2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

#miskolc #zöldfül #tüntetés #borsod-abaúj-zemplén megye #környezetvédelem #bükk #tűzifarendelet

"Mentsük meg a Bükköt!" címmel Miskolcra is tüntetést hirdettek a tűzifarendelet ellen

Barna Benedek 2022.08.11. 09:46

Emellett petíció indult a bükki erdőségek védelmében.

 

"Mentsük meg a Bükköt!" – ez a neve, és a célja is annak a civil szerveződésnek, mely demonstrációt szervez péntek délutánra a miskolci Szinva teraszra. A tiltakozásra minden olyan természetszerető embert várnak, aki nem ért egyet a fakitermelés fokozásával, és azzal, hogy akár védett erdők is tűzifaként végezhessék – írta meg a Minap.hu.

 

A kormány tűzifarendelete ellen tiltakozó tüntetést a "Mentsük meg a Bükköt!" nevű, civilekből álló csoport szervezi, céljuk ugyanaz, mint az ugyanerre a napra az Agrárminisztérium fővárosi épülete elé meghirdetett demonstráció szervezőinek: elérni azt, hogy a kormány visszavonja korábbi döntését, amellyel könnyített a fakiteremlés szabályain (a tűzifarendeletről bővebben ebben a cikkünkben írtunk).

 

 

A szerveződés egyik életre hívója, F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke Minap.hu-nak nyilatkozva rámutatott: a Bükk-vidéken található Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel százezer hektár.

Nem csupán aggályosnak, hanem egyenesen kétségbeejtőnek tartjuk az elkapkodott, szakmailag megalapozatlan intézkedést. Nem kell sem természetvédelmi, sem erdészeti szakembernek lenni hozzá, hogy belássuk, milyen visszafordíthatatlan és végzetes következményei lehetnének a korlátozások teljes megszüntetésének. Az itt élő emberek, életközösségek, itt dolgozók, sportolók, túrázók számára elfogadhatatlannak tartjuk rendelet kihirdetését és követeljük azonnali visszavonását"

– mondta.

 

F. Nagy Zsuzsanna felidézte, az erdőterületek segítik a már idén nyáron is saját bőrünkön megtapasztalt klímaváltozás hatásaival szembeni védekezést, csökkentik a villámárvizek kialakulásának kockázatát, természetes módon mérséklik a hőséget. Szerepük van a vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen.

Ha mindezen előnyeit sutba dobjuk a korlátlan mértékű fakitermelés és gazdasági érdekek miatt, akkor folyamatos és egyre kivédhetetlenebb természeti csapások sújtják majd hegylábi településeinket, életünket, jövőnket: sárlavinák, villámárvizek és aszályok. Ezeknek pedig egyre gyűrűző, egymásból következő egyéb katasztrofális következményei lesznek"

– fogalmazott.

 

 

A Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy – mint azt mi is írtuk egy korábbi cikkünkben – a téli fűtéssel kapcsolatos, érthetően pánikra is okot adó helyzetre a rendeletmódosítás nem nyújt valódi megoldást, hiszen amit most kivágnak, abból 1-2 év múlva válhatna tűzifa. "A most kivágott fák vizesek, fűtőértékük alacsony, égetésük komoly légszennyezéssel jár együtt, és a szén-monoxid mérgezések kockázata is sokkal nagyobb" – hangsúlyozta, majd úgy folytatta:

Nem tartjuk indokoltnak és felelősnek a kormányrendelet intézkedéseit! Nem látjuk be, hogy van bármilyen rövid távú üzleti érdek, amely miatt megéri a hosszútávon jelentkező pusztítás. Ma még talán nehéz elképzelni, hogy egyszer nem jutunk vízhez, egészséges levegőhöz, élelemhez. Ám az apokaliptikus víziók sokkal hamarabb bekövetkezhetnek, ha meggondolatlanul felszámoljuk az egyik legfőbb rendszerszintű szabályozó erőforrásunkat, az erdőségeinket.

Célok elérése érdekében a tünteté szervezése mellett az LMP-hez és több természetvédő szervezethez hasonlóan ők is petíciót indítottak, melyet ITT lehet aláírni.

Nincs mire várni, cselekednünk kell, ezért arra kérünk mindenkit, aki az ügy mellett áll, hogy augusztus 12-én, pénteken fél hatra jöjjön el a Szinva teraszra. Miskolcon is hallassuk a hangunkat, állítsuk meg a jövőnk aprópénzre váltását"

– zárta gondolatait az egyesület elnök, aki hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés pártoktól független, tőlük annyit kérnek, saját hatáskörükben tegyék meg, amit megtehetnek, és meg kell tenniük az ügyben.

 

 

(Indexfotó: Bükki Magazin / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló