2023. március 30., Zalán

Eger ügye

A magyar kormány megtiltotta Egernek, hogy hitelt vegyen fel óvodafelújításra, útépítésre

2019.11.30. 00:00

És még egy sor más ügyletre. A recept körvonalazódni látszik: jelentős forráselvonás, elmaradó kárpótlás, majd a hitelfelvétel elkaszálása.

 

Más városoknak igen, Egernek nem – az év végén visszadobta a kormány Eger hitelkérelmét. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a város 495 millió forintnyi hitelt szeretett volna felvenni. (Egy 2011-es jogszabály-módosítás után az adósságot keletkeztető ügyeletekhez a kormány engedélye szükséges.)

 

A hevesi megyeszékhely egyebek közt információs rendszerek létrehozására, utak, hidak építésére és felújítására, temető fejlesztésére, turisztikai beruházásokra, óvoda- és bölcsőderekonstrukcióra, időseket, hajléktalanokat ellátó intézmények korszerűsítésére kérte a kölcsönfelvétel engedélyezését. Érdekesség, hogy mindezek mellett kötelező feladatok ellátására is hitelt vett volna fel Eger, amelyet szintén elutasított a magyar kormány.

 

Az egri hitelügylet elkaszálását meghirdető Magyar Közlönyben jelent meg az is, hogy számos más településnek azonban engedik ugyanezt az ügyletet. Egyebek közt Hatvan egymilliárd, Jászberény 482 millió, Körmend 262 millió, Nyíregyháza egymilliárd, Tihany 300 millió forint hitelt vehet fel.

 

Fotó: Szinok Gábor 

 

Az egri hitelfelvételről egyébként még szeptemberben vitázott az egri közgyűlés. Az ellenzékbe szorult Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor akkor azt hangsúlyozta, hogy a mostani költségvetési pálya mellett semmilyen hitel felvételét nem támogatják. Holott már akkor lehetett tudni, hogy az egri önkormányzat azért került nehéz pénzügyi helyzetbe mert az Orbán-kormány jelentős forrásokat vont el már akkor az önkormányzatoktól a koronavírus-járvány kezelésére hivatkozva.

 

Elvonás, majd pártszimpátia alapján osztogatás

 

Már mi is többször cikkeztünk arról, hogy az utóbbi hónapokban hogyan sodorta a kormány a csőd és a kiszolgáltatottság szélére az önkormányzatokat. Orbán Viktor úgy látta jónak, a koronavírus-válság kellős közepén jött el az ideje annak, hogy totális függőség alá vonja az ország településeit annak az önkénynek, amely alapja a fideszes bosszú, mégpedig azért, mert vannak olyan helyek, ahol nem a kormánypárt lett a befutó a legutóbbi helyhatósági választásokon.

 

A települések számára legfontosabb adóbevételek elvonásával, megfelezésével vagy eltörlésével már nem csupán az extrán vállalt feladatok teljesítése került veszélybe, hanem a kötelező teendőké is. A parkolási díjkötelezettség eltörlése, a gépjárműadóból származó bevételek elvonása és a helyi iparűzési adó megfelezése igazi gyomros az önkormányzatoknak, amelyek a járványhelyzet miatt amúgyis több kiadással szembesültek, illetve kevesebb bevétellel.

 

Hogy semmilyen extra bevétel ne keletkezhessen, a biztonság kedvéért még megtiltották a helyi adók emelését is, majd Orbán azt ígérte: az iparűzési adó kiesése miatt a kormány kompenzálja a kieséseket, a 25 ezer fősnél nagyobb városok – így Eger – esetében egyedi elbírálás alapján. Aztán nemrég kiderült, mit is jelent ez az egyedi elbírálás: Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására. Ezeket a városokat fideszes vagy a Fidesz által támogatott polgármester vezeti. A december 24-i határozat nem indokolta, miért éppen ezek a városok kapnak pénzt, és olyan, ellenzéki vagy független vezetésű városok, mint Pécs, Salgótarján, Szeged, vagy éppen Eger, miért maradtak hoppon.

 

Eger ugyan kapott év végén 600 millió forintot, de ezt a várba tervezett panorámaliftre küldik. Ez még Nyitrai Zsolt egyik nagy kampányígérete volt.

 

Ez már nem csak látszatra tűnik politikai bosszúnak

 

A cikk elején említett hitelfelvételi kérelem visszautasításával a kör bezárulni látszik: a kormány elvon az amúgy is nehéz helyzetben lévő várostól, kompenzációt ígér, aztán küld 600 millió forintot Nyitrai Zsolt ígéretének teljesítésére, a segítségért kapálódzó önkormányzat hitelfelvételi kérelmét pedig elutasítja. Mindezt azért, mert Egerben nem nyerték meg az önkormányzati választásokat és mindezt azért, hogy Oroján Sándorék 2021-ben is szajkózhassák, hogy hanyatlik a város, amelyet csakis a Fidesz tud felvirágoztatni. Csak ehhez előtte tönkre is kell tenniük, bár ez láthatóan nem zavarja őket.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló