2024. június 19., Gyárfás

Környék ügye

#tűzifa #egererdő #fakitermelés

Az Egererdő azt kéri, hogy aki tűzifát rendelne tőlük, várjon őszig

Barna Benedek 2022.08.09. 18:04

Az erdőgazdaság azt ígéri, fokozott figyelmet fordítanak az igények kielégítésére.

 

Az Egererdő Zrt. a megnövekedett tűzifaigények kapcsán közleményt adott ki, amelyben azt írták, fokozott figyelmet fordítanak ezek kielégítse. Egyúttal azt kérték mindenkitől, hogy még várjanak a rendelések leadásával.

A faanyagtermelés nem folyamatos egész évben, hanem ciklikus tevékenység, amit természetvédelmi, fenntarthatósági és szakmai okok is befolyásolnak. A tűzifának alkalmas faanyag kitermelése jellemzően vegetációs időszakon kívül, nyár végétől, tavasz elejéig tart. Emiatt kérjük a Vásárlókat, hogy a megrendeléseket lehetőleg az őszi kitermelési munkák megkezdése után (szeptembertől kezdődően) juttassák el erdészeteinkhez, így a faanyag termelődésével párhuzamosan jobban összehangolható a felmerült igények kiszolgálása."

– írták.


Továbbá arra kérték a lakosságot, hogy lehetőség szerint a hozzájuk legközelebbi egységüket keressék, hogy a szállítási költségek minél alacsonyabbak legyenek. (Az erdészeteik elérhetősége ezen a linken érhető el.)

 

Növekvő árak, készlethiányok

 

Mint azt a HVG írja, az új rezsiszabály – elsősorban annak a földgáz árát jelentősen megnövelő része – jócskán megdobta a kályhák, kandallók és fatüzelésű tűzhelyek keresettségét. Az ezek táplálásához szükséges tűzifa vásárlásánál ugyanakkor több gonddal is szembesülnek az érintettek. A fa ára általában követi a gázét (egy kicsivel van csak alatta), és most amiatt is emelkedik, hogy megugrott iránta a kereslet. Az árak között eladónként nagy lehet a szórás, ráadásul többen jeleznek készlethiányt a honlapjukon (vagyis a közölt áron sem biztos, hogy hozzáférhető a tűzifa).

tűzifa
Kép forrása: Egererdő / Facebook

Portálunk is beszámolt arról, hogy a tűzifa biztosítása érdekében a napokban a kormány hozott egy rendeletet, amelyben a fakitermelésre vonatkozó korlátozásokat töröltek el. Így például ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni, illetve a természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet (a rendeletről bővebben ebben a cikkünkben írtunk).

 

Nagy István agrárminiszter a tűzifarendelet megjelenése után kiadott közleményében azt írta, hogy "a fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem", a természetvédők azonban aggályosnak tartják a szabályok könnyítését. A Természetvédelmi Világalap magyar szervezete szerint például a lazítások "olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen" Az LMP időközben petíciót indított a rendelet visszavonásáért, emellett a zöld párt azt is bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

 

A HVG cikke azt is megjegyzi, hogy az idén kivágott faanyag nem tud kellően kiszáradni, a megfelelő fűtőérték eléréséhez másfél-két évnyi szárításra van szükség. A lapnak egy favágó cég munkatársa nyilatkozott, aki elmondta: az idén kivágott növények kétszer olyan gyorsan fognak elégni a nagy nedvességtartalom miatt. Ez pedig egy további problémát jelent azoknak, akik most szereztek be valamilyen fatüzelésű eszközt az eddig használt gázfűtés kiváltására.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló