2021. október 23., Gyöngyi

Eger ügye

Két és fél milliárd forint hitelt vett fel a Fidesz, most Eger polgármesterét vádolják eladósítással

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

Még csaknem 1,3 milliárdot kell visszafizetnie a városnak azokból a fejlesztési kölcsönökből, amit 2014-2019 között vett fel a kormánypárti városvezetés. Az egri Fidesz mégis sokallja a város egymilliárdos hitelkeretét.

 

Semmi szüksége Egernek arra az 1 milliárd forintos folyószámlahitel-keretre, amelyet tavaly hozott tető alá Mirkóczki Ádám polgármester - fejtette ki véleményét hétfői sajtótájékoztatóján Oroján Sándor, az egri közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője. Oroján egyúttal örvendetesnek nevezte, hogy az Orbán-kormány nem engedélyezte az egri önkormányzatnak, hogy mintegy 500 millió forintos fejlesztési hitelt vegyen fel, amelyet többek között utak, hidak építésére és felújítására, temető fejlesztésére, turisztikai beruházásokra, óvoda- és bölcsőderekonstrukcióra, időseket, hajléktalanokat ellátó intézmények korszerűsítésére akart felhasználni a város. Ezen felül a kötelező feladatok ellátására is szeretett volna kölcsönt felvenni Eger, ám ezt sem engedélyezte számára a kabinet. Pedig az egri költségvetést megrogyasztották a koronavírus-járvány gazdasági hatásai (például az adóbevételek bezuhanása), valamint a kormány megszorításai (például a gépjárműadó-bevételek elvonása).

 

Azt ugyan Oroján is elismerte a sajtótájékoztatón, hogy a folyószámla-hitelből még egy fillért sem használt fel a város, de úgy látja, tekintettel arra, hogy a városi kasszában szerinte rengeteg tartalék van (például egy 300 millió forint értékű, bármikor felhasználható értékpapír-állomány, továbbá tavaly november végén még 17 milliárdnyi, fejlesztésekre használható, illetve 2 milliárdnyi, minden másra felhasználható tartaléka maradt Egernek a politikus állítása szerint), a hitelkeret csak a város felesleges eladósítására lesz jó, ha az év végéig nem tudják azt visszatölteni.

 

Martonné Adler Ildikó, az egri Fidesz elnöke és Oroján Sándor, a Fidesz egri frakcióvezetője a hétfői sajtótájékoztatón

 

Oroján szavainak optikáját némileg rontja azonban, hogy az egri közgyűlés legnagyobb frakcióját adó (abban Mirkóczki Ádám polgármestert is a sorai között tudó) Egységben a Városért Egyesület hétfői közleménye szerint az önkormányzat még jelenleg is törleszti azokat a fejlesztési kölcsönöket, amelyeket éppen a fideszes városvezetés vett fel 2014 és 2019 között.

 

"2019 október 19-e óta, a jelenlegi városvezetés által felvett és felhasznált hiteleinek összege nulla forint. Az előző fideszes városvezetés által 2014 és 2019 között felvett fejlesztési hiteleinek összege 2,5 milliárd forint. Ezen pénzügyi konstrukciókból adódóan Eger fennálló hiteltartozása jelenleg 1,3 milliárd forint. Oroján Sándor város-eladósodási vádja kizárólag saját pártját, az egri Fideszt illeti." - írta közleményében az Egységben a Városért. Az egri Városháza által kiadott adatok egyébként megerősítették az egyesület állításait: ezek alapjánt 2014-től kezdve, évről évre 418,5-538,5 millió forintos fejlesztési hitelt vett fel a Fidesz vezette egri önkormányzat (2016 kivételével, akkor csak 95 milliót) egészen 2019-ig, Habis László fideszes polgármester és a kormánypárti közgyűlési többség leváltásáig.

 

Így öt év alatt Eger 2,49 millárd forint fejlesztési hitelt vett fel a Fidesz regnálása alatt, amelyből még összesen 1,29 milliárd forintot kell törlesztenie az önkormányzatnak, 2026 végéig.

 

Az Egri Ügyek ezekkel a számokkal szembesítette Oroján Sándort a hétfői sajtótájékoztatóan, a fideszes politikus azonban közölte: a 2014-2019 közötti hitelfelvételek idején teljesen mások voltak Eger jövőbeli gazdasági kilátásai, vagyis ha idén fejlesztési hitelt vesznek fel Mirkóczkiék, Oroján szerint egyáltalán nem biztos, hogy vissza tudják majd fizetni. "Ha valaki, mint Mirkóczki Ádám, folyamatosan arra panaszkodik, hogy milyen borúsak az általa vezetett város kilátásai, akkor neki nem szabad ilyen hiteleket felvennie. Az MSZP-SZDSZ kormányok alatt az önkormányzatok szintén fejlesztési célokra vettek fel hiteleket, amiket aztán a Fidesz-kormány fizetett vissza" - érvelt Oroján. Azt azonban elfelejtette megemlíteni a fideszes politikus, hogy 2013-ban az Orbán-kormány a tízmilliárdos hiteleket felhalmozó, Fidesz-vezette önkormányzatok (Pécs, Hódmezővásárhely, Debrecen stb.) adósságait is átvállalta, nem csak a baloldali vezetésűekét.

 

 

Az Egri Ügyek azon kérdésére, hogy Eger miért nem kapott 1,38 milliárd forintos, év végi állami támogatást a Fidesz vezette megyei jogú városokhoz hasonlóan, Oroján megjegyezte: Mirkóczki Ádám polgármesterként még arra sem volt képes, hogy megköszönje az egri vár panorámaliftjére kapott 600 millió forintos kormányzati támogatást. "Ha a polgármester plusz forrást szeretne kérni a kormánytól működésre, akkor legalább kérnie kellene és meg is kellene indokolnia, hogy miért kéri. Ő azonban egyiket sem teszi. Egernek van elég forrása, van tartaléka, amihez nyúlhat" - mondta Oroján. Vagyis szavai értelmében azért nem kapott városunk extra állami pénzt, mert szerinte túl jól állunk pénzügyi tartalékok tekintetében.

 

Ez azonban nem lesz sokáig így, ha 2021-ben a kormány döntése értelmében megfeleződnek az iparűzésiadó-bevételek Egerben. Orojánnak azonban erre a felvetésre is volt riposztja: az egri Fidesz számításai szerint ugyanis a Mirkóczki Ádám által vízionált 1-1,5 milliárdos bevételkiesés helyett "csak" mintegy 800 millió forintos kiesés várható, amit azonban a kormány kompenzálni fog. Legalább is a fideszes politikus így tudja. Hozzátette: 80 millió forintos árbevételig eddig is volt 50 százalékos ipa-kedvezménye a vállalkozásoknak a városban.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló