2024. április 15., Anasztázia Tas

Eger ügye

#eger #előválasztás #országgyűlési választás #fekete-győr andrás #ellenzéki összefogás #momentum #jánosi zoltán

Íme, a Momentum egri jelöltje az ellenzéki előválasztásra: volt képviselőt indítanak a két baloldali jelölt ellen

Molnár Richárd 2021.01.30. 11:56

Már hárman pályáznak az ellenzéki pártok közös képviselőjelölti helyére, az előválasztás győztese mérkőzhet meg a fideszes Nyitrai Zsolttal 2022-ben. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András és a párt választókerületi jelöltje, Jánosi Zoltán is nyilatkozott az Egri Ügyeknek a döntésük hátteréről.
Többször beszámoltunk már az Egri Ügyeken a tervezett ellenzéki előválasztás lehetséges jelöltjeiről Heves megye 1. számú választókerületében, azaz Egerben és tágabb környékén. Eddig két név került előtérbe, bár hivatalosan még egyikük indulását sem erősítették meg. Az egyik Berecz Mátyás, Eger február elsejével távozó alpolgármestere, önkormányzati képviselője, akit sajtóhírek szerint a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció (DK) indítana. A másik aspiráns az MSZP-s Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő, korábbi alpolgármester. A Jobbik, a Momentum és az LMP részéről egyelőre nem szivárogtak ki nevek az ellenzéki pártok országos vezetése között zajló, budapesti tárgyalásokról.
 
Mint ismert, az említett öt ellenzéki párt (MSZP, DK, Jobbik, Momentum, LMP) még tavaly döntött arról, hogy minden magyarországi választókerületben közös képviselőjelöltet indítanak a Fidesz-KDNP helyi képviselőjelöltje ellen, és ahol az előzetes tárgyalások és elemzések alapján szükségesnek látják, előválasztást is tartanak a lehetséges képviselőjelöltekről.
 
A korábbi politikusi nyilatkozatok azt sejtetik, hogy azokban a választókerületekben tartanak biztosan előválasztást, ahol nagyobb esély van a kormánypárti jelölt legyőzésére, és így nagyobb tétje van annak, melyik párt adhatja a közös jelöltet. Azokban a választókerületekben viszont, ahol már van egy stabil támogatottságú, beágyazott és esélyes ellenzéki jelölt, vagy fordítva, a Fidesz regnáló képviselője az abszolút esélyes, ott nem valószínű, hogy tartanak előválasztást. Ez azonban még nem dőlt el: az ellenzéki pártok egyelőre sem az előválasztások helyéről, sem a lebonyolításának módjáról nem döntöttek hivatalosan.
A Momentum viszont kilépett a fényre Egerben. A párt korábban már több választókerületben is megnevezte előválasztási jelöltjét, szombat délelőtt pedig hivatalosan is bejelentették: Jánosi Zoltánt, a volt egri MSZP-s önkormányzati képviselőt indítják az előválasztáson Heves megye 1. számú választókerületében.
Az Egri Ügyek a döntés kapcsán kérdésekkel fordult a Momentum pártelnökéhez, Fekete-Győr Andráshoz, amelyekre írásban kaptunk választ:
 
– Az eddigi hírek szerint Heves megye 1. számú választókerületében már két baloldali jelölt is indulhat, bár még nincs hivatalos döntés. Az előválasztás szempontjából mit tart célszerűbbnek, a több vagy a kevesebb jelöltet, tehát a kétjelöltes vagy a többjelöltes megoldást? Ha sok a jelölt, az nem robbanthat ki "belháborút" helyben az ellenzéki pártok között, nem lesz túl nagy a megosztottság?

 

– Minél több a jelölt, annál jobban virágzik a demokrácia! A magyarok 11 év maffiakormányzás után vágynak a valódi demokratikus versenyre. Tehát csak örülni lehet annak, ha minél több jelölt közül tudnak választani a Heves megyében élők!

 

– Hogyan készülnek fel arra, hogy a Fidesz esetleg megpróbálja befolyásolni az előválasztást azzal a céllal, hogy a számára ideálisabb, könnyebben legyőzhető jelölt legyen az ellenzék közös képviselőjelöltje?
 
– Nem fogja tudni befolyásolni a Fidesz az előválasztást. Két okból: minél többen elmennek a változást akaró Heves megyeiek, annál kevésbé lehet meghekkelni az eredményeket. Illetve a részvételnek lesznek olyan feltételei (regisztráció, adatkezelés, stb.), amiket nem fognak bevállalni a Fidesz által manipulációra felkért szavazók. 

 

– Lesz regisztráció az előválasztásra vagy bármelyik választópolgár szavazhat majd?
 
– Az előválasztás részletes szabályain még dolgozunk. Természetesen lesznek a választás tisztaságát és biztonságát garantáló szabályok. 
 
– Jánosi Zoltán jelölésével a Momentum a baloldali szavazók felé nyit? A politikus korábban az MSZP önkormányzati képviselője volt Egerben.
 
– Jánosi Zoltán nyolc éven keresztül felelt az egri ifjúságpolitikáért és sportügyekért, azonban 2011-ben otthagyta az MSZP-t, és civil szakmát választott. A Momentum beáramlása a magyar közéletbe új lehetőséget nyitott ki számára is, ahogy honfitársai százezrei számára is. Zoltán tapasztalt, tisztességes, tevékeny ember, pont amilyen politikusokra a Heves megyei polgároknak szüksége van! Nyitrai Zsoltot Jánosi Zoltán fogja tudni legyőzni.
fekete győr -  Marjai János mti-
Fekete-Győr András (Fotó: MTI)

 

Természetesen kérdéseket tettünk fel döntése hátteréről János Zoltánnak is:

– Ön szerint milyen esélyekkel indul az előválasztáson a két baloldali jelölttel szemben?
 
– Hiszek benne, hogy jó esélyeim vannak. A Momentum Mozgalom politikája a cselekvésre, a választókkal való közvetlen kapcsolatra épül. A következő hetekben, hónapokban a választókörzet minden háztartását meg fogjuk szólítani. Szeretnénk tudni, ők milyen országban élnének szívesen, őket mi foglalkoztatja, milyen nehézségekkel küzdenek. Bízom benne, hogy a többi demokratikus ellenzéki párt jelöltjeivel lehetőségünk nyílik megméretni magunkat az előválasztáson és nem füstös szobákban dönti el néhány politikus, hogy ki induljon ebben a választókerületben összellenzéki jelöltként. Döntsenek az emberek!
 
– Ön szerint egy alapvetően jobboldali többségű választókerületben sikert arathat az ellenzék közös jelöltje, akit a Momentum indít?
 

– Meggyőződésem, hogy igen. A választókerület nem feltétlenül jobboldali, korábban ugyanis több alkalommal volt baloldali országgyűlési képviselője a térségnek. Az előző választásokon a baloldal nem találta meg a hangot a választókkal, nem a legintegratívabb jelölttel állt ki. Az emberek ebben a térségben is olyanok, mint bárhol Magyarországon: vágynak a tisztességes megélhetésre, egy XXI. századi egészségügyre és korszerű oktatásra gyermeküknek, unokájuknak. Arra fognak szavazni, aki ezt elősegíti - én erre vállalkozom.

jánosi zoltán momentum3
Fekete-Győr András és Jánosi Zoltán (Fotó: Momentum Mozgalom)

 

 – Ön szerint mivel fogja támadni a Fidesz? Készülhetnek Ön ellen karaktergyilkosságra? Van olyan tényező a szakmai vagy magánéleti múltjában, amit felhasználhatnak Ön ellen a kampányban?

 

– Lelkileg lehetetlen felkészülni a nemtelen támadásokra. Természetesen a gyermekeimmel beszélgettem erről és biztattam őket, hogy kérdezzenek, ha hallanak valamit vagy ha bármilyen támadás éri őket. Mikor még kicsik voltak, rettegtem tőle, hogy egyszer az ablakunk alatt verik majd a tamtamot (ahogy sok helyen történt), de erre szerencsére nem került sor. A Fidesz hazugsággyárában mindent ki fognak találni, olyat is, amihez Stephen King fantáziája is kevés lenne..

 

– Milyen kötődése van a választókerülethez?
 

– Egerben születtem és azóta is itt élek a családommal. A lányom 13 éves, válogatott szinkronúszó, a fiam pedig 15 éves és az úszó klub oszlopos tagja. Mindketten az Egyetem gyakorlóiskolájának tanulói, míg párom kézművesként keresi a kenyerét.

 

Az érettségi után vendéglátást tanultam, majd az Eszterházy Károly Főiskola gazdálkodási szakán államvizsgáztam, később a Századvég Politikai Iskola hallgatója voltam.

 

Számomra ez a térség az élet, a boldog pillanataim mind ide kötnek. Gyermekszületés az egri kórházban, Felsőtárkányból indulva túra a Bükkben, csobbanás a Tisza-tóba Sarudon, borkóstoló Egerszalókon, finom süti Makláron, családi délután Noszvajon… Remélem, hogy egy sikeres választási kampány után országgyűlési képviselőként valamit vissza tudok adni ennek a csodálatos térségnek mindabból a sok jóból, amit én kaptam tőle.

 

A Momentum Mozgalom Facebook-oldalára egy közös kampányvideó is került a pártelnökről és Jánosi Zoltánról:

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló