2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#Eger #Oroján Sándor #fidesz #mirkócki zita #egységben a városért egyesület #hitel

Mirkóczki Zita: a Fidesz olyan világot épít, ahol a polgármesternek pitizni kell a pénzért

2021.01.07. 18:32

Oroján Sándor, a kormánypárt egri frakcióvezetőjének szavaira reagált az Egységben a Városért Egyesület elnöke.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Eger 495 millió forintnyi hitelt szeretett volna felvenni, többek közt információs rendszerek létrehozására, utak, hidak építésére és felújítására, temető fejlesztésére, turisztikai beruházásokra, óvoda- és bölcsőderekonstrukcióra, időseket, hajléktalanokat ellátó intézmények korszerűsítésére. Ehhez azonban a kormány engedélyére lett volna szüksége, a kabinet azonban év végén visszautasította a város kérelmét arra, hogy kölcsönt vegyen fel – amit Oroján Sándor, az egri közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője örvendetesnek nevezett. A politikus úgy véli, arra az egymilliárd forintos folyószámlahitel-keretre sem volt szükség, amelyet tavaly hozott tető alá Mirkóczki Ádám polgármester, és szerinte a városi kasszában rengeteg tartalék van.

 

A helyi Fidesz frakcióvezetőjének szavaira reagált csütörtökön a Facebookon Mirkóczki Zita, az Egységben a Városért Egyesület elnöke, önkormányzati képviselője, aki szerint Oroján Sándor "beszélt össze-vissza" a város pénzügyi helyzetéről, "úgy, hogy még a legelvakultabb fideszes szavazók sem találták meg benne a vezérfonalat". A képviselő szerint lehetne tételesen cáfolni Oroján Sándor minden egyes mondatát, de azok "annyira szakmaiatlanok, hogy azzal nem érdemes foglalkozni". 

 

Inkább azt tanácsoljuk neki, hogy kérje el a Századvég (a Fidesz-közeli politikai elemzőcég - a szerk.) előző képzési anyagait, amelyet önkormányzati képviselőknek hirdettek, és tanulmányozza azt, mielőtt bármilyen költségvetési fejtegetésbe kezd

 

– tette hozzá.

 

 

Mirkóczki Zita ezután külön reagált Oroján Sándornak arra a megjegyzésére, miszerint Eger polgármestere "még arra sem volt képes, hogy megköszönje az egri vár panorámaliftjére kapott 600 millió forintos kormányzati támogatást". Az Egységben a Városért Egyesület elnöke szerint a Fidesz-frakcióvezető szavai sokat elárulnak arról, hogy "milyen világot épít és ajánl nekünk" a pártja.

 

Olyan világot, ahol egy város lakóinak befizetett adóiért cserébe nem jár a szolgáltatások finanszírozása, hanem azt a polgármesternek a hűbérúrtól kérni kell, pitizni és köszönni. A kézcsókot még elfelejtette hozzátenni, de csak idő kérdése. Olyan világot, ahol a városi fejlesztésekre – melyeket döntően az Unió finanszíroz – nem az egriek tehetnek javaslatot, hanem valakik, valahol odafönt eldöntik azt, hogy mi kell Egernek.

 

– fogalmazott.

 

A képviselő kitért a településvezetők által sokat kritizált, önkormányzatokat érintő megvonásokra is, megjegyezve, hogy a kormány "valamilyen furcsa, eddig senki által nem ismert képlet alapján, alamizsnaként" osztja vissza az elvett pénzt, "persze csak azoknak a polgármestereknek, akik jól viselkednek, kérnek, köszönnek, vagy egyszerűen fideszesek". Hozzátette: miközben a kormány "ezermilliárdokkal adósítja el az országot", az olyan projektekkel, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal és a stadionfelújítások, a bevételeiktől megfosztott önkormányzatoknak nem engedi a hitelfelvételt. Eger előző városvezetése egyébként ezt még "kötöttségek nélkül" megtehette, és – ahogy korábban portálunk is megírta – minden évben nagyjából 500 millió forint hitelt vett fel. Ezt most a jelenlegi vezetésnek kell visszafizetnie.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló