2022. augusztus 10., Lőrinc

Mindenki ügye

#fudan egyetem #népszavazás #álláskeresési járadék

Hivatalos: lesz népszavazás a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében

ugytudjuk.hu 2022.03.09. 17:40

Karácsony Gergely és az ellenzék mindkét kérdéséhez összegyűlt a legalább kétszázezer érvényes aláírás.

 

A Fudan-egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazáshoz is összegyűlt a legalább kétszázezer érvényes aláírás - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán.

 

A népszavazási kezdeményezéseket Karácsony Gergely főpolgármester nyújtotta be, magánszemélyként.

 

 

A két kérdés így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A politikus január 21-én adta le az összegyűjtött íveket, a Nemzeti Választási Iroda pedig még aznap megkezdte az ívek ellenőrzését, amelyre 60 napja volt.

alairasok
Karácsony Gergely az ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő ívekkel (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

A bizottságnak adott tájékoztatás szerint a Fudan-népszavazáshoz legalább 200 ezer 526 érvényes aláírás gyűlt össze, az álláskeresési járadékhoz pedig legalább 200 ezer 555. (Az NVI-nek nem kellett az összes leadott aláírást ellenőriznie; az aláírások tételes ellenőrzését addig kellett folytatnia, amíg bizonyossá nem vált, hogy az érvényes aláírások száma elérte a kétszázezret.)

 

Az alaptörvény szerint legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el, az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Indexfotó. Kovács Tamás / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló