2023. december 9., Natália

Eger ügye

#eger #zöldfül #klímaváltozás #éghajlatváltozás

Eger és a klímaváltozás: trópusi éjszakák várnak a városra

2021.04.19. 13:02

Eddig nem volt jellemző az éjszakai extrém meleg a hevesi megyeszékhelyen, de néhány évtizeden belül változik a helyzet.

Alaposan meg fog ugrani azoknak az éjszakáknak a száma a magyar városokban, amikor a hőmérséklet nem süllyed 20 Celsius-fok alá – derült ki a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HUPCC) Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciáján a Portfolio beszámolója szerint.

 

A klímaváltozással és a felmelegedéssel kapcsolatos kutatások többnyire a globális és regionális szintre fókuszálnak, azonban a városok átlaghőmérsékletében ezekhez, illetve a külterületekhez képest jelentős többlet figyelhető meg már napjainkban is. A beépített felszín és az emberi tevékenység együttes hatására kialakuló jellegzetes helyi klíma, vagyis a városi hősziget jelenség miatt a globális és regionális klímaváltozás vizsgálata nem ad megfelelően pontos eredményt az egyre nagyobb arányban városokban élő társadalom várható életkörülményeit illetően.

 

Erre tekintettel 26, a Kárpát-medencében található, különböző nagyságú és földrajzi adottságú magyar városra, köztük Egerre vonatkozóan úgynevezett városklíma-kutatás készült. A kutatás a városok hőterhelése mértékének elmúlt évtizedekbeli és várható növekedését vizsgálta meg, főbb eredményeit pedig Skarbit Nóra, a Szegedi Tudományegyetem kutatója ismertette "A klímaváltozás várható hatása Kárpát-medencei városokban című előadásában".

eger turizmus - ieger PONT com
Kép forrása: ieger.com

A speciális időjárási helyzetekben fellépő hőterheléses időszakok vizsgálata a klímaindexek közül elsősorban az úgynevezett trópusi éjszakák gyakoriságának változására irányult, amikor a legalacsonyabb hőmérséklet meghaladja a 20 Celsius-fokot. A trópusi éjszakák száma a beépítettség sűrűségével és a város nagyságával együtt növekszik, de a hőterhelés mértékét értelemszerűen a város földrajzi elhelyezkedése is befolyásolja. 

 

A jelenség a modellek szerint minden vizsgált városban éreztetni fogja a hatását. A múltbeli adatok alapján a leghűvösebb klímájú magyarországi városok közé tartozó Eger és Salgótarján esetében 1981 és 2010 között nem csak a városban, de a környező vidéki területeken sem regisztráltak trópusi éjszakákat. A 21. század utolsó évtizedeiben azonban Eger külterületein 2-10, belvárosában 5-19 extrém meleg éjszaka várható, míg Salgótarján esetében éves átlagban 2-11-re, illetve 4-17-re nőhet a trópusi éjjelek száma.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló