2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#mirkóczki zita #média #eger #választás 2022 #eger hírek

Semmi nem volt igaz a szavazatvásárlás ügyéből, de a választások előtt így is jól jött az egri Fidesznek

Kovács Dávid 2022.04.07. 12:36

A kormánypárt helyi szócsöve megvárta a választás eredményeit, és csak ezután igazította helyre az oldalán közzétett, megbukott leleplezést.

 

Rafinált módon, néhány nappal az elsöprő Fidesz-győzelmet hozó választás után hozta le helyreigazítását az Eger Hírek Mirkóczki Zita meg nem történt szavazatvásárlása ügyében.

Valótlanul állítottuk a 2022.02.15. napján 14:06 órakor közreadott cikkünkben, és a cikk részét képező videó közreadásával valótlan tényt híreszteltünk arról, hogy Mirkóczki Zita úgymond „szavazatokat vásárolt” az egri nyugdíjasház egyes lakóitól Berecz Mátyás ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt támogatása érdekében

– írja ebben a Fidesz-barát, Orbán Viktor gondosan titkolt egri látogatásáról is elsőkézből tájékoztató hírportál.

 

Mint ismert, az egri Fidesz szócsöveként működő Eger Hírek februárban Szavazatvásárlás történhetett az egri nyugdíjasházban címmel hozott le egy anyagot, amelyben egy leleplezőnek szánt videó is szerepelt. A felvételen egy idős nő arról beszélt, hogy az EVE elnöke már korábban is jótékonykodott az idősotthonban, de szerinte az egyik ilyen akciója kifejezetten azért történhetett, mert ezzel kívánt támogatást szerezni az ellenzéki összefogásnak.

 

Az Egri Ügyek már március végén beszámolt arról, hogy mivel nem merült fel bűncselekmény gyanúja, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság elutasította a Mirkóczki Zita állítólagos szavazatvásárlási ügyében tett feljelentést. Miután az egri nyugdíjasház több lakóját és dolgozóját is meghallgatták, arra jutottak, hogy nem történt szavazatvásárlás az intézményben, nem sikerült igazolni, hogy a nyugdíjasház bármelyik lakója is anyagi juttatást fogadott volna el bármilyen politikai támogatásért cserébe.

 

Mi történt akkor valójában?

 

Mirkóczki Zita 2021 decemberében, karácsony előtt 18 darab, saját pénzén vásárolt, ezer forintos címletű vásárlási utalványt juttatott el a Malomárok utcai nyugdíjas otthonba. Ezeket hat lakó kapta meg, fejenként háromezer forint értékben, továbbá átvételi elismervény ellenében.

 

Aztán nagyjából egy hónappal később Mirkóczki Zita egy segítője útján aláírásokat gyűjtött az ún. "Fudan-népszavazás" támogatásához, ennek volt köszönhető az egri nyugdíjasházban való újabb felbukkanása. Csakhogy nem egészen az történt, amit az Eger Hírek leleplezőnek szánt videója és az azt értelmezni próbáló cikk sugallmazott.

Azoktól a nyugdíjas lakóktól, akik átvételi elismervény ellenében karácsonyi támogatást kaptak, Mirkóczki Zitának a népszavazást kezdeményező ívre aláírásokat gyűjtő közreműködő aláírásokat nem kért

– szól a helyreigazítás kulcsmondata.

 

Az Eger Hírek videóján nyilatkozó nő Mirkóczki Zita mellett ugyanis az egri nyugdíjasház egy másik lakóját (egy bizonyos "Mészárosnét") is többször megnevezett, akire többek között az EVE-elnök helyi segítőjeként, az egri nyugdíjasház "besúgójaként" hivatkozott, mivel – állítása szerint – ezekért az étkezési jegyekért szervezte be az ellenzéknek aláírni hajlandó lakókat az intézményben.

 

A felvételen esetlenül megfogalmazott vádra előbb Mirkóczki Zita reagált, aki az Egri Ügyeknek eljuttatott közleményében arról értekezett, hogy az Eger Híreken közzétett videóval a Fidesz valószínűleg a Bódás Bianka-féle hamisítási botrányról szeretné elterelni a figyelmet. "Az Eger Hírek hozta a szokásos formáját: alapvető személyiségi jogokat sértve „szavazatvásárlással” vádolt meg egy irányított videofelvétel alapján" – kommentálta akkor az ügyet.

 

A videó publikálását követő héten az abban többször megnevezett Mészáros Lászlóné is a nyilvánossághoz fordult a felvételen elhangzó vádak miatt. Az Egri Ügyeknek eljuttatott közleményében kijelentette: a választásokkal kapcsolatosan nem gyűjtött aláírásokat a nyugdíjasházban. Sérelmezte továbbá, hogy az Eger Hírek úgy szerkesztette az anyagot, hogy csak az ő neve hangzott el benne, a nyilatkozóé egyszer sem.

 

Az egri fideszes szócső a helyreigazításában most így kommentálja a lyukra futott leleplezést:

Mirkóczki Zita az országgyűlési képviselői választáson az ellenzék közös jelöltjeként induló Berecz Mátyás támogatására az egri nyugdíjasház lakóitól se közvetve, se közvetlenül nem gyűjtött támogató aláírásokat az ajánlóívekre, ennélfogva is valótlan az az állításunk, hogy Mirkóczki Zita az egri nyugdíjasházban lakóktól Berecz Mátyás támogatására úgymond „szavazatokat vásárolt” volna.

Hazugságot ültettek az egri fejekbe

 

Az eljárásról azért érdemes röviden szót ejteni: a napnál is világosabb, hogy az Eger Híreken megjelenő anyaggal – az Egységben a Városért Egyesület elnökén keresztül – az összeellenzék egri jelöltjét, Berecz Mátyást akarták gyengíteni. Noha a nyugdíjasházban készült videón nem esik rá utalás, a cikkben legalább tízszer olvashattuk Berecz nevét, például mindjárt a cikk címében, leadjében és első mondatában is.

"A Berecz Mátyás kampányát segítők a legsötétebb gyurcsányi időkre emlékeztető eszközöket veszik igénybe"

– szólt például az anyag egyik tételmondata.

 

A nagy leleplezés hamarosan az egri önkormányzat házi portálján, az Egerinfón is megjelent, amely szintén csak kövér feltételes módban mert beszámolni az ügyről, de a leghangzatosabb mondatokat és paneleket azért így is átemelte a saját felületére. Ám amikor az egri Fidesz "Eger újkori történelmének talán legnagyobb választási csalását" emlegette, az még az Egerinfónak is annyira vállalhatatlan volt, hogy sietve hozzátették: ez azért egy "elég abszurd kijelentés" néhány héttel a Fidesznek is jócskán kellemetlen Bódás-ügy legújabb fejleményei után.

 

A gyenge lábakon álló vádak tehát érdemi alátámasztás nélkül járták be a helyi sajtót, és bár a rendőrség már az előző hónap végén kimondta, hogy nem történt szavazatvásárlás az egri nyugdíjasházban, az Eger Hírek csak azt követően közölt helyreigazítást az oldalán, hogy a fideszes Pajtók Gábor már behúzta – egyébként jelentős fölénnyel – az egri választókörzetet.

Bár már az emberek fejébe elültette az általuk állított hazugságot, még nyomoztak is utánam, de azt lezárták, mert nem történt bűncselekmény

– közölte a helyreigazítás kapcsán Mirkóczki Zita csütörtökön a Facebook-oldalán.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló