2024. július 25., Jakab Kristóf

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #környezetvédelem #komlósi csaba

Egy lépés a zöld Eger felé: újra lehet külön bizottsága a környezetvédelmi ügyeknek

Domán Dániel 2022.01.25. 11:27

Mirkóczki Ádámnak döntenie kell, kiket delegál az új bizottságba. Komlósi Csaba szívesen vállalná a vezetést.

A tavalyi év elején a városháza a járványhelyzet miatt megszorította a nadrágszíjat, tisztségek szűntek meg és bizottságokat vontak össze a költséghatékonyság érdekében. Mirkóczki Ádám polgármester még 2020 novemberében küldött levelet minden önkormányzati képviselőnek, hogy javaslatokat kérjen tőlük arra, miképpen enyhíthetnek 2021-ben az önkormányzat gazdasági nehézségein az önkormányzat átalakításával.

 

Ennek következtében a Városimázs Bizottság, a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság, valamint a Városi Szociális és Családügyi Bizottság összevonásra került, feladatait a 9 fős Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság vette át. A testület elnöke Mirkóczki Zita lett. Ezzel a környezetvédelmi és klímastratégiai biztosi pozíció is megszűnt, amelyet eddig Komlósi Csaba független önkormányzati képviselő töltött be. Komlósi eddigi feladatait Minczér Gábor alpolgármester vette át, de egy klímastratégia megalkotásán kívül nem sokat hallhattunk hasonló intézkedésekről.

Komlósi Csaba mostani előterjesztésében azt javasolja, hogy az összevont bizottságból kerüljenek ki az urbanisztikai, illetve a klíma- és környezetvédelmi ügyekkel kapcsolatos intézkedések. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő időkben hangsúlyosabb lehet minden fejlesztésben, beruházásban, más építkezésekben és zöld ügyekben releváns esemény.

Kérdés azonban, hogy ha megalakul az új bizottság, akkor kik foglalnának helyet benne, illetve ebben a személyi állományban mennyire lesz hangsúlyos a szakma. Mirkóczki Ádám polgármester számára az okozhat további nehézséget, hogy ennek a bizottságnak ki legyen majd az elnöke, tekintve, hogy az alpolgármestereit a törvény értelmében nem javasolhatja és a meglévő bizottságok élén ülő képviselők, azaz Földvári Győző, Mirkóczki Zita és Sós Tamás nem lehetnek más bizottság elnökei.

2015 előtt bevett gyakorlat volt, hogy az ellenzék egy bizottsági elnöki pozíciót kaphatott. A mostani viszonyok tükrében megeshet, hogy az új bizottság élén egy fideszes képviselő kaphat helyet. Valószínű, hogy a háttérben erről kemény tárgyalások folyhatnak.

Komlósi megkeresésünkre elmondta, hogy nemrég egy megbeszélést kezdeményezett a kéviselőkkel a bizottsági struktúra átalakításáról, ezen részt vett Oroján Sándor, Bódi Zsolt, Orosz Lászlóné Ibolya, Minczér Gábor, Földvári Győző és Mirkóczki Zita, illetve a hivatalból Spisák György és Dr. Bánhidy Péter jegyző is.

Az ülésen abban mindenki egyet értett, hogy a három összevont bizottság az eredeti öt helyett négy bizottsággá változzon, azaz az urbanisztikai, klíma- és környezetvédelemmel kapcsolatos előterjesztéseket már új bizottságban tárgyalják a közgyűlések előtt.

Komlósi érdeklődésünkre elmondta, hogy szívesen vállalná újra a bizottság vezetésének feladatait, hiszen a megszorítások és az összevonások előtt is így, akkor gond nélkül dolgozhattak.

 

Mi várható még a közgyűlésen?

 

Január 27-én, az év első közgyűlésén 14 napirendi pontot tárgyalnak majd a képviselők. Szó esik majd például térfigyelőkamerákról, a Bartakovics Béla Közösségi Ház túlárazott bérleti szerződéséről, a Bárány uszoda ideiglenes lefedéséről, de még borozni is fog a testület, amikor kiválasztják az év Magisztrátus borát. A csütörtöki közgyűlés többi témájáról az önkormányzat oldalán lehet tájékozódni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló