2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Eger ügye

#eger #lmp #berecz mátyás #előválasztás #ellenzék

A Jobbik után az LMP is beállt Berecz Mátyás mögé az egri előválasztáson

Barna Benedek 2021.06.11. 12:16

Eldőlni látszik, hogy két ellenzéki jelölt lesz.

Mindkét pártban megerősített forrásaink szerint az LMP a Demokratikus Koalíció nyolc jelöltjét biztosan támogatni és ajánlani fogja az előválasztáson. Cserébe pedig a DK két LMP-s jelöltet támogat – számolt be az atv.hu.

 

Az oldal közzétette a két ellenzéki párt által közösen támogatott előválasztási jelöltek listáját, amelyen szerepel a Heves megye 1. számú választókerületében, azaz Egerben és környékén induló Berecz Mátyás is. A volt egri alpolgármester a DK jelöltjeként méretteti meg magát ősszel, a napokban azonban már a Jobbik is jelezte, hogy őt támogatják.

 

Mindeddig hárman jelentették be, hogy indulnak az egri előválasztáson, közülük azonban egy jelölt időközben kiesett: a másik volt alpolgármester, Mirkóczki Zita az MSZP színeiben indult volna, ám pártja később közölte, hogy a Momentum jelöltjét fogják támogatni.

 

Jelen állás szerint tehát úgy néz ki, hogy két jelöltre voksolhatnak az egriek:

 

– Berecz Mátyásra, aki a DK jelöltjeként, a Jobbik és az LMP támogatásával indul

 

– Jánosi Zoltánra, akit a Momentum indíott, az MSZP és a Párbeszéd támogat

 

Korábban mindketten nyilatkoztak az Egri Ügyeknek, a Berecz Mátyás-interjú ITT, míg Jánosi Zoltáné ITT olvasható.

 

Az utóbbi időben egyébként az egrihez hasonlóan más körzetekben is történtek visszalépések vagy olyan bejelentések, hogy egy-egy párt saját jelölt indítása helyett másét támogatja. Ennek kapcsán a HVG-nek egy ellenzéki forrása azt mondta: mivel egyik párt sem képes 106 győztes előválasztási kampányt lemenedzselni és senki sem gondolhatja, hogy mindenhol neki van a legjobb jelöltje, inkább "10–20–50 jelöltjükre koncentrálnak". A legtöbb helyen viszont várhatóan lesz 2-3 "erős induló".

 

Hasonlóan nyilatkozott Karácsony Gergely főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, aki az Index kérdésére kifejtette: a visszalépések, alkuk szerinte "nem arról szólnak, hogy ne legyen verseny, hanem pont arról szólnak hogy érdemi verseny legyen", ami az egyfordulós előválasztás miatt igazán akkor lehetséges, ha egy-egy körzetben két vagy három jelölt indul, "érdemi támogatottsággal". "Visszafogottabb a mezőny, ettől még élesebb lesz a küzdelem" – fogalmazott. Karácsony szerint egyébként várhatóan lesznek olyan választókerületek is, ahol végül csak egy jelölt marad, de ezek "szabályt erősítő kivételek" lesznek.

 

Akár elfogadjuk ezt a fajta "racionalizálást", akár nem, az mindenesetre tény, hogy ha nem törekszenek mindenhol jelöltállításra a pártok, az kevesebb választási lehetőséget jelent a szavazók számára. A jelöltlista pedig még alakulhat a következő hónapokban, várhatóan nyár végén teszik közzé a végleges változatát.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló