2024. július 22., Magdolna

Eger ügye

#eger #bódás bianka #afrika #tanzánia #portré

“Csak a jó meleg Afrika” – Így lett az egri választás balekjából a fideszes médiabirodalom jó tündére

Kovács Dávid 2022.02.04. 17:17

A 2019-es egri önkormányzati választáson való lebőgése után Bódás Bianka a renoméját javító médiaturnéra indult, amely során alákérdezős interjúkban mesélt tanzániai jótékonykodásairól. Az egri választási csalás ügye pedig furcsamód sehol nem került szóba.

“Nyitott, örökké mosolygós, közvetlen személyiség vagyok, könnyen alakítok ki kapcsolatokat, de nagyon kevés embert engedek valóban közel magamhoz” – írja az Afrika Határok Nélkül nevű alapítvány honlapján olvasható bemutatkozásában Bódás Bianka, a 2019-es egri aláírásbotrány és választási csalás központi figurája, akit nemrégiben jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

 

A szöveg szerint kalandor típusnak tartja magát, akit “hajt a felfedezők vágya”, szereti a kihívásokat, imád utazni, különösen a távoli kultúrák országaiba. “Afrika az én kontinensem” – vallja a máig elérhető bemutatkozásban. Ezen kívül imádja az extrém sportokat, szívesen búvárkodik, szörfözik és wakeboardozik. Mindössze néhány bekezdés elég ahhoz, hogy kirajzolódjon Bódás Bianka influencereket is megszégyenítő élete.

 

A róla, illetve ilyen-olyan teljesítményeiről szóló, magyar médiában megjelent anyagok alapján egészen vegyes kép rajzolódik ki az egri közéletet felkavaró fiatal nő személyéről. Egerben született, Istenmezején nőtt fel, középfokú tanulmányait az egri Dobó István Gimnáziumban végezte, a Líceum TV egyik 2008-as felvételén is dobós egyennyakkendőben nyilatkozik egy nemzetközi kapcsolatokról szóló ifjúsági vetélkedő döntőjén – bár aztán valamiért a "nemzeti kapcsolatok" fontosságáról beszél.

 

A LinkedIn-profilja szerint az érettségi megszerzése után élelmiszermérnöknek tanult a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd közgazdaságtant és emberi erőforrásokat hallgatott a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán. Tanulmányai mellett sales managerként kezdett el dolgozni, például a Mandinernél, a Street Kitchennél, illetve az Indexet és társkiadványait kiadó, illetve ezek hirdetési felületeit értékesítő CEMP-nél (ebből lett később az Indamedia).

 

Az egri aláírásbotrány után – amely már akkor bejárta az országos sajtót – Bódás még a portállal is összekülönbözött, egy közleményében ugyanis megjegyezte, kicsit szúrja a szemét, hogy még a volt munkahelyétől is ilyen támadások érik. Az Index (a régi) erre elegánsan csak annyit közölt: Bódás Bianka soha nem volt a szerkesztőség munkatársa, a CEMP Zrt. értékesítőjeként dolgozott.

 

A máig nyilvános szakmai profil jelenleg szabadúszóként tünteti fel. Angol nyelvű bemutatkozásában arról ír, szeret egyedül dolgozni, képes önálló döntéseket hozni, ugyanakkor csapatjátékos is. Hozzáteszi: jó kommunikációs és vezetői készségekkel rendelkezik, szívesen tanul, gyorsan alkalmazkodik.

Elismert szakemberek segítségével szeretnék tovább fejlődni

– írja.

 

Talán kicsit jobban is megválogathatta volna azokat az elismert szakembereket, akikkel a pályája során szóba állt. A LinkedIn-profil ugyan nem tünteti fel, de még az országos sajtó is több ízben megemlékezett arról, hogy Bódás előbb a Schmuck Andor-féle Magyar Szociáldemokrata Párt szóvivője volt, majd a szintén kamugyanús, korrektséggel nehezen vádolható Együtt 2014 alelnöke lett.

 

Ne feledjük, ez volt az a párt, amelyik miatt a Bajnai Gordon-féle (2018-ban önmagát feloszlató) Együtt pártot a 2014-es választás előtt nem tudta bejegyezni a Fővárosi Törvényszék. Az Index akkor arról írt, hogy a pártot Bódás Bianka azzal a Tiner Györggyel együtt hozta létre, aki korábban Hagyó Miklós parlamenti titkára és a Naphegy utcai CuCu Bár egyik tulajdonosa is volt.

 

Szigetvári Viktor Együtt-társelnök ekkoriban a tévében arról beszélt, hogy Tiner György egy összefutásuk alkalmával 100 ezer eurót (azaz akkori árfolyamon mintegy 30 millió forintot) kért volna a pártja visszalépéséért cserébe, de ő egyszerűen csak kiröhögte az ajánlatot. Tiner ezután azt nyilatkozta, nem emlékszik ilyen találkozásra, de még csak hasonló esetre sem, majd jogi lépésekkel fenyegetőzött. Bajnaiék végül a névváltoztatás mellett döntöttek, Együtt – a Korszakváltók Pártja néven jegyezte be őket a Fővárosi Törvényszék.

 

Utólag úgyis az egészet letagadom

 

Bódás Bianka 2019-ben egykori főnöke, Schmuck Andor Heti TV-s műsorában jelentette be, hogy nagy elhatározásra jutott: polgármesterjelöltként fog indulni az egri önkormányzati választáson. A kampány során magát zöldnek, balliberális érzelműnek és függetlennek vallotta, több nyilatkozata szerint is az egri fiatalok hangja kívánt lenni. Állítólagos balossága ellenére a helyi lakájmédia is meglepően nagy figyelmet szentelt neki és igencsak különös programjának – utóbbiról az Egri Ügyek is elképedve számolt be.

 

Bódás hamarosan egy másik Heti TV-s adás, a Pirkadat vendégeként is bemutatkozott, immár fiatal polgármesterjelöltként. Az adásban arról beszélt “politikus barátokkal, ismerősökkel” beszélgetve jutott arra az elhatározásra, hogy nekifut a polgármesteri címnek, az aláírásgyűjtésben pedig szintén “barátok” fogják segíteni. Az interjú nem alakult túl szerencsésen, tíz perc elég volt arra, hogy kiderüljön, mennyire nem felkészült jelölt: fogalma sem volt a város anyagi helyzetéről, és a helyi egészségügy állapotáról sem tudott érdemben nyilatkozni.

 

 

A folytatás, legalábbis annak poltikai vetülete, ismert: a Fidesz elbukta Egert, Mirkóczki Ádámot a választók 47,6 százaléka támogatta, míg Habis László a szavazatok 43,7 százalékát szerezte meg, Bódás Bianka pedig 1,2 százalékkal az utolsó helyen végzett, a durván 50 ezer lakossal rendelkező városban mindössze 249 szavazatot sikerült szereznie.

 

A helyzet kellemetlenségét jelentősen fokozta, hogy Bódás lebukott az ajánlások hamisításával, Mirkóczki Ádám pedig feljelentést tett a választás rendjének megsértése miatt. Ennek eredménye az az ítélet, ami 2022 elején ismét felkavarta az egri közéletet. De mi történt ezután Bódás Biankával?

 

Na milyen volt Afrika?

 

Bő fél évvel a választási kudarc után Bódás Bianka szinte a fél magyar médiát végigturnézta a tanzániai kalandjaival. A Mészáros-féle TV2 a “magyar jó tündérként”, az Igényes Férfi magazin (!) “földre szállt angyalként” mutatta be, szerepelt a Ripostban, a Hotban, a Glamourban, a Feminán, az Nlc.hu-n, a Sláger FM-en, a városi tévében, illetve időnként egyéb kisebb médiumokban is felbukkant.

Ám ezek jellemzően mind elfelejtették megemlíteni, hogy ez a bizonyos Bódás Bianka, bizony ugyanaz a Bódás Bianka, aki az egri aláírásbotrány főszereplője is egyben.

Bódás Bianka állítása szerint azt követően lett a kontinens megszállottja, hogy megnézte Angelina Jolie 2003-ban bemutatott filmjét, az egyik afrikai menekülttáborban játszódó Határok nélkült. Mint mondta, a mozi hatására határozta el, hogy egy nap majd ő is szeretne nélkülöző gyerekeknek segíteni Afrikában, majd egy évtizeddel később megvalósította a naivnak és kislányosnak könnyen nevezhető, ugyanakkor vitathatatlanul nemes álmot.

 

“Egész életemben jótékonykodtam, önkénteskedtem, hol látványosan, hol a háttérben megbújva, ahogy az utazás is állandó, fontos tényező az életemben. Nagyjából másfél éve, a netet böngészve bukkantam rá az Afrikáért Alapítvány cikkére, amelyben a Fogadj örökbe programról írtak. Ez leegyszerűsítve arról szól, hogy három országból, Tanzániából, Etiópiából és Kongóból egy online katalógus alapján fogadhatsz örökbe távolról egy gyermeket, akinek onnantól kezdve támogatod például az iskoláztatását és az étkeztetését” – mesélte az Nlc.hu 2020-as cikkében.

 

Bódás Bianka támogatottja egy 9 éves, Veronika nevű kislány lett, a tőle kapott rajzok és köszönőlevelek pedig idővel felébresztették benne a vágyat, hogy személyesen is találkozhasson vele. Rövidesen felvette a kapcsolatot Veronika namagai iskolájával, amely kizárólag adományokból tartja fenn magát. Állítása szerint csaknem 40 kilónyi adománnyal érkezett: két laptop mellett főleg könyveket, írószereket, játékokat és készségfejlesztőket vitt magával. Ezeket részben a saját pénzéből finanszírozta, részben adakozó kedvű cégektől kapta.

 

A tanzániai tartózkodása alatt Bódás sok egyéb más mellett részt vett egy kútfúrásban, elintézte, hogy bevezessék a vizet az iskolába, szexedukációs és egészséges életmódról szóló órákat tartott a gyerekeknek, továbbá anyagilag is támogatott néhány családot.

A helyiek szeretettel fogadtak, mindenben támogattak, mert tudták, hogy segíteni jöttem. Amikor például megláttuk egymást Veronikával, egyből egymás nyakába borultunk, és mind a ketten sírtunk. Azóta kint örökbe fogadtam egy szintén 9 éves kisfiút, Hasszánt is

– részletezte élményeit az Nlc.hu anyagában.

 

Közben a médiakörút részeként újra Schmuck Andornál vendégeskedett, aki immár másodjára választotta egykori szóvivőjét "a hét emberének".

 

 

Szóba se jöhet Skandinávia

 

Aztán újabb csend következett, legalábbis a médiaszerepléseket illetően. Legközelebb 2021 nyarán hallottunk róla, amikor emberjogi aktivistaként újabb médiaturnéra indult. A TV2 reggeli műsorában, a Mokkában arról számolt be, hogy nemrég ismét Tanzániában járt, ezúttal már a saját maga által alapított Afrika Határok Nélkül nevű alapítvány színeiben. Állítása szerint a gyerekek nyomban megismerték, örömükben többen is odarohantak hozzá, hiszen meglepetés volt az érkezése. Az adásban egy augusztusi visszatérés tervét is megemlítette, a projekt részeként 350 iskolatáskát szeretett volna eljutattni a helyi gyerekekhez.

 

Az Afrika Határok Nélkül Instagram-oldala egyébként épp 2021 augusztusában (tehát a tervezett visszatérés idején) frissült utoljára, a legutolsó posztban Bódás azonban nem Afrikából, hanem az Országházból jelentkezett be: azzal büszkélkedett, hogy meghívást kapott egy “Magyar segélyszervezetek Afrikában” elnevezésű találkozóra, így a Parlamentben beszélhetett az alapítványa munkájáról és céljairól.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✨🌍 Bianka Bodas 🌍✨ (@afrikahataroknelkul) által megosztott bejegyzés

 

Ahogy korábban említettük, Bódás Bianka ezen a nyáron ismét többször feltűnt a médiában, az Nlc.hu interjújában sok egyéb más mellett arról is beszélt, hogy a namagai iskola egyik szárnya korábbi munkájának és támogatásának köszönhetően az ő nevét viseli, valamint egy étterem megnyitásához is köze lett.

A párommal a saját költségünkön nyitottunk egy élelmiszer-kereskedelmi funkcióval kiegészített helyi éttermet, ahol az alapítvány felvásárolja a környékbeli termelők által beszállított friss gyümölcsöt, zöldséget, majd ezeket előkészíti, feldolgozza, csomagolja, illetve a fogyasztói igényeknek megfelelő, helyi specialitásokat készít belőle.”

Az interjú szerint az étlapon két magyar fogás, a gyulyásleves és a palacsinta is helyet kapott. Az étterem az alkalmazottak számára megélhetést, a legszegényebb gyerekeknek pedig ingyenes étkeztetést biztosított. “Az étkezést a gyermekek számára a támogatók biztosítják: havi 22 dollárból, azaz 6300 forintból egy gyerek heti öt alkalommal tud változatos ételt fogyasztani az étteremben” – magyarázta Bódás.

 

Szóval az elmúlt évek médiaszerepléseinek fényében könnyedén csapódhat az le az emberben, hogy a médiaértékesítésben járatos Bódás Bianka az aláírásbotrány robbanása és az immár bizonyított választási csalás után a saját renoméjának helyreállításán dolgozott fáradhatatlanul – és ebben mintha több fideszes érdekeltségben lévő médium is támogatta volna, elég csak egy pillantást vetni az Afrika Határok Nélkül médiapartnereinek listájára. De az is beszédes, hogy ma már a kampány során használt, hivatalos Bódás Bianka Facebook-oldal sem érhető el, mintha ennek eltávolításával is azt üzenné, jobb erre az időszakra nem emlékezni, nem emlékeztetni senkit.

Őt szerintem úgy használják ki, hogy ő nem is tud róla. Teljesen nyilvánvaló, hogy Schmuck Andor bácsi szólt Bódás Biankának (...), hogy induljon el itt Egerben. Érdekes az is, hogy a Fidesz mellett csak neki vannak óriásplakátjai, citylightjai. Eközben nekünk, a valódi ellenzéknek esélyünk nincs ilyen helyeken megjelenni, mert szóba sem állnak velünk a plakáthelyeket árusító cégek

– nyilatkozta Mirkóczki Ádám 2019 szeptemberében Bódásról az Azonnalinak.

 

Bódás Bianka persze nem hagyta válasz nélkül Mirkóczki vele kapcsolatos kijelentéseit. “Hogyan tud tükörbe nézni ennyi hazugság után?” – szegezte a kérdést a későbbi polgármesternek, akit már akkor (tehát még jóval az egri ellenzéki frakcióból való kiválása előtt) NER-kompatibilisnek és szalonellenzékinek nevezett.

 

A gyorsan és nagyot bukó politikus később is kitartott a helyi politika mocskosságát hirdető narratíva mellett. Az ítélethirdetést követő egyik nyilatkozatában mindössze annyit közölt: "Civilként Egerben – de talán bárhol a világon – a mindenkori helyi hatalomnak ellenszegülni és azzal szembemenni nem lehet, vagy ha megpróbálja bárki, akkor nagy kockázatot vállal."

 

Úgy tudni, Bódás Bianka a bíróságon is végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és a TV Egernek adott nyilatkozatában is a saját ártatlansága mellett érvelt:

Azt gondolom, hogy jogszolgáltatás zajlik, és nem igazságszolgáltatás. Az igazság és az idő jó barátok. Én továbbra is hiszek a demokráciában, és abban, hogy egyszer minden kiderül. Két év meghurcoltatás után nőként legfőbb vágyam az, hogy véget érjen ez a kálvária.

 

(Indexkép: pillanatfelvétel a városi tévé egyik Bódás Biankáról szóló anyagából)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló