2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#mirkóczki zita #választás 2022 #eger hírek #mészáros lászlóné

És akkor előlépett "Mészárosné", az egri nyugdíjasház beszervezéssel vádolt lakója

Kovács Dávid 2022.02.22. 17:50

A helyi Fidesz szekerét toló Eger Hírek múlt heti, leleplezőnek szánt videójában – Mirkóczki Zita mellett – az egri nyugdíjasház egyik lakóját is súlyos vádak érik. Most ő is reagált a felvételen elhangzó kijelentésekre: azt állítja, nem gyűjt vagy gyűjtött aláírásokat, és kész akár jogi lépéseket is tenni a vele kapcsolatos vádak miatt.

 

Mirkóczki Zita után az Eger Hírek videójában emlegetett Mészáros Lászlóné is megszólalt az erősen Fidesz-barát helyi portál állítólagos "szavazatvásárlási" vádjaival kapcsolatban. Mivel az oldal által közzétett múlt heti videón többször is megnevezik, valamint több valótlan állítás is elhangzik vele kapcsolatban, helyreigazítási kérelemmel fordult az Eger Hírekhez – közölte levelében az Egri Ügyekkel.

 

Mint ismert, múlt kedden, azaz éppen egy hete, az egri Fidesz szócsöveként működő Eger Hírek Szavazatvásárlás történhetett az egri nyugdíjasházban címmel hozott le egy anyagot, amelyben egy leleplezőnek szánt videó is szerepelt. A felvételen egy idős nő arról beszélt, hogy az Egységben a Városért Egyesület elnöke (aki neki nem volt szimpatikus, "nem tetszett") már korábban is jótékonykodott az idősotthonban, de szerinte az egyik ilyen akciója kifejezetten azért történhetett, mert ezzel kívánt támogatást szerezni az ellenzéki összefogásnak.

 

A videón nyilatkozó nő Mirkóczki Zita mellett az egri nyugdíjasház egy másik lakóját (egy bizonyos "Mészárosnét") is többször megnevezi, többek között az EVE-elnök helyi segítőjeként, az egri nyugdíjasház "besúgójaként" hivatkozik rá, aki pénzért és/vagy étkezési jegyekért szervezi be az ellenzéknek aláírni hajlandó lakókat az intézményben. Arra a kérdésre, hogy mennyit kapott ezért a "baloldali" Mészárosné, a zavarosan nyilatkozó nő úgy felel: "Hát, nem tudom, most 20 ezret adott neki. Hogy mennyit ad neki, nem tudom." (Valóban nehéz ilyen kijelentések alapján legalább közepesen értelmes cikket írni.)

 

 

Annyira ködösre és zagyvára sikerült a nyilatkozat, hogy még a helyi Fidesz szekerét toló Eger Hírek, majd a portál cikkének újabb löketet adó önkormányzati szócső, az EgerInfo is kizárólag feltételes módban, hangsúlyos "állítólag" és "vélhetően" szavak mellett merte lehozni. Íme, három érzékletes példa:

 

"Ha a felvételen elhangzottak valóban megtörténtek, akkor a Berecz Mátyás kampányát segítők a legsötétebb gyurcsányi időkre emlékeztető eszközöket veszik igénybe."

 

"Mi is történhetett itt vélhetően? Mirkóczki Zita, kihasználhatta a képviselői befolyását, valamint azt, hogy az egri nyugdíjas házban alacsony nyugdíjú, szociálisan rászoruló, sok esetben egyedül álló emberek élnek, és 3000 forint értékű étkezési jegyekkel próbálhatta megvásárolni az ott élők támogatását."

 

"Ha a felvételen elhangzottak bizonyítást nyernek, az Eger újkori történelmének talán legnagyobb választási csalása lehet."

 

Az is beszédes, hogy amíg az Eger Hírek egy "a szerkesztőség birtokába került videófelvételről" írt, az Egerinfo ezt illetően annyira nem volt biztos a dolgában, hogy óvatosságból inkább egy "állítólag beküldött" videóról számolt be az erről szóló cikkében – de a leghangzatosabb mondatokat és paneleket azért így is átemelte a saját felületére.

Ám amikor az egri Fidesz-szócső "Eger újkori történelmének talán legnagyobb választási csalását" emlegeti, az még az önkormányzat házi portáljának is vállalhatatlan, ezért sietve hozzáteszik, hogy ez azért egy "elég abszurd kijelentés" néhány héttel a Fidesznek is jócskán kellemetlen Bódás-ügy legújabb fejleményei után.

A felvételen úgy-ahogy megfogalmazott vádra Mirkóczki Zita már másnap reagált, az EVE elnöke a közleményében pedig éppen arról értekezett, hogy az Eger Híreken közzétett videóval a Fidesz valószínűleg vélhetően a Bódás Bianka-féle hamisítási botrányról szeretné elterelni a figyelmet. Már akkor jelezte: úgy gondolja, hogy a felvétel több esetben is személyiségi jogot sért.

Az Eger Hírek hozta a szokásos formáját: alapvető személyiségi jogokat sértve „szavazatvásárlással” vádolt meg egy irányított videofelvétel alapján. (...) Mivel nem vagyok egy NER-lovag, így nem tudok mindig minden ottlakónak segíteni, ezért megkértem az ott élőket, hogy ők, - akik nálam jobban ismerik a lakók valós helyzetét -, tegyenek javaslatot az adományok elosztására. (...) A Fidesz azt se tudja már, hogy kire célozzon. Kétségbeesésükben bármilyen aljasságra képesek, hogy a botrányaikról - főképp a Bódás-ügyről - eltereljék a figyelmet. Megteszem a szükséges jogi lépéseket az Eger Hírek ellen, hiszen véleményem szerint a videó több esetben is személyiségi jogot sért

írta akkor az ügyről.

 

A videó publikálását követő héten az abban többször megnevezett Mészáros Lászlóné is a nyilvánossághoz fordult a felvételen elhangzó vádak miatt. Az Egri Ügyeknek eljuttatott közleményében kijelentette: a választásokkal kapcsolatosan nem gyűjt és nem is gyűjtött aláírásokat a nyugdíjasházban.

 A Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő által hozott csomagokat és élelmiszerutalványokat a házban lakók és a házban működő Családsegítő megkérdezésével osztottuk el, kizárólag rászorultsági alapon és soha egyetlen családtagomnak sem jutattam ezekből semmit. Nyilatkozom arról, hogy ezért a segítségért soha pénzt vagy más juttatást fel nem kínáltak és nem kaptam
– olvasható a közleményben.
 
A szerkesztőségünkhöz eljuttatott szöveg szerint a nyugdíjasház megvádolt lakója azt is sérelmezi, hogy az Eger Hírek úgy szerkesztette az anyagot, hogy csak az ő neve hangzik el benne, a nyilatkozóé egyszer sem, végig titokban marad. Ezért a közleményben most őt is megnevezte: "Nehezményeztem, hogy a nyilatkozó Rácz Miklósné neve nem hangzott el, ellentétben az én nevemmel és a lányomra való utalással, mely kimeríti a nagy nyilvánosság előtt, sérelmünkre elkövetett becsületsértés bűntettét" – írja, bizonyára némi segítséggel. (Mészáros Lászlóné lánya akkor kerül szóba a felvételen, amikor a nyilatkozó arról beszél, hogy az egyik osztás során Mirkóczki Zita beépített embere előnyben részesítette a saját családtagját az otthon egy másik lakójával szemben.)
 
Ezen a ponton érdemes megemlékezni az Egri propeller nevű ál- és propagandahír figyelő elemzéséről, amely korábban "a kormánypropaganda egri melegágyaként" jellemezte az oldalt. "Az Eger Hírek már a tulajdonosi köréből fakadóan is nehezen nevezhető függetlennek, a legkisebb kritikai attitűd nélkül szolgálja ki azt a politikai érdekkört, amelytől a léte is függ, és olykor a szándékos megtévesztés eszközével is élnek, a kormánypropaganda helyi szócsöveként működve manipulált híreket is hajlandóak a céljaik elérése érdekében közölni" – írták az oldalról már 2019-ben.
 
Mészáros Lászlóné a róla megjelentekkel kapcsolatban hozzátette: amennyiben nem kerül sor helyreigazításra, kész jogi lépéseket tenni az ügyben, erről a szándékáról már az Eger Híreket is tájékoztatta. "Azt kértem, hogy a helyreigazítás mindenhol jelenjen meg, ahol a fent említett videót megjelentették. Tájékoztattam az Egri Híreket (sic!), hogy amennyiben erre nem kerül sor, jogi lépéseket fogok tenni" – zárta a közleményt. Amikor ezt a cikket befejezem (2022. 02. 22. 17:22), sem az EgerInfo, sem az Eger Hírek cikke nem jelezte Mészáros Lászlóné cáfolatait.
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló