2023. március 29., Auguszta

Mindenki ügye

#zöldfül #klímaváltozás #folyók #vízhozam

A klímaváltozás a folyók vízhozamára is hatással van egy friss kutatás szerint

2021.04.01. 13:35

Az utóbbi évtizedekben világszerte jelentős változások történtek a vízhozamokban.

A klímaváltozás nemcsak a tengerszint emelkedésével befolyásolja a Föld vízkészletét, hanem a folyók áramlásának befolyásolásával is – derült ki egy új, a Science folyóiratban publikált kutatásból, amelynek eredményeit a Very Important Planet szemlézte.

A folyók esetében az úgynevezett vízhozam a rendelkezésre álló vízkészlet egyik fontos meghatározója: azt mérik vele, hogy adott idő alatt mekkora mennyiségű víz érkezik a folyó egy bizonyos felületére. Ezt sok tényező befolyásolja: gyakori például, hogy a környező területekre eltérítenek valamennyit a folyóvízből öntözéshez, vagy hogy a közeli erdőket kivágják, a helyükbe pedig monokultúrás gazdaságot telepítenek.

Arról azonban mindeddig nem készült megfigyeléses kutatás, hogyan változott az elmúlt években a folyók vízhozama, és hogy ez összefüggésbe hozható-e a klímaváltozással.

kiszáradt-tisza-mti-czeglédi-zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

 

A mostani tanulmány több mint 7000 mérőállomás felállításának segítségével jutott arra a következtetésre, hogy az elmúlt évtizedekben a vízhozam világszerte jelentős változáson ment keresztül: a mediterrán térség például szárazabb lett, Skandináviában pedig nőtt a folyók vízmennyisége. A tanulmány arra a kérdésre is választ ad, hogy ez a változás mennyiben tudható be a klímaváltozásnak.

 

A kutatók globális hidrológiai modellek felhasználásával készítettek több számítógépes szimulációt, amihez hozzáadták az elmúlt évtizedek éghajlati adatait. Ennek a modellezésnek az eredménye nagyon hasonló lett, mint amit a kutatásban használt mérőállomások jeleztek a vízhozam változásairól. Egy második körben hozzáadták a szimulációhoz a földhasználati tényezőket is, ez azonban nem változtatott az eredményeken. Ebből a kutatók ebből arra következtetnek, hogy valószínűleg a klímaváltozás a magyarázat a vízhozam világszerte jellemző változásaira.


A kutatók szerint a tanulmányban használt hidrológiai modellek arról is segíthetnek pontosabb képet festeni, milyen lesz a jövőben a különböző régiók vízhozama, ezáltal pedig a klímaadaptációs tervekben is fontos szerepet játszhatnak majd.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló