2023. október 3., Helga

Eger ügye

#egerplusz #eger #zöldfül #környezetvédelem #klímastratégia #klímaplatform

Klímaplatformot hozott létre Eger

Barna Benedek 2021.09.03. 19:00

Az ezen született javaslatokat is bele akarják építeni a város klímastratégiájába.

 

Eger önkormányzata sikeresen pályázott a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban. A "Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Egerben" című projekt keretében dolgozzák ki a város klímastratégiáját – számolt be az EgerInfo.

 

Mint írják,

a térségi, helyi döntéshozók és a közvélemény klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, a témához köthető helyi szintű tevékenységek koordinálása, a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció feltételeinek a hosszú távú biztosítása céljából Eger önkormányzata megalakított a Klímaplatformot.

Augusztus 30-án délután tartották az alakuló ülést, amelyen részt vett a Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályának vezetője, a Heves Megyei Önkormányzat Hivatala, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a gazdasági kamarák, a mérnökkamara, környezetvédelmi civil szervezetek, a Fertálymesteri testület, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, az Egri Főegyházmegye, az Egri Tankerületi Központ és az Egri Szakképzési Centrum, mint intézményfenntartók, általános iskolák és középiskolák, továbbá az Eger fenntartásában működő cégek és intézmények és a Polgármesteri Hivatal képviselői, illetékes munkatársai.

 

Az alakuló ülésen Minczér Gábor egri alpolgármester köszöntőjében kiemelte a klímavédelem fontosságát, ezt követően bemutatta a város "Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Egerben" című pályázati programját. Ezt követően Gyurkó Dániel klímavédelmi szakértő tájékoztatta a jelenlévőket a klímastratégia módszertanáról és ismertetett olyan adatokat, melyeket a stratégia elkészítését megalapozó üvegházhatású gázkibocsátás felmérésében tapasztalható.

 

A Klímaplatform a projekt időszakában, tehát 2022. május 31-ig, még legalább egyszer, a végleges klímastratégia elfogadása témájában fog ülést tartani. A stratégia előkészítő anyagát – mely 2021. júliusában elkészült és jelenleg a belső, polgármesteri hivatali egyeztetése folyik – a klímaplatform tagjainak elektronikus formában fogják megküldeni véleményezésre.

A javaslatok, vélemények beérkezését követően azokat beépítik Eger klímastratégiájába, úgy, hogy a városi stratégia illeszkedjen Heves megye Klímastratégiájához.

A klímaplatform működését a projekt időszakán túl is szeretnék fenntartani, évente két ülést terveznek a klímaváltozással kapcsolatos feladatok, akciók egyeztetése céljából.

 

(Indexfotó: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló