2024. július 25., Jakab Kristóf

Eger ügye

#mirkóczki zita #választás 2022 #eger hírek

Besült a fideszes lakájmédium leleplezése: nem történt szavazatvásárlás az egri nyugdíjasházban

Kovács Dávid 2022.03.28. 10:56

Valótlannak bizonyultak az Eger Hírek videóján elhangzó vádak, amelyek alapján a helyi portál "Eger újkori történelmének talán legnagyobb választási csalását" emlegette. Persze csupa feltételes módban.

 

Mivel nem merült fel bűncselekmény gyanúja, ezért a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság elutasította a Mirkóczki Zita állítólagos szavazatvásárlási ügyében tett feljelentést. Erről az Egységben a Városért Egyesület (EVE) elnöke tájékoztatta az Egri Ügyeket.

 

A rendőrség a feljelentés elutasításáról szóló határozatban arról ír: az eljárás során adatgyűjtést végeztek, meghallgatták az egri nyugdíjasház több lakóját és dolgozóját, köztük az Eger Hírek lejáratónak szánt videójában szereplő idős nőt is. A rendőrség indoklása alapján a szavazatvásárlás vádja valótlannak bizonyult.

A meghallgatások alapján Mészáros László Istvánné valóban adott át 3.000,- Forintos étkezési utalványokat a nyugdíjasház egyes lakóinak, illetve a Mirkóczi Zita által kiszállított élelmiszercsomagok kiosztására is sor került. Azonban mindkét esemény 2021. decemberére datálható, azaz az ajánlóív-felvétel legkorábbi törvényi határnapját megelőzően megközelítőleg két hónappal korábbra

– olvasható a határozatban.

 

Az indoklás arra is kitér, hogy a meghallgatások során nem sikerült igazolni, hogy a nyugdíjasház bármelyik lakója is anyagi juttatást fogadott volna el bármilyen politikai támogatásért cserébe. "Szintén nem merült fel adat arra, miszerint Mirkóczki Zita az élelmiszercsomagokat kampánytevékenység indokán küldte volna a nyugdíjasház lakóinak illetve arra sem, hogy bármely személyt kampánytevékenységet érintő közbenjárással bízott volna meg" – írják.

A rendőrségi dokumentum szerint a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá, hogy Mirkóczki Zita megszegte volna hivatali kötelességét, túllépte volna hatáskörét, vagy egyéb módon visszaélt volna helyzetével, hogy "szándékosan jogtalan előnyt szerezzen, vagy jogtalan hátrányt okozzon".

Mint ismert, az egri Fidesz szócsöveként működő Eger Hírek februárban Szavazatvásárlás történhetett az egri nyugdíjasházban címmel hozott le egy anyagot, amelyben egy leleplezőnek szánt videó is szerepelt. A felvételen egy idős nő arról beszélt, hogy az EVE elnöke már korábban is jótékonykodott az idősotthonban, de szerinte az egyik ilyen akciója kifejezetten azért történhetett, mert ezzel kívánt támogatást szerezni az ellenzéki összefogásnak.

 

A videón nyilatkozó nő Mirkóczki Zita mellett az egri nyugdíjasház egy másik lakóját (egy bizonyos "Mészárosnét") is többször megnevezett, akire többek között az EVE-elnök helyi segítőjeként, az egri nyugdíjasház "besúgójaként" hivatkozott, mivel – állítása szerint – pénzért és/vagy étkezési jegyekért szervezte be az ellenzéknek aláírni hajlandó lakókat az intézményben.

 

A felvételen esetlenül megfogalmazott vádra Mirkóczki Zita másnap reagált, az EVE elnöke az Egri Ügyeknek eljuttatott közleményében pedig arról értekezett, hogy az Eger Híreken közzétett videóval a Fidesz valószínűleg a Bódás Bianka-féle hamisítási botrányról szeretné elterelni a figyelmet.

Az Eger Hírek hozta a szokásos formáját: alapvető személyiségi jogokat sértve „szavazatvásárlással” vádolt meg egy irányított videofelvétel alapján. (...) Mivel nem vagyok egy NER-lovag, így nem tudok mindig minden ottlakónak segíteni, ezért megkértem az ott élőket, hogy ők, - akik nálam jobban ismerik a lakók valós helyzetét -, tegyenek javaslatot az adományok elosztására. (...) A Fidesz azt se tudja már, hogy kire célozzon. Kétségbeesésükben bármilyen aljasságra képesek, hogy a botrányaikról - főképp a Bódás-ügyről - eltereljék a figyelmet

– írta akkor Mirkóczki Zita. (A részletes reakciót itt lehet olvasni.)

 

A videó publikálását követő héten az abban többször megnevezett Mészáros Lászlóné is a nyilvánossághoz fordult a felvételen elhangzó vádak miatt. Az Egri Ügyeknek eljuttatott közleményében kijelentette: a választásokkal kapcsolatosan nem gyűjt és nem is gyűjtött aláírásokat a nyugdíjasházban. A nyugdíjasház megvádolt lakója azt is sérelmezte, hogy az Eger Hírek úgy szerkesztette az anyagot, hogy csak az ő neve hangzott el benne, a nyilatkozóé egyszer sem.

A Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő által hozott csomagokat és élelmiszerutalványokat a házban lakók és a házban működő Családsegítő megkérdezésével osztottuk el, kizárólag rászorultsági alapon és soha egyetlen családtagomnak sem jutattam ezekből semmit. Nyilatkozom arról, hogy ezért a segítségért soha pénzt vagy más juttatást fel nem kínáltak és nem kaptam

– közölte.

 

Mirkóczki Zita az ügyre adott részletes reakcióját itt lehet olvasni, a nyugdíjasház megvádolt lakójának nyilatkozatát pedig ebben a cikkünkben dolgoztuk fel.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló