2023. december 4., Borbála Barbara

Eger ügye

#nyitrai zsolt #berecz mátyás #előválasztás #országgyűlési választás #mirkóczki zita #ellenzéki összefogás

Már két egri politikus is képbe került az ellenzéki előválasztásra Egerben

Narancs.hu 2021.01.19. 17:09

A pártok egyelőre szemérmesen hallgatnak, csak az MSZP és a DK leendő jelöltjének neve szivárgott ki, akik szembeszállnának a fideszes Nyitrai Zsolttal.

A Heves megyei 1. számú választókerületben, azaz Egerben és térségében elkezdtek szivárogni az információk az ellenzéki előválasztás a leendő jelöltjeiről – írta a Narancs.hu. Mint ismert, a demokratikus ellenzék pártjai úgy döntöttek, a 2022-es országgyűlési választásokon közös országos listával és a választókerületekben közös egyéni képviselőjelöltekkel indulnak a Fidesz ellen. A lap hivatalos megkereséseire se az MSZP, se a DK, se a Jobbik, se a Momentum, se az LMP nem árulta el, hogy van-e már jelöltjük az előválasztásra, illetve egyáltalán terveznek-e indítani saját jelöltet. Az első nevet azonban Eger Fidesz-közeli médiuma, az Eger Hírek dobta be: információjuk szerint a Mirkóczki Ádám ex-jobbikos polgármesterrel rossz viszonyba került

Berecz Mátyás alpolgármester indulna a DK jelöltjeként a választókerület előválasztásán. Előtte azonban még februárban lemond alpolgármesteri tisztségéről.

Az Egri Ügyeknek korábban Berecz elismerte, hogy már tavaly novemberben le akart mondani az alpolgármesterségről, mert pénzügyi luxusnak tartja a gazdasági válság közepén három polgármester-helyettest fizetni Egerben. Mirkóczki Ádám pedig még “mérlegeli a döntését”, vagyis személyes konfliktusukat Berecz jótékony homályban hagyta. Azt is elismerte,

hogy szóba került a neve a DK jelöltjeként, de a kérdés szerinte csak január végére dől el.

A Narancs.hu információi szerint a választókerületben az MSZP is ráhajtana az ellenzéki szavazókra: szóba került a szocialista Mirkóczki Zita indulása az előválasztáson, aki Bereczcel együtt lett alpolgármester 2019 őszén, de Mirkóczki Ádám tavaly áprilisban leváltotta. A polgármester távoli rokona azonban végül megbékélt a városvezetővel és elállt a tervezett munkaügyi pertől. A viszonyuk azonban értesüléseink szerint továbbra sem felhőtlen. Ennek ellenére Mirkóczki Zita vállvetve állt bele a polgármesterrel a tavaly őszi színházigazgató-választási háborúba, amelyben jelen állás szerint végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma győzött, mivel Blaskó Balázs direktort újraválasztotta a közgyűlés a minisztérium nyílt pénzügyi zsarolása után. Mirkóczki Zita előválasztási ambícióit jelzi, hogy nemrég egy videóban esett neki a helyi Fidesznek az iparűzési adó kormányzati megfelezése miatt.

berecz mirkóczki
Mirkóczki Zita és Berecz Mátyás

 

Bár a Jobbik hagyományosan erős volt Egerben még Vona Gábor korábbi pártelnök néppártos fordulata után is a 2018-as országgyűlési választás előtt, értesüléseink szerint egyelőre nincs előtérben olyan meghatározó emberük, aki vállalná az előválasztást. A Jobbik számára ugyan képben lehetett volna Hajnády K. Endre, a Jobbik választókerületi elnöke, aki tavaly júniusig Mirkóczki Ádám sajtóreferense volt, az önkormányzati választások alatt pedig kampányfőnökként tevékenykedett.

A helyi Fidesz-média azonban múlt héten bombahírként tálalta, hogy Hajnády elhagyta Egert és Budapesten folytatja pályafutását.

Azt nem árulta el a politikus, hogy milyen posztot vállalt, de a Jobbikot nem hagyja el. Bizonyos, hogy Hajnády jelölése és esetleges előválasztási győzelme igencsak próbára tette volna az ellenzéki összefogást: még 2014-ben derült ki, hogy a Jobbik ifjúsági szervezetének tagjaként a Facebook-oldalán ott virított Adolf Hitler fotója, valamint egy kép, amelyen a fiatal férfi a győzelem jelét mutatja az auschwitzi koncentrációs táborban.

 

Arról egyelőre az egri Momentum sem árult el semmit, hogy indítanak-e jelöltet az ellenzéki előválasztáson, de Petővári Attila helyi elnök a Narancs.hu kérdéseire emlékeztetett: a pártok megegyeztek, hogy "határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, Fidesszel való elvtelen összejátszásuk, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára.” Emiatt remélik, hogy nem indul a Momentum számára vállalhatatlan személy az előválasztásokon. “Amennyiben egy számunkra kevésbé támogatható jelölt mégis megszerzi az emberek bizalmát az előválasztások alatt, úgy - mint egy normálisan működő demokráciában – természetesen az emberek akarata fog érvényesülni” – tették hozzá.

ellenzék rabszolga mti
Az ellenzéki pártok közös tüntetése 2018. december 16-án

 

Annyi biztos, hogy bár a helyi pártszervezetek ajánlásait, véleményét kikéri az országos vezetés, információink szerint

az előválasztásról alapvetően Budapesten döntenek majd a pártok erős emberei,

ahogy arról is, az adott választókerületben lesz-e egyáltalán előválasztás és azon hány jelölt indul. A Fidesz nyilvánvalóan az általa esélyesebbnek tartott vagy mért jelöltet fogja támadni és “karaktergyilkolni” az előválasztást megelőzően, bár ez a taktika jól is jöhet az adott jelöltnek, mivel az ellenzéki választók szemében potensebbnek tűnik majd, akitől a kormánypárt jobban fél helyben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló