2023. december 4., Borbála Barbara

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #mirkócki zita #pápai ákos #berecz mátyás #pajtók gábor #közgyűlés

Mirkóczki szerint Orojánnal szövetkeztek ellenzéki képviselők – Így reagáltak az érintettek

Barna Benedek 2022.02.04. 14:07

A sajtóban reagált a négy önkormányzati képviselő, akiknek az összefogásáról írt a közösségi oldalán a polgármester a legutóbbi közgyűlést követően.

 

A legutóbbi egri közgyűlésen többször is leszavazták Mirkóczki Ádámot, a polgármester pedig a történteket értékelő, hosszú Facebook-bejegyzésben arról írt, hogy az MSZP egri elnöke, Mirkóczki Zita és Berecz Mátyás (Egységben a Városért) koalícióra léptek a mi hazánkos Pápai Ákossal és a Fidesz frakciót vezető Oroján Sándorral.

 

"A szövetség létezésére ellenben nem is kell egyértelműbb bizonyíték, mint az, hogy a felek a közgyűlés alatt végig sms-ben egyeztetnek a következő lépésről, módosító indítványokat írnak és adnak egymásnak kézről kézre, vagy, hogy már a látszatra sem ügyelve elvonulnak és külön teremben egyeztetnek a városvezetés elleni következő lépésükről" – állítja Mirkóczki Ádám.

DSC08426-1_
Fotó: Domán Dániel

A városvezető szerint az ellenzékiek és a fideszes politikus összefogásának célja, hogy biztsítsák az országgyűlési választáson DK-s színekben, az összellenzék képviseletében induló Berecz győzelmét a kormánypártok jelöltjével, Pajtók Gáborral szemben. Ez ugyanis a polgármester posztja szerint Nyitrai Zsoltnak és körének kedvez, hiszen a jelenlegi képviselő "csak akkor rúghat ismét labdába", ha utódja nem győz áprilisban. Ezt a "két Fidesz"-teóriát egy friss írásunkban már körüljártuk, de meguk az érintett képviselők is reagáltak rá a heol.hu megkeresésére.

 

 

Pápai úgy véli, ami tötént, a városvezető politikájának eredménye

 

"Mirkóczki Ádám fejében komoly gondok vannak.

Sokszor azt is megszólja, ha látja, hogy üzenetet kapunk az ülések alatt, egyeztetést sejt, miközben a polgárok írnak, akik nyomon követik élőben az eseményeket.

Talán az alkalmatlanság szülte paranoia mondat vele ilyen ostobaságokat" – nyilatkozta Pápai Ákos, hozzázéve: "Ami most történik a közgyűlésben, az a politikájának eredménye. Jó lenne, ha nemcsak beszélne Eger érdekéről, hanem végre megtanulná, ez mit is jelent."

DSC07939-1
Fotó: Domán Dániel

A Mi Hazánk képviselője – aki egyébként pártja színeiben indul Berecz és Pajtók ellen az országgyűlési választáson – a napokban egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Mirkóczki Ádám támogatottságának beszűkülése miatt szerinte hosszú távon három opció marad: a közgyűlés feloszlatja magát, a polgármester lemond, esetleg a már ismert jogsértései miatt a közgyűlés bíróságon szünteti meg mandátumát.

 

Oroján: Mirkóczki tábora szétesett

 

A fideszes képviselő úgy nyilatkozott, hogy ők eddig partnerek voltak minden, a város érdekét szolgáló előterjesztés megszavazásában, függetlenül attól, hogy épp a polgármester vagy más ellenzéki képviselő szavaz-e velük. "Az egyeztetések az elmúlt két évben folyamatosak voltak, legutóbb épp a városházán tartottunk az összes képviselővel az alapokmányról.

Az sem meglepő, hogy egyes ügyekben a polgármesterrel, gyakrabban az alpolgármesterekkel vagy más képviselőkkel beszélünk telefonon – nem azért, mert jólesik, hanem mert a város ügyei miatt muszáj

– fogalmazott. Ehhez még hozzátette, hogy a polgármester egyetlen személyes egyeztetésen sem vett részt eddig, majd odaszúrt Berecz Mátyásnak is, akivel szerinte "képtelenség leülni".

DSC07961-1_
Fotó: Domán Dániel

A Fidesz-frakció vezetője szerint Mirkóczki Ádám megszólalásaiból látható, hogy "lassan észreveszi, a tábora szétesett, az egyszemélyes döntések pedig közgyűlési támogatás híján nem működnek".

 

Mirkóczki Zita szerint "paranoid kitaláció", hogy összeesküvést szőnének

 

Mirkóczki Zita a polgármester posztjára reagálva arra mutatott rá, hogy az írás egyetlen mondattal sem utal arra, hogy valójában mi történt az ülésen. "Amikor túl sokan jönnek szembe az autópályán, egészséges lelkületű emberben legalább felvetődik a kétely, hogy ő megy rossz irányba. Amikor egy közgyűlésen majd’ mindenki leszavaz valamit, akkor lehet, hogy az egy rossz előterjesztés. Ha egy polgármester 'bandának' nevezi azokat a képviselőket, akik ugyanúgy a választókat képviselik, mint ő, az őt minősíti" – emelte ki.

273199925_332560058877273_2610521229666953162_n
Kép forrása: Mirkóczki Zita Facebook-oldala

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy "nem volt kicsi" a szerepe a fideszes városvezetés leváltásában, és azóta sem változott az elkötelezettsége, továbbra is a kormányváltásért dolgozik. "Sajnálom, hogy Mirkóczki Ádám – aki az ellenzéki szavazóknak köszönhetően lett polgármester – a kezdeti 'pártsemlegesség' után most ott tart, hogy minden fórumon szidalmazza, ellehetetleníti az ellenzék közös jelöltjét. Lényegében nyíltan a Fidesz jelöltje mellett kampányol" – fogalmazott. Hozzátette:

A többi paranoid kitaláció az egészségügyre tartozik. Az, hogy egy képviselő szóba áll egy más párthoz tartozóval, nem jelenti azt, hogy együttműködik vele vagy összeesküvést sző. Egyszerűen csak emberi módon viselkedik, egy normális országban nemcsak természetes, de elvárható is ez

– mondta.

 

A Mirkóczki Zita által elnökölt Egységben a Városért Egyesület egyébként szintén a Facebookon összegezte, ők hogyan értelmezik a történteket. Posztjukban arról írtak, hogy a közgyűlés előtt a képviselők között konszenzus alakult ki, a városvezető azonban figyelmen kívül hagyta a javaslatukat a saját sürgősségi indítványában. "Egy polgármesternek a legfőbb feladata a közgyűlésben, hogy kialakítsa azt a konszenzust, amivel a döntéseihez a többséget megszerzi, a képviselőknek pedig, hogy a város érdekeit szem előtt tartva, legjobb tudások és szakmai meggyőződésük szerint szavazzanak. Ha a kormánymegbízott úrral nagy az összhang, egyszer velünk is menni fog. Mi ennek szellemében nyitottak vagyunk újfent tárgyalni, és erről be is számolni a lakosságnak" – fogalmaztak.

 

Berecz inkább kimaradna a parttalan vitából

 

Az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség jelöltje, Berecz Mátyás szűkszavúan reagált: "Sajnálatos, hogy nem sikerült dönteni az új bizottsági struktúra személyi kérdéseiről. Erről a következő hetekben mindenképpen egyeztetni kell, és akkor a soron következő közgyűlésen még időben lehet szavazni róla" – fogalmazott.

DSC07935-1
Fotó: Domán Dániel

Úgy folytatta:

Úgy, ahogy eddig is, az egri polgárok érdekében szeretnék eljárni, ezenfelül a választókörzet fejlesztésével kívánok foglalkozni. Minden más, az egri közéletben felmerülő, parttalan politikai vitában nem szeretnék részt venni, csak a választókerület jóléte érdekel. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló