2023. szeptember 28., Vencel

Eger ügye

Súgott az egri Fidesz: kompenzálhatja a kormány az iparűzési adó megfelezését

2019.11.30. 00:00

Oroján Sándor frakcióvezető szerint a Pénzügyminisztériumban már készülnek azok a "képletek", amelyek alapján talán nem megy csődbe a város.

 

Az Egri Ügyek többször beszámolt róla, hogy az iparűzési adó (ipa) mértékének megfelezése után az Orbán-kormány újabb ütést mért az egri költségvetésre és beruházásokra azzal, hogy nem engedélyezte az önkormányzatnak egy 495 millió forintos fejlesztési hitel felvételét, amelyet egyebek közt információs rendszerek létrehozására, utak, hidak építésére és felújítására, temető fejlesztésére, turisztikai beruházásokra, óvoda- és bölcsőderekonstrukcióra költöttek volna el. Mivel az önkormányzatnak a vállalkozások által fizetett ipa-bevételek 2021-ben megfeleződnek, Mirkóczki Ádám polgármester szerint Eger 1-1,5 milliárd forinttal kevesebb bevetélre számíthat, ha a kormány nem ad számára pénzügyi kompenzációt. Így nem csak a fejlesztésekre, de az alapvető működésre sem biztos, hogy elég pénz jut majd.

 

A baljós árnyakat Oroján Sándor, az egri Fidesz közgyűlési frakcióvezetője igyekezett elkergetni szombati Facebook-posztjában. Először örömét fejezte ki aziránt, hogy Eger nem kapta meg a mintegy félmilliárdos fejlesztési hitelt, amelyet azonban más városoknak engedélyezett Orbán Viktor miniszterelnök.

 

"A kormány nem engedélyezte, hogy a városvezetés hitelt vegyen fel 500 millió forint értékben. Az 1,5 milliárdos hitelfelvételből így csak 1 milliárd sikerült az ellenzéki vezetésnek, ahhoz ugyanis nem kellett kormányengedély. Mi mindig a hitelfelvétel ellen voltunk, mert azokat valakinek vissza kell fizetni - és ebben a baloldali vezetésre sosem számíthattak az egriek. Örülünk, hogy legalább egyharmadrészt meg tudtuk akadályozni a város eladósítását!" - írta Oroján, aki a felvett egymilliárdos hitel alatt azt az egymilliárdos folyószámlahitel-keretet értette, amelyből 2020-ban (Mirkóczki Ádám polgármester elmondása szerint) semmit nem használt fel a város, és amelyet minden év végén vissza kell tölteni.

 

Oroján Sándor 

 

Oroján ezután rátért az ipa-elvonásra, amelynek állami kompenzációját a kormány ígéretei szerint a 25 ezer fősnél nagyobb települések, így Eger esetében is egyedileg bírálják el. Tehát kérdés, hogy mennyi pénzt kap a város és mikor, továbbá mit kér érte a háttérben kormány, illetve a Fidesz.

 

"Ma megtudtam, hogy zajlik a KKV-k iparűzési adókedvezménye miatt az önkormányzatok kompenzálásának előkészítése, a Pénzügyminisztériumban készülnek pénzügyi a képletek, talán még ebben a hónapban kész is lesznek vele a szakemberek. Ezt követően minden várossal, Fideszessel és ellenzékivel is tárgyalni fog a kormány, majd a végleges számok tükrében jöhet a kompenzáció. Az ezzel ellentétes riogatásnak kérem, ne üljön fel senki! Én biztos vagyok benne, hogy Eger nem jár majd rosszabbul, mint más városok!" - írta az egri politikus, aki szerint tehát Eger elkerülheti a pénzügyi összeomlást a legfontosabb helyiadó-bevételének elvonása után.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló