a párt jelenlegi vezetése között is komoly ellentét alakult ki, Mirkóczki Zita azóta kilépett az MSZP-ből. Mivel még a semmit nem lehet tudni az esetleges összefogásról, koordinálásról az MSZP eddigi lépseiből arra lehet következtetni, hogy Mirkóczkit fogják támogatni 24-ben. Bár egy NER pozitív kapcsolatokkal rendelkező polgármester rossz ómen.

 

A Jobbik talán az egyik legidiótább burleszket mutatta be a városban. Noha az ő pártkatonáik, Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor is ún. városvezetői pozíciókat értek el, Mirkóczki az elsők között hagyta ott a Jobbikot. A szervezet amúgy erős volt Egerben, de egy látványos politikai harakirit követtek el magukon a 22-es országgyűlési választások idején és teljesen felszámolták az egri pártszervet. A jelenlegi Jobbikról keveset tudni, a jövőbeli esetleges összefogásban betöltött szerepük is egy nagy kérdőjel, de a szocialistákhoz hasonlóan még az is elképzelhető, hogy beállnak Mirkóczki Ádám mögé.

 

A Demokratikus Koalíció a másik nagy bohózat író a városban. 2019-ben nem sikerült önállóan bejutniuk az egri Közgyűlésbe, csak listán sikerült bejuttatni Földvári Győzőt. Aki nem tagja a DK-nak. A pártnak sikerült megnyernie a 2021-es előválasztást Jánosi Zoltán és Mirkóczki Zita előtt, hogy aztán látványosan ne csináljanak Egerben semmit, Berecz Mátyás jelöltjüket pedig ezüst tálcán felkínálva mészároltatta le az az új vezetés, ami most azt bizonygatja, hogy nem volt közük a 19-es összefogáshoz. Aztán az utóbbi napokig gyakorlatilag Mirkóczki Ádám kottájából játszottak, csak most esett le a kétfillér nekik, hogy át lettek vágva. De ha ez nem lenne elegendő, a semmire sem elegendő facebook üzeneteken túl semmi erőt sem tud felmutatni a párt és noha pár napja bemutatták a hivatalos polgármester-jelöltjüket, a majdnem ismeretlen Balázs Miklóst, a Dobó téri bemutató harmatgyengére sikerült: a szervezet gyakorlatilag nem tudott kiállítani nemhogy tömeget, de pár aktivistát, molinót se láthattunk. Az az erős gyanú, hogy egy alibi jelöltet tolt most be a DK az egri porondra, akit majd idővel fel fog használni a politikai adok-veszekben. Ehhez képest vicces az, ahogy a párt saját magát a legerősebb ellenzéki pártnak tartja, de azért a korábbi jelöltjük gond nélkül beszavazza a NER jelöltjét egy városi cég élére.

 

 

fotó: DK Eger facebook

 

Összefoglalva: A korábbi 19-es ellenzék darabokban, atomizált állapotban van és a szereplők egyelőre vagy nem akarnak vagy nem képesek együttműködni, így rendkívül nyitott marad a verseny a választásokig és a választásokon.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló