2022. december 1., Elza

Eger ügye

#előválasztás #momentum #jánosi zoltán

Jánosi Zoltán: Gondolkodásmódban is eltérek a másik két ellenzéki jelölttől

2021.04.22. 14:42

A Momentum előválasztási képviselőjelöltjével beszélgettünk arról, hogy miben tud mást nyújtani, mint az MSZP vagy a DK indulója Egernek és az egész választókerületnek. Jánosi szerint a parlamenti képviselet pártsemleges, de nem szabad elfelejteni, mely pártok színeiben választják a politikust.
Immár mindhárom jelöltet megismerhette Eger közvéleménye az idén szeptemberben esedékes ellenzéki előválasztásra, amelyen eldől: melyik párt képviselőjelöltje indulhat a Fidesz jelöltjével szemben Heves megye 1. számú választókerületében, azaz Egerben és térségében. Berecz Mátyás (DK) és Mirkóczki Zita (MSZP) után az Egri Ügyek Jánosi Zoltánnal, a Momentum jelöltjével is interjút készített:
 
– Önt kereste meg a Momentum, hogy legyen a jelöltjük, vagy pedig eredetileg Ön ambicionálta a képviselőjelöltséget, és ezért talált egy jelölőszervezetet, pártot magának?
 
– Tavaly nyáron egy családi, baráti beszélgetés közben vetettem fel, hogy mennyire magukra lettek hagyva az emberek, köztük a szülők, a tanárok és a vállalkozók a koronavírus-járványban. Ezen a beszélgetésen részt vett egy momentumos politikus is, aki azt mondta nekem, hogy nem csak morogni kell, hanem tenni is valamit. Így indult el ez a folyamat, így találtunk egymásra a Momentum Mozgalommal. A helyi tagság, azután az országos küldöttgyűlés is elfogadott engem, mint a párt előválasztási jelöltjét ebben a választókerületben.
janosi_zoltan_egri_ugyek_interju_01 (5 of 8)
– Miért a Momentum jelöltjeként indul? Mit képvisel a párt, ami Önt vonzotta?
 
– Alapvetően baloldali, liberális beállítottságú ember vagyok. A Momentum Mozgalomban nagyon szimpatikus, hogy tevékenysége a cselekvés köré épül. Nem csak beszélnek arról, hogy valamit tenni kell, hanem cselekedni is megpróbálnak. Parlamenten kívüli pártként erre még kevesebb lehetőségük volt, de jövőre a parlamentben már sokkal több alkalom lesz arra, hogy tegyünk az országért.
 
– Ön párttag is lett a Momentumban? Korábban az MSZP-ben politizált, egri önkormányzati képviselőként.
 
– Pártoló tag vagyok, ami gyakorlatilag támogató tagságnak felel meg.
janosi_zoltan_egri_ugyek_interju_01 (2 of 8)
– Okozott megütközést a Momentum egyes tagjaiban, hogy Ön korábban MSZP-tag volt?
 
– Nem éreztem ilyen problémát. A Momentum egy befogadó közösség, mind Egerben, mind országosan. A párt tagságában van csalódott fideszes, van baloldali, van konzervatív és liberális gondolkodású is. Én magam az MSZP-ben politikusként eltöltött nyolc évemre nagyon büszke vagyok. Nagyon jó csapatban dolgozhattam, nagyon sokat tanultam a munkatársaimtól. Önkormányzati képviselőként az Egrixre, az Egalra, az ifjúsági Sportkoncepció megváltoztatására is büszkén emlékezhetek.
 
– Ön miben tudna mást, jobbat nyújtani a Heves megyei 1. számú választókerület polgárainak, mint a DK vagy az MSZP előválasztási jelöltje?
 
– Jól ismerem a választókerületet. Nem csak Egert, hanem a térség többi települését is. A családom egy része Füzesabonyban él, a párom Noszvajból származik, rengeteget kirándulok Felsőtárkány környékén, 30 éve járok a Tiszához, Sarudra. De úgy érzem, gondolkodásmódban is eltérek a másik két jelölttől, bár nyilvánvalóan mindannyiunk számára a választókerületben élők a legfontosabbak. Én másfél évtizede vállalkozóként keresem a kenyeremet, emiatt egyfajta projektszemlélet áll hozzám közel, hogy az elejétől a végéig tudjunk vinni ügyeket. Ebben vannak nagy tapasztalataim.
janosi_zoltan_egri_ugyek_interju_01 (6 of 8)
– Milyen előválasztási kampányra számíthatunk Öntől? Konfliktusos vagy inkább konflitkuskerülő kampányra?
 
– Építő jellegű kampányt tervezünk, ahogy gondolom a jelölttársaim is. Ellenfélnek, és nem ellenségnek tekintem őket, hiszen egy oldalon állunk. Mindannyiunkat a köztársaság szeretete mozgat. Az ellenzéki pártok között csak hangsúlybeli eltolódások vannak. A nyáron az lesz a feladatunk, hogy bemutassuk a pártok választási programjai közötti különbségeket. De A pártok különböző programjait majd szépen össze lehet dolgozni egy közös ellenzéki programmá 2022-re. Tehát a Momentum Új Magyarország Tervére, és annak Egerre és a választókerületre vonatkozó részeire fogunk koncentrálni a kampányban, nem a többi jelölt személyére és pártjára.
 
– Ha 2022-ben megválasztják országgyűlési képviselőnek, a választókerületben fideszes polgármesterekkel, illetve Eger összellenzéki támogatással megválasztott, de mára függetlenségét deklaráló polgármesterével kellene együttműködnie. Hogyan képzeli el ezt a gyakorlatban, meg tudja-e haladni a politikai ellentéteket és hogyan?
 
– A választókerület polgármestereinek egy részével, pártállástól függetlenül az elmúlt 20-25 évben valamilyen formában, vállalkozóként vagy a vidékfejlesztésben dolgozva, volt munkakapcsolatom, de olyan is akad aki tanított. Mindenki a saját települését tekinti az elsőnek, de egy parlamenti képviselő feladata alapvetően pártsemleges. Megválasztott képviselőként úgy képzelem el, hogy az első hónapokban azt kell lefektetni közösen a polgármesterekkel, hogy mi az a terv, amelyet a következő négy évben végre hajtunk a választókerületben. Azt azonban sosem szabad elfelejtenie egy politikusnak sem, hogy kik szavazták meg őt és milyen párt, pártok jelöltjeként.
 
(Fotók: Keller Richárd)
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló