2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#eger #momentum mozgalom #jánosi zoltán #keresztes zoltán

Átláthatóságot követel a Momentum az egri városvezetéstől

Domán Dániel 2022.02.13. 11:49

Szombat reggel tartott sajtótájékoztatót Felsőváros önkormányzati képviselője, Keresztes Zoltán és a Momentum egri elnöke, Jánosi Zoltán. Keresztes a körzetének problémáira hívta fel a figyelmet, amelyek megoldásának érdekében javaslatokat fogalmaz meg a 2022-es költségvetésben. Jánosi a költségvetéshez kapcsolódóan pedig tanácsokkal élne a városvezetés felé azért, hogy az önkormányzat, illetve annak intézményeinek munkája minél átláthatóbb legyen.


Keresztes Zoltán (EVE / Momentum) elmondta, hogy kezdeményezésére sikerült meggyőzni Mirkóczki Ádám polgármestert és a képviselőtestület tagjait, hogy az ez évi költségvetést még a februári közgyűlés előtt közösen tárgyalják. Keresztes célja az, hogy a képviselők ne csak az elkészített költségvetést kapják meg, hanem a testület is járuljon hozzá a munkához, mivel ők is Eger lakosságát képviselik. Attól tart, hogy a tárgyalás ellenére is csak egy kész anyagról dönthetnek majd.


Legutóbbi közgyűlés előtt Komlósi Csaba hasonlóképpen járt el a bizottsági struktúra átalakításával kapcsolatban, amelynek eredményeképpen sikerült megegyeznie a képviselőkkel és így többséget szereznie a szavazásnál is. Ezután a polgármester mindenféle megbeszélés nélkül az általa preferált személyeket javasolta az új bizottságokba, ezt viszont a testület nem fogadta el, Mirkóczki Ádám ezért úgy döntött, hogy néhány képviselőt Eger ellenségeiként tüntet fel és fizetett hirdetésekben járatja le őket.
DSC0516789
Parkolási káosz a Felsővárosban


A képviselő részletezte, hogy a Felsőváros legnagyobb problémája a parkolás, ami már az egész városra jellemző. Sem a Felsőváros, sem pedig Eger fejlődése nem követte le az gépjármű-állomány számának növekedését, háztartásonként már 2-3 autóval is számolhatunk. Ezzel a mennyiséggel a leginkább panelekből és emeletes házakból álló városrész már nem bír el, ezért időszerűnek nevezte, hogy az önkormányzat egy új koncepciót alkosson a probléma kezelésére.

Keresztes javaslataiban kiemelte, hogy viszonylag olcsóan kivitelezhető lenne a Cifrakapu utca szélesítése, illetve a halszálkás parkolók kialakítása, viszont a zöldterületeket meg kell óvni, csak minimálisan lehet csökkenteni azokat. Hasonlóan a Kertész utcai felújításhoz, akár egy bicikliút is az új tervek részét képezheti.

A technikai fejlődések jegyében az új parkolók kialakításánál néhány töltőt is ki lehetne helyezni, ugyanis egyre több ember használ elektromos autót. 

DSC0517387
Átláthatóság az önkormányzatnál


A költségvetés kapcsán a Momentum egri elnöke, Jánosi Zoltán az önkormányzati munka átláthatóságát kifogásolta. Mint mondta, nemcsak a pártjának, de

minden ember számára fontos lenne azt mutatni, hogy a szerződések, a beruházások, a képviselők munkája, a vagyonnyilatkozatok és az önkormányzati cégek működése transzparens legyen, hiszen a város közös kasszájáról van szó, bármelyik egri jogosan követelheti az átláthatóságot.

Megjegyezte, hogy vannak az önkormányzatnak pozitív példái is: a közgyűlési anyagok, bizottsági anyagok, a jegyzőkönyvek elérhetőek és még felvételt is készítenek a közgyűlésekről. Szerinte hasonló módszerekkel a városi szerződéseket, az önkormányzat gazdálkodását is átláthatóvá és közérthetővé kell tenni és a döntéshozókat, ha kell, akkor elszámoltatni. Jánosi többször felhozta Budaörsöt követendő példaként, ahol még az önkormányzat villanyszámlája is megtalálható. A politikus szerint az átláthatóság kiépítése azonban nem hirtelen történik, erre egy rendszert kell felállítani és egész évben foglalkozni vele, fejleszteni azt.

Mirkóczki Ádám polgármester az elmúlt két évben többször kritizálta mind Keresztes Zoltánt, illetve a helyi és az országos Momentumot is. Korábban visszataszítónak titulálta őket, legutóbb a laktanya ügyével kapcsolatban alakult ki vita, a Momentum konzultációt indított az ingatlan hasznosításával kapcsolatban, amelyre Mirkóczki Ádám úgy reagált, hogy az ellenzéknek mással kellene foglalkozni, hiszen a Laktanya ügye hamarosan lezárul. Ez majdnem egy éve volt, azóta semmi sem történt. A Dobó István Laktanyáról mi is készítettünk egy két részes riportfilmet. 

(Fotók: Domán Dániel)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló