2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#eger #előválasztás #mirkóczki zita

Mirkóczki Zita is elindul az ellenzéki előválasztáson Egerben, nem akar konfliktust a többi jelölttel

2021.04.20. 17:15

A volt egri alpolgármester az MSZP színeiben indul, a Momentum és a DK jelöltjeivel szemben. A legfőbb cél szerinte nem egymás legyőzése, hanem a 2022-es parlamenti választásokon aratott ellenzéki győzelem.
Véglegessé vált a szeptemberi ellenzéki előválasztáson induló politikusok névsora Heves megyei 1. számú választókerületében, azaz Egerben és térségében: Berecz Mátyás (DK) és Jánosi Zoltán (Momentum) után, az Egri Ügyek információi szerint bejelentkezett a harmadik induló is, Mirkóczki Zita személyében. Eger volt alpolgármestere, az Egységben a Városért Egyesület frakciójának önkormányzati képviselője az MSZP és a Párbeszéd színeiben indul majd.
 
Mint ismert, hat ellenzéki párt (MSZP, DK, Momentum, LMP, Jobbik, Párbeszéd) közös országos listával és közös országgyűlési képviselőjelöltekkel száll szembe a Fidesszel a 2022-es parlamenti választásokon. A közös képviselőjelölteket, valamint a közös miniszterelnök-jelöltet is, előválasztásokon hatalmazzák majd fel a választópolgárok.
 
A hír kapcsán interjút kértünk Mirkóczki Zitától, aki megerősítette információnkat és válaszolt kérdéseinkre:
 
– Ön ajánlotta magát az MSZP-nél az előválasztásra, vagy az MSZP kereste meg Önt a lehetőséggel?
 
– Nyolc éve vagyok az MSZP egri elnöke, illetve a választókerületben is képviseltem a pártot, így a párt és jómagam részéről egyszerű volt ennek a kérdésnek az eldöntése. Természetesen sokan gondolkoztam azon, mi az, amit pluszban hozzá tudok tenni az előválasztási indulásomhoz, hiszen Eger területén kívül van még 26 másik település a körzetben, amelyekkel foglalkozni kell. De hosszas átbeszélés után úgy döntöttem, hogy be kell állnom a küzdelembe.
mirkoczki_zita_egri_ugyek_interju_01 (3 of 15)
– Ön 2006 óta az MSZP tagja. Miért tekinti a saját politikai közösségének a szocialistákat a mai napig?
 
– Az igazi baloldaliság miatt, ami egyre jobban az előtérbe kerül az MSZP politikájában. Az olyan értékek például, mint a szolidaritás, az elesettek segítése, illetve a nyugdíjasok és az alacsony keresetűek érdekvédelme. Nagyon fontos számomra a szocialisták női politikája, az olyan politikusok tevékenysége, mint Gurmai Zita vagy Kunhalmi Ágnes, akik meghatározzák a párt tevékenységét.
 
– Ön miben tudna mást, jobbat nyújtani a Heves megyei 1. számú választókerület polgárainak, mint a Momentum, vagy éppen a DK előválasztási jelöltje?
 
– Én már hosszú ideje képviselen Egerben és a választókerületben az ellenzéki pártok összefogási politikáját. 2014 óta vagyok egri önkormányzati képviselő, és már akkor kialakult egy együttműködésünk a DK-val és az Együttel. Így alapvető motorja voltam a 2019-ben létrejött ellenzéki szövetségnek is az egri önkormányzati választásokra. Úgy gondolom, hogy ez a típusú, állandó együttműkődésre és kompromisszumra való törekvés, ami jellemez, különböztet meg alapvetően a többi indulótól.
mirkoczki_zita_egri_ugyek_interju_01 (11 of 15)
– Nem tart attól, hogy az előválasztási kampányban megromlik a szövetségben lévő MSZP, DK és Momentum viszonya? Ha valamelyik jelölt a másik rovására akar majd nyerni, betámadva például a személyét vagy a pártját?
 
– Nem hiszem, hogy ez fog történni. Mindannyian itt élünk Egerben, ismerjük egymást régóta, Berecz Mátyással például együtt dolgozom az önkormányzatban és jól tudunk együttműködni. A momentumos önkormányzati képviselővel is keresem az együttműködést a közgyűlésben. Én biztosan arra fogok törekedni, hogy ne alakuljon ki semmilyen konflitkus, mert nekünk az az alapvető célunk, hogy 2022-ben nyerjen az ellenzék. Az előválasztás után be kell majd állni a győztes jelölt mögé, és végig kell tolni a kampányt az ő sikeréért dolgozva. Éppen azt a politikai stílust szeretnénk megváltoztatni hosszútávon, amit a Fidesz itt Egerben is képvisel: a karaktergyilkolást, a politikai ellenfelek alázását, a különböző társadalmi csoportok összeugrasztását. A mi felelősségünk, hogy az előválasztáson ilyen ne történhessen meg.
mirkoczki_zita_egri_ugyek_interju_01 (10 of 15)
– Ha Ön idén megnyeri az előválasztást, valamint 2022-ben győz az országgyűlési választásokon, akkor egy olyan választókerületet kell majd képviselnie, ahol a legtöbb település polgármestere fideszes vagy Fidesz-támogatott, Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám pedig nyíltan deklarálta, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének. Hogyan képzeli el a gyakorlatban az együttműködést ezekkel a településvezetőkkel, hogyan haladhatók meg a politikai ellentétek?
 
– Nekem a választókerületért kell majd dolgoznom, ahogy minden polgármesternek a saját településéért kell dolgoznia. Ellenzéki politikus vagyok és ellenzékinek vallom magam, de ettől függetlenül, ha bármilyek Fidesszel szimpatizáló lakos a körzetemben megkeres a problémájával, ugyanúgy segítek neki, mintha ellenzéki szimpatizánsról lenne szó. Természetesen a fideszes polgármesterekkel is ki fogom alakítani a jó kapcsolatot, de közel sem biztos, hogy aki most fideszes, az egy 2022-es ellenzéki győzelem után is fideszes marad majd. Fontos egyensúlyt kialakítani a politikai közösségünk és a választókerület érdekei között.
 
(Fotók: Keller Richárd)
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló