2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

#berecz mátyás #demokratikus koalíció #előválasztás #ellenzéki összefogás

Most már hivatalos: Berecz Mátyás tényleg a DK jelöltjeként indul az egri előválasztáson

Molnár Richárd 2021.04.06. 15:56

Már korábban is felmerült a volt alpolgármester neve, mostanra pedig eldőlt, hogy a Demokratikus Koalíció őt indítja.

Ahogy azt korábban portálunk is megírta, Berecz Mátyás volt alpolgármester neve elsők között merült fel a Heves megye 1. számú választókerületében, azaz Egerben és környékén tartott ellenéki előválasztás kapcsán. Az is kiderült a sajtóértesülésekből, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltjeként méretteti meg magát a szavazáson. Végleges döntés azonban mindeddig nem született az ügyben, most viszont maga Berecz Mátyás erősítette meg az Egri Ügyeknek, hogy eldőlt a jelölése, amelyről röviden nyilatkozott is portálunknak.

 

– A Demokratikus Koalíció kereste meg (és mikor), hogy legyen a jelöltjük, vagy pedig eredetileg Ön ambicionálta a képviselőjelöltséget, és ezért talált egy jelölőszervezetet, pártot magának?


– A Demokratikus Koalíció keresett meg még 2020 nyarán. Az önkormányzati választások után nem terveztem, hogy politikai vonalon haladok tovább, de néhány hónap után számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány és a Fidesz által mesterségesen gerjesztett ellenséges légkörben nem tudjuk elérni azokat a célokat, amiket helyben magunk elé tűztünk. Országos szintű változásokra van szükség, hogy ismét visszataláljunk a demokratikus értékekhez, a normalitáshoz. Ha a magam szerény módján hozzá tudok járulni az ellenzéki összefogás sikeréhez, akkor már megérte ez a lépés.

 

– Miért a Demokratikus Koalíció jelöltjeként indul? Mit képvisel a párt, ami Önt vonzotta?


– Nem léptem be a pártba, de a DK támogatásával indulok. Ennek a pártnak a programja áll a legközelebb a saját értékrendemhez. Célunk az, hogy Magyarországon ne csak néhány tízezer gazdag érezze jól magát, hanem a polgárok többsége is. Élhető országot akarunk polgári értékrenddel, jogállamisággal, tisztességes közélettel, önkormányzatisággal, politikamentes közigazgatással, a gazdaságban szabad- és tisztességes versennyel, igazságosabb közteherviseléssel, korszerű egészségüggyel és oktatással. Számomra nagyon fontos, hogy a DK elkötelezett európai párt. Meggyőződésem, hogy Magyarország helye Európában van; ide fűz minket az az ezeréves történelmi múlt, amelynek irányát még Szent István jelölte ki, és ide kötnek minket a polgári demokratikus értékek is, amelyek mellett még 1848/49-ben köteleződtünk el.    

berecz mátyás
Kép forrása: Berecz Mátyás Facebook-oldala

 

– Miben tudna mást, jobbat nyújtani a Heves megye 1. számú választókerület polgárainak, mint a Momentum, vagy éppen az MSZP előválasztási jelöltje, esetleg ha Mirkóczki Zita indulni fog?


– Az ellenzéki összefogáson belül nem tekintjük egymást ellenfélnek. Az előválasztáson demokratikus körülmények között a választók maguk fogják eldönteni, hogy kit, illetve kinek a programját tartják alkalmasabbnak a 2022-es megmérettetésre. A DK ma az egyik legszervezettebb, legprofesszionálisabb ellenzéki párt, az ellenzéki összefogás egyik vezető ereje. Jövőre ezek a képességek nagyon fontosak lesznek, ahhoz, hogy győzelmet érjünk el. 

 

– Ha 2022-ben megválasztják, a választókerületben fideszes polgármesterekkel, illetve Eger összellenzéki támogatással megválasztott, de mára függetlenségét deklaráló polgármesterével kellene együttműködnie. Hogyan képzeli el ezt a gyakorlatban, meg tudja-e haladni a politikai ellentéteket és hogyan?


– Az országgyűlési képviselő a választópolgárok érdekeit képviseli, és ennek érdekében együtt kell, hogy működjön a helyi közigazgatási és önkormányzati szervekkel, pártállástól függetlenül. Ugyanezt az együttműködési készséget várjuk el a helyi közigazgatás és az önkormányzatok vezetőitől is, hiszen a térség fejlődése és élhetőbbé tétele közös cél. Célunk a politikai konszolidáció, az együttműködés, nem pedig az ellenségkeresés.

Mint ismert, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd minden magyarországi választókerületben közös képviselőjelöltet indít a Fidesz-KDNP helyi képviselőjelöltje ellen. Az indulók személyéről előválasztásokon döntenek. Egerben mindeddig Berecz Mátyás mellett Jánosi Zoltán részvétele vált hivatalossá (őt a Momentum Mozgalom támogatja), emellett felmerült az MSZP-s Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő indulása is, ezt azonban egyelőre nem erősítették meg.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló