2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#eger #oroján sándor #egységben a városért egyesület #juhász ádám #minczér gábor #pajtók gábor #bódás bianka

Nyilatkozatháborúba torkollt a kamujelölt bukása, áll a bál az egri közéletben

Kovács Dávid 2022.01.25. 14:43

Ha nem tudta volna követni a Bódás-ügy fejleményeit, most jó helyen jár, hiszen egy helyen elolvashat minden fontosat az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban.

 

Pár nap alatt az országos sajtóig jutott az egri választási csalás ügye. Nyilatkozatok röpködtek balról és jobbról, beindult a kamujelöltezés és a politikusok egymásnak üzengetése, egyre nehezebb lett követni a fejleményeket. Ebben a cikkünkben a Bódás-ügy alakulásának legfőbb eseményeit igyekszünk összefoglalni.

 

Honnan indult a történet?

 

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához közel három évet kell visszatekernünk az időben. Bódás Bianka szinte a semmiből bukkant fel az egri közéletben, és mindjárt nagyra tört: korábbi felettese, Schmuck Andor műsorában jelentette be, hogy Eger polgármestere szeretne lenni. Ezzel a 2019-es egri önkormányzati választás harmadik, magát függetlennek, zöldnek és balliberálisnak valló polgármesterjelöltjeként szállt be a város vezetésért vívott küzdelembe.

 

Csakhogy Bódás ajánlóívén olyan személyek is szerepeltek, akik állításuk szerint nem is írtak neki alá. "Erős a gyanú, hogy a Fidesz aláírásgyűjtő íveiről egyszerűen átmásolták Bódás Bianka íveire az adatokat és valakik odahamisították az aláírásokat is" – nyilatkozta a 2019-es választás egri nyertese, Mirkóczki Ádám, majd feljelentést tett a rendőrségen.

 

Az ügy jelenlegi apropóját az adja, hogy a múlt héten napvilágot látott: Bódás Biankát két rendbeli választás rendje elleni bűncselekmény miatt jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Emellett az is kiderült, hogy a rendőrség kizárólag kormánypárti jelöltek íveit foglalta le a nyomozás során – tehát valószínűleg jó volt a polgármester és a többi Bódás-szkeptikus szimata.

 

Bódás ráadásul nem csak a polgármesteri címre pályázott: egyéni képviselőjelöltként a 6-os számú választókerületben is indult, ahol világosan kirajzolódott, hogyan és mire használja a Fidesz a súlytalan jelölteket. A fiatal poltikusnak csupán 64 (potenciálisan ellenzéki) szavazatot sikerült összeszednie, ami épp arra volt elég, hogy a fideszes Juhász Ádám mindössze nyolc szavazat különbséggel behúzza a körzetet.

 

Mit mondott erre Juhász Ádám?

 

Nem sokat, és azt is rendkívül óvatosan: állítása szerint mindent szabálykövetően csinált a kampányban és a választások alatt is. "Az effajta politikai csatározásoktól továbbra is szeretnék távol maradni, ezekbe korábban sem mentem bele. A közgyűlésben ezentúl is a körzetemet, a választókat szeretném képviselni, és a szőlész-borász szakmát. Ezek miatt döntöttem úgy képviselő leszek, s úgy hiszem, ezek miatt is választottak meg" – nyilatkozta a Heolnak.

 

Az egri ellenzék szerint azonban Juhászt határozottan nem emiatt választották meg, az Egységben a Városért ezért hétfőn egy közleményben követelte a fideszes politikus lemondását és az egri közéletből való távozását.

Egyértelmű, hogy ha a kamujelölt nem lett volna, akkor egyesületünk jelöltje Földvári Győző nyerte volna el a körzet bizalmát és a testületben hat helyett öt Fidesz-KDNP képviselő foglalna helyet. (...) Ez az elmúlt két év önkormányzati munkájának teljes meghazudtolása. (...) Választási csalásokba keveredett politikusok nem szolgálhatják Eger városának sorsát"

– írták.

 

Bódás Bianka nem nyilatkozott?

 

Noha ő lett a választási botrány arca, Bódás Bianka aztán végképp nem vitte túlzásba a nyilatkozatokat, igyekezett meghúzni magát.

Civilként Egerben – de talán bárhol a világon – a mindenkori helyi hatalomnak ellenszegülni és azzal szembemenni nem lehet, vagy ha megpróbálja bárki, akkor nagy kockázatot vállal

– üzente szűkszavúan és sejtelmesen (vagy talán csak szimplán semmitmondóan?) az RTL Klub híradójának. Úgy tudni, a bíróságon végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

 

Ha már itt tartunk: mit mond a bíróság?

 

Az Egri Törvényszék a szerkesztőségünkhöz eljuttatott hétfői válaszában megerősítette, hogy választás rendje elleni bűncselekmény miatt Bódás Bianka másfél év felfüggesztett börtönt kapott.

A polgármesterjelöléséhez 300 érvényes ajánlásra volt szüksége. A leadott 401 darab ajánlással kitöltött ajánlóív közül 308 darab volt érvényesnek elfogadott. A vádlott az általa gyűjtött és érvényesnek elfogadott legalább 49 darab ajánlás esetében a jelölési eljárás szabályait megszegve gyűjtött ajánlást úgy, hogy az ajánlóíven feltüntetett személyek nem adtak ajánlást a vádlott polgármester jelöléséhez, az ajánlások nem az arra jogosultaktól származtak. A 49 darab szabálytalanul gyűjtött aláírás nélkül a vádlott nem rendelkezett volna a jelöléshez szükséges 300 darab ajánlással"

– közölték az Egri Ügyekkel.

 

De a nyomozás során a Juhász-körzetben sem találtak mindent rendben. "Az egyéni választókerületi képviselői jelöléshez 32 ajánlás volt szükséges. A vádlott 10 db ajánlóívén összesen 79 ajánlást gyűjtött össze, melyből a választási bizottság 36 ajánlást fogadott el érvényesnek. A vádlott az érvényesnek elfogadott ajánlások összegyűjtése során legalább 7 esetben szabálytalanul gyűjtött ajánlást, mivel a feltüntetett személyek nem adtak ajánlást a vádlott képviselőjelöltségéhez" – tudtuk meg az Egri Törvényszéktől.

 

Mint kiderült, a büntetőeljárás korábban szerepelt a bíróságok által rendszeresen közzétett tárgyalási jegyzékben is. A törvényszéki sajtószóvivő ezzel kapcsolatban a Heolnak azt nyilatkozta:

a vádlott a büntetővégzést előbb nem fogadta el, tárgyalást kért, azonban ezt a beadványát később visszavonta, majd a visszalépése tette aztán jogerőssé a végzést.

Előkerültek még mások nevei is?

 

Hogyne! Minczér Gábor alpolgármester hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a Városháza díszterme elé, ahol kijelentette: a fideszes Oroján Sándornak – aki 2019-ben kampányfőnökként tevékenykedett a választáson – színt kell vallania a választási bűncselekmény ügyében.

Ha tudott ezekről a dolgokról, akkor felszólítom Oroján Sándort, hogy mondjon le és hagyja el az egri közéletet, mert nem alkalmas sem kampányfőnöknek, sem frakcióvezetőnek, sem pedig képviselőnek (...) Helyette is elnézést kell kérnem Eger város lakosaitól, és helyette is elnézést kell kérnem a Fidesz-szavazóktól, hiszen az ő adataikkal éltek vissza a választás kapcsán"

– jelentette ki az alpolgármester.

 

Oroján Sándor reagált erre valamit?

Azt javaslom, hogy Minczér Gábor és az Egységben a Városért Egyesület egyeztessen, hogy végül kit is akarnak lemondatni, Juhász Ádámot vagy engem, és amikor dűlőre jutottak, jelentkezzenek a megoldással"

– igyekezett tréfát csinálni az ügyből a fideszes Oroján Sándor.

 

Ezután így folytatta: "A konkrét ügyben egyébként épp az bizonyosodott be, hogy a Fidesz jelöltek ajánlóíveihez senki nem férhetett hozzá, egy jelöltet sem gyanúsítottak még csak szabálytalansággal sem. Legutóbb, mikor Mirkóczki Ádám vádolt meg minket bűncselekménnyel 2020 januárjában, kiderült, vagy tévedett vagy rosszabb esetben szándékosan hazudott."

 

A Fidesz mit gondol az ügyről?

 

Lényegében ugyanazt, amit Oroján Sándor is mondott. "A nyomozás megállapította, hogy egyikük ívéhez sem férhetett hozzá senki. Egyik fideszes jelöltet sem sikerült vádolni vagy gyanúsítani még szabálytalansággal sem" – közölte a Fidesz sajtóosztálya szintén az RTL Klub Híradójával.

 

Érdemes még valamit tudnunk a Bódás-sztorival kapcsolatban?

 

Ahogy egy hétfői írásunkban rávilágítottunk, a Bódás-ügy a Nyitrai Zsolt utódjává vált Pajtók Gábor Fidesz-alelnöksége idején történt, aki azonban sem akkor, sem most nem szólalt meg a történtekkel kapcsolatban.

 

(Indexkép: Heti TV Youtube-csatorna / A hét embere: Bódás Bianka)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló