2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#eger #márki-zay péter #választás 2022

Márki-Zay Péter Egerben: Orbán Viktor a probléma, a megoldás pedig a kormányváltás

Barna Benedek 2022.03.27. 14:28

Újra a hevesi megyeközpontba látogatott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy a választás előtt újra együtt kampányoljon Berecz Mátyással, az egri körzet ellenzéki jelöltjével.

 

Szombat délelőtt újra Egerbe látogatott Márki-Zay Péter. Az Egységben Magyarországért pártszövetség kormányfőjelöltje ezúttal a Szépasszonyvölgyben tartott utcafórumot a helyi ellenzéki jelölttel, Berecz Mátyással és az összefogás más politikusaival.

 

A rendezvényen felszólalt a szocialista Komjáthi Imre, aki arról beszélt, hogy ők "megélhetésalapú társadalmat", egy esélyteremtő államot szeretnének építeni, ahol azoknak is van esélyük, akik elvesztették a munkájukat, ezért szeretnék például növelni az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát (amiről korábban már népszavazást kezdeményeztek). A tisztességes fizetés mellé pedig munkajogi biztonságot ígért a dolgozóknak.

DSC06719339

Az egri 1. választókerületet képviselő Császár Zoltán az ellenzéki összefogásra és Berecz Mátyásra szavazásra buzdított mindenkit, az őt követően felszólaló Tordai Bence (Párbeszéd) pedig zöld politikusként arra hívta fel a figyelmet, hogy amellett, hogy a kilátástalanságtól kell megvédeni a következő generációkat, a klímaváltozás elleni harc, az új klimatikus feltételekhez való alkalmazkodás lesz a következő évek másik fontos feladata. Tehát – mindt mondta – a Márki-Zay Péter vezette kormánynak a zöld fordulatot is meg kell valósítania.

 

Berecz: Történelmi fordulópont előtt állunk

 

Az egri körzet összellenzéki jelöltje csapatjátékosnak nevezte magát, és hangsúlyozta, hogy a demokratikus együttműködés híve. Éppen ezért szomorúnak tartja az országban tapasztalható megosztottságot, gyűlölködést. "Én azt gondolom, hogy talán ennek a szerencsétlen országnak talán ez a legnagyobb vesztesége az utóbbi 12 évben. Iszonyatos károkat szenvedtünk mentálisan, társadalmilag" – fogalmazott. Azt ígérte, hogy megválasztása esetén mindenkivel együtt fog működni, akik jót akarnak a közösségüknek, településüknek. Hozzátette, hogy szerinte a vitáktól, véleménykülönbségektől sem kell félni.

DSC06774345

Az április 3-i választás fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott, hogy "most egy történelmi fordulópont előtt állunk".

Ez az utolsó esélyünk ahhoz, bent maradjunk a demokratikus Európában, és ahhoz, hogy egyáltalán végig tudjuk vinni a 30 éve, sőt ha még nagyobb szavakat akarok használni, akkor a 200 éve elkezdett demokratikus polgári átalakulás folyamatát. Nekünk most ugyanolyan felelősségünk van, mint annak idején Széchenyinek, Kossuthnak, Petőfiéknek, Nagy Imrééknek, és sorolhatnám mindazokat, akik életüket vagy karrierjüket áldozták azért, hogy ebből az országból végre demokratikus polgári ország legyen. Én ezt tudom megígérni, hogy én ezért fogok küzdeni.

– mondta, majd beszéde végén mindenkitől azt kérte, hogy április 3-án ezekért a célokért álljanak ki.

 

Márki-Zay: Áprilisban leválthatjuk a magyar Putyint

 

A Bereczet követően az emelvényre lépő Márki-Zay Péter amelyen először is felidézte a négy évvel ezelőtti választást, amelyen szerinte azért tudott ismét kétharmaddal győzni a Fidesz, mert az ellenzéki pártok nem fogtak össze. "Négy évünk volt, hogy ezt a hibát kijavítsuk" – fogalmazott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Mint mondta, az elmúlt években ő is azon dolgozott, hogy létrejöjjön ez az összefogás.

DSC06803353

A 2018-as szavazásra való visszatekintést követően az április 3-áról beszélt Márki-Zay, megemlítve, hogy bár felkészültek a választási csalásokra és minden egyes körzetbe küldenek ellenzéki szavaztszámlálót – akiknek külön tapsot is kért –, valószínűleg ezúttal is lesznek visszaélések.

 

"És persze azt is tudjuk, hogy a legnagyobb csalás az a propaganda" – mondta Márki-Zay, majd két példával érzékeltette a két nagy politikai tömb közötti, erőviszonybei különbséget. Az egyik, hogy míg az ellenzék az emberek adományaiból mintegy 2000 óriásplakátot tudott készíteni, addig a kormánypártoknak 25 ezer plakátja van. A másik, hogy miközben az "elfogulatlanságát" hirdető köztévében ugyan rengeteget beszélnek róla, de ő maga mindössze néhány percig szerepelhetett a tévében személyesen, hogy a választás előtt a nézőkhöz szóljon.

Öt percig hangozhatott el az igazság, és háromezer percben szidtak, szidalmaztak és hazudoztak rólunk

– fogalmazott.

 

Az ellenzéki kormányfőjelölt szerint a kormánypropaganda csupa olyan dologgal vádolja őket, ami a Fideszre igaz. Ilyen a szexuális propaganda terjesztése, amit szerinte éppen a kormány művel a "gyermekvédelminek" nevezett népszavazás kapcsán.

"Egy normális országban normális politikusok nem hazudoznak óvodás gyerekek nemváltó műtétjérél" – jelentette ki Márki-Zay, majd arra kért mindenkit, hogy vagy szavazzon érvénytelenül, vagy inkább ne is szavazzon.

A politikus hangsúlyozta, hogy április 3-án egyetlen fontos kérdés van: Fidesz vagy nem Fidesz. "Ez a kérdés ugyanis megválaszolja azt is, hogy Európa vagy a magyar Putyin, béke vagy háború, jólét vagy szegénység, egy felemelkedő Magyarország, vagy egy orbáni, ereszen leereszkedő Magyarország. Arra kérem önöket, hogy szavazzanak Európára, szavazzanak a békére, szavazzanak Berecz Mátyásra" – mondta.

DSC06806347

Márki-Zay szerint a Fidesz mindenáron próbálja megtörni az ellenzéki egységet (ezt a célt szolgálják a pártszövetség politikusaival kapcsolatos botránykeltési kísérletek), de jó hírént közölte a hallatóságával, hogy az ellenzéki közösség mindezek ellenére továbbra is egységes. Ezt követően azzal folytatta, hogy az egri politikusok is belátták, szükség van az összefogásra a kormányváltáshoz, és elmondása szerint Mirkóczki Ádám is támogatja Berecz Mátyást. (Az egri polgármester egyébként nem volt jelen, a városvezetést Minczér Gábor alpolgármester képviselte az eseményen, vele később közös képet is posztolt Berecz Mátyás.)

 

Minden párt, jobb- és baloldali, minden tisztességes, becsületes ember Berecz Mátyásra fog szavazni április 3-án ebben a körzetben

– fogalmaztott a kormányfőjelölt, hozzátéve: 12 év "ámokfutás" után forradalmian új gondolatnak tűnik az, hogy tisztességes embereket akarnak a parlamentben.

 

A helyi ellenzéki jelöltre való szavazásra buzdítást követően Márki-Zay visszakanyarodott a fideszes propaganda témájához, felemlegetve, hogy hazugságokat terjesztenek arról, mit tenne kormányon az ellenzék. Legújabban például azt állítja a kormánypropagnda, hogy az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába, noha ők végig a NATO-állásponthoz való igazodást hangoztatták. Hozzátette:

Persze mi tudjuk, hogy miért hazudnak. Azért hazudnak, hogy tovább lophassanak. Ez ilyen egyszerű. Soha egy szavát ne higgyék el a tolvajoknak!

Márki-Zay felidézte azt a nemrég történt esetet, amikor egy katonai drón repült át Magyarország felett, majd azt mondta: szerint ez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány nem tudja megvédeni az országot, erre csak a NATO képes, éppen ezért kell a katonai szövetség hűséges tagjának lennünk. Az ellenzéki kormányfőjelölt hangsúlyozta azt is, hogy miközben őt vádolják az álláspontja váltogatásával, holott az ő felfogása nem változott, szemben a többször ideológiát cserélő Orbán Viktoréval és a Fideszével, akik a mostani háború kapcsán is a miniszterelnök az, aki mindig mást mond.

DSC06836357

A háború témájánál maradva Márki-Zay kritizálta az is, ahogyan Orbán kommunikál a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktusról. "Egy utolsó hazaáruló gazember az, aki ebben a konfliktusban nem a kárpátaljai magyarok, és ezáltal nem Ukrajna mellett van. Egy utolsó hazaáruló gazember az, aki egyforma távolságot akar tartani gyilkosoktól és áldozatoktól" – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy nem Brüsszel megállításáról kellene beszélnie a magyar kormánynak, hanem Putyinéról, és az ország érdeke az lenne, hogy Putyint még Ukrajnában állítsák meg, ne tudja elfoglalni az országot (ami egyúttal azt jelentené, hogy eljutott a magyar határig).

Április 3-án végre meg tudjuk védeni hazánkat, meg tudjuk védeni a kárpátaljai magyarokat, ha leváltjuk a magyar Putyint. Ez a tétje április 3-ának.

Ezt követően a forint értékvesztését, az inflációt és a benzinkutakon kialakult helyzetet felemlegetve azt mondta, Orbán Viktor a háború következményeitől sem tudta megvédeni a magyarokat, majd arról beszélt, hogy ha nem lesz kormányváltás, az EU továbbra is vissza fogja tartani a Magyarországnak szánt támogatásokat, mert az uniós pénzeket nem fogják a Fidesz-kormányra bízni.

A mi helyünk a nyugat. Hogyha mi nem tudjuk Európát idehozni, akkor a magyarok fognak Európába menni. Akkor ez az ország továbbra is nemcsak szegény lesz, nemcsak halálozó, de el is néptelenedik. Ez az igazi tétje a választásoknak tehát. Az európai uniós pénzeket egy tisztességes kormány meg fogja kapni, tolvajoknak nem adják oda.

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a következő kormánynak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez és saját korrupciós ügyészséget is fel kell állítania.

DSC06683327

A Nyugathoz tartozáson és az uniós követelményeknek való megfelelésen túl

Márki-Zay az ellenzék harmadik fő üzeneteként említette, hogy nem lehet Orbán Viktorra bízni azoknak a problémáknak a megoldását, amelyeket ő és kormánya okozott, legyen szó a gazdaság, az egészségügy vagy az oktatás problémáiról.

"Azt önök is régóta tudják, hogy kecskére nem lehet bízni a káposztát, tolvajokra nem lehet bízni a pénzünket, és gyújtogatóra nem lehet bízni a tűzoltást" – jegyezte meg, majd így buzdított szavazásra:

Orbán Viktor nem a megoldás, Orbán Viktor a probléma. A problémára a megoldás a kormányváltás.

Beszéde végén konkrét ígéreteket is említett az Egységben Magyarországért választási programjából, így a határőrség felállítását és falurendőri program elindítását, a rendőrök bérének növelését, a gyes, a családi pótlék, az otthonápolási díj és az öregkori nyugdíjminimum emelését, a minimálbér adómentességét.

 

Az utcafórumon elhangzott beszédek alább megtekinthetők:

 

(Fotók: Domán Dániel)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló