2022. július 1., Tihamér Annamária

Mindenki ügye

#horvátország #franciaország #légvédelem

Nem bízik a magyar légvédelemben, francia segítséget kért a drón-incidens után a horvát kormány

Kósa András/Azonnali 2022.03.20. 11:40

A horvát miniszterelnök azt mondta, az Adrián állomásozó francia anyahajó, a Charles de Gaulle segítségével védik francia vadászgépek az ország légterét. A Fidesz nem engedte megtartani a parlament honvédelmi bizottságának ülését.

azonnalipp

 

Közös gyakorlatot hajtottak végre a horvát hadsereg (egyébként elavult) Mig-21-esei a francia haderő Rafale típusú gépeivel a héten több alkalommal is. A Glas Hrvatske horvát honlap szerint az Adrián összesen hét hadihajó tartózkodik, francia, görög és amerikai zászlók alatt, köztük a Charles de Gaulle francia repülőgép szállító. A francia gépek ezen állomásoznak.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök látogatást is tett a hajón, és azt nyilatkozta, az Ukrajna felől Magyarországon át horvát légtérbe repült, majd nem sokkal Zágráb mellett földbe csapódott és felrobbant Tu-141-es drón esete után Emmanuel Macron francia elnöktől kért segítséget a horvát légtér védelmére.

Mint ismert, az incidenssel kapcsolatban még rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Az egyik legfontosabb éppen az lenne, hogy amennyiben igaz a magyar Honvédelmi Minisztérium közlése, hogy a drónt mindvégig „nyomon követték és ellenőrzésük alatt tartották” az itt töltött 40 perces repülés alatt, miért nem szóltak a horvát légvédelemnek.

 

Porte-avions_Charles_de_Gaulle_-_Crédit_Marine_Nationale
A Charles de Gaulle anyahajó (Fotó: Sirpa Marine, Wikimedia Commons)

 

 

Andrej Plenkovic korábban azt mondta, a magyar féltől erre azt a választ kapta, hogy veszélytelennek tartották a trónt. Ennek viszont ellent mond a becsapódáskor tapasztalt robbanás és az, hogy valamilyen robbanószer is lehetett a drónon.

Az ügyben sok kérdést lehetett volna tisztázni a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának eheti ülésén, ezt azonban a Fidesz megakadályozta azzal, hogy nem mentek el.

Az Azonnali szintén több kérdést küldött korábban a külügyminisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak is, de válasz egyik helyről sem érkezett.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló