2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#zöldfül #orbán viktor #tűzifa #kormányrendelet #természetvédelem #levél #tűzifarendelet #települési önkormányzatok

A tűzifarendelet visszavonását kéri Orbántól a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

Barna Benedek 2022.08.12. 07:40

Levelet írtak a miniszterelnöknek.

 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélben azt kezdeményezi, hogy a kormány vonja vissza, helyezze hatályon kívül a fakitermelés szabályain lazító kormányrendeletet – szúrta ki a 24.hu.

 

Az ország legnagyobb – a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó – önkormányzati érdekszövetsége a rendeletet rossz jogalkotói döntésnek nevezte. Álláspontjukat az alábbiakkal indokolták: 

 

– A rendelet alapján kitermelt fa nem alkalmas annak nedvességtartalma miatt a 2022. október és 2023. április közötti fűtési szezonban tűzifakénti felhasználásra, nedves fa elégtelenül és alacsony hőhatásfokkal ég és tönkreteszi a kályhákat, kazánokat.

 

– A rendelet szerintük veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot.

 

– Úgy vélik, a fák vágáskorára, az erdők felújítására vonatkozó szabályok a rendelettel felülírása évtizedekkel is hátráltatja hazánk védekezését a klímaváltozással szemben.

 

– A védett erdőkben a rendelettel szabályozott módon történő fakivágás, tarvágás nem tarják megengedhetőnek.

 

– Továbbá a kormányrendelet szerintük ellentétes azon alkotmányos alapelvvel, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti.

 

Érveik felsorolása után a levelet úgy zárják:

Bízunk abban, hogy a kormány a rendelet alkalmazásának negatív hatásait mérlegelve felülvizsgálja korábbi döntését, ezzel is biztosítva a fenntarthatóságot, a környezeti értékek megóvását, valamint gyermekeink, unokáink, a jövő nemzedékének egészséges környezethez való jogát"

A szöveg aláírója Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök, aki egyben a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, a fekitermelést megkönnyítő kormányrendeletet természetvédők és az MTA Ökológiai Kutatóintézete szintén aggályosnak tartják. Az Agrárminisztérium szerint azonban a tűzifa kitermelése továbbra is fenntarthatóan zajlik, továbbra sem jár erdőirtással és nem csökkenti az erdőterületet, és a tárca erdőkért felelős államtitkára egyenesen "baloldali hazugságnak" nevezte azt, hogy veszélyben a hazai erdőállomány.

 

A rendelet visszavonásáért időközben petíciókat is indítottak már, egyet az LMP, egy másikat természetvédő szervezetek, köztük a magyar WWF és a Greenpeace, a környékünkben pedig a Bükk védelmében külön aláírásgyűjtés is indult. Emellett szerveznek tüntetéseket is, a fővárosban az Agrárminisztérium épülete elé, a szomszéd megyeszékhelyen, Miskolcon pedig a Szinva teraszra.

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló