2024. július 23., Lenke

Környék ügye

#zöldfül #bükk #kormányrendelet #természetvédelem #wwf magyarország #tűzifarendelet #tarvágás

Bükki tarvágásokkal illusztrálja a WWF, mennyire aggályosnak tartja a kormány tűzifarendeletét

Kovács Dávid 2022.08.06. 09:58

A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezetének hazai leágazása "példátlanul kockázatosnak" tartja a fakitermelés fokozását.

 

A WWF Magyarország nem csak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak tartja azt a pénteken hatályba lépő kormányrendeletet, amely katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörli a fakitermelés szinte minden korlátozását. Ilyen döntésre évtizedek óta nem volt példa hazánkban – húzzák alá a szervezet oldalán közzétett szövegben.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még múlt szombaton jelentette be, hogy elrendelik a tűzifa kivitelének tilalmát és a fakitermelés bővítését. Az említett kormányrendelet az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt. Mint rávilágítottunk, így könnyebb lehet például természetvédelmi területeken tarvágást végezni, és ez akár nagyobb területre is kiterjedhet.

 

wwf-fb
Tarvágás a Bükkben (Fotó: Gálhidy László / WWF Magyarország)

 

A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezetének magyarországi honlapján és Facebook-oldalán is megjelent szöveget egy bükki felvétel kíséretében tették közzé, amelyet Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője készített a hegységben. A szakember úgy látja:

A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen

Gálhidy László szerint a válságos időszakban megnövekedett faigényre természetesen választ kell adni, aminek érdekében átmenetileg növekedhet a fakitermelés volumene, ám ha minden korlátot félretéve, válogatás nélkül éljük fel erdeink legjavát, akkor a későbbi nemzedékek számára megszűnnek az erdőgazdálkodás alapjai. Hozzáteszi: mindezzel együtt a természeti értékek – köztük egész tájegységek élővilága – is kiheverhetetlen károkat szenvedhetnek, amelyek feláldozása rövid távon sem segít az energiaválság megoldásában.

 

Mint írják, a WWF Magyarország értetlenül áll az olyan korlátozások előtt, amelyek a már kitermelt erdő felújításának feltételeit egyszerűsítik. "Az új előírásoknak közvetlenül nincs szerepe a tűzifahiány mérséklésében, miközben lemondunk természetes erdeink helyreállításáról a védett területeinken.

Minél kevésbé természetes egy erdő és minél szegényebb az élővilága, általában annál védtelenebb és sérülékenyebb a klímaváltozás hatásaival szemben, márpedig az erdők és vizesélőhelyek túlélése a saját élhető környezetünk alapját is jelenti.

A tarvágások tilalma alá eddig is kevés erdő tartozott. A természetvédelmi szempontból értékes állami erdőkben e nélkül is hozzá lehetett jutni a faanyaghoz, így kérdéses, hogy mi indokolja a tarvágások visszaállítását" – írják.

 

A WWF Magyarország példátlanul kockázatos lépésnek tartja a fakitermelés fokozását. Úgy vélik: a jó természeti állapotú erdőterületek segítik a klímaváltozás hatásaival szembeni védekezést, csökkentik a villámárvizek kialakulásának kockázatát, szerepük van a táji vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen, a fenntarthatatlan mértékű fakitermeléssel azonban mindezek elvesztését kockáztatjuk, és a későbbi évtizedek erdőgazdálkodásának alapjait ássuk alá.

Ott tartunk, hogy nem csak tűzifát, de tüzelőberendezést is már csak nehezen lehet kapni. Vagyis a trend világos: aki eddig nem fűtött fával, most az is kiépíti ennek a lehetőségét. A lakossági energiahatékonysági programnak a hiánya, amit már réges rég meg kellett volna hirdetni, most ütközik igazán ki, hiszen a kitermelt többletfa jelentős részével gyakorlatilag az utcát fűtjük. Ráadásul a frissen vágott fát nem is szabadna tűzifának hívni, mivel a hatékony égéshez 20% nedvességtartalom kell, amit 1-2 év szárítással lehet csak elérni. Az ezzel való fűtés pedig csak tovább fogja súlyosbítani a fűtési szezon alatt tapasztalható rossz levegőminőséget

– mondja Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

 

A WWF Magyarországegyébként a tűzifa-felhasználás hatékonyságának növelése érdekében együttműködik a Habitat for Humanity Magyarországgal, amely a szociális tüzelőanyag program kapcsán szintén pénteken reagált a megnövekedett tűzifakeresletre. Közleményükben arra szólítják fel a kormányt, mielőbb lépjen a téli szociális tüzelőanyag-támogatások biztosítása érdekében: egyrészt jelentősen meg kell emelni az erre szánt évi 5 milliárd forintos keretet, másrészt konkrét intézkedésekre van szükség, hogy az önkormányzatok elől ne vásárolhassák fel a tűzifát a piaci szereplők, különben előállhat a helyzet, hogy a legszegényebb háztartásoknak nem lesz miből tűzifát osztani télen.

 

Az Agrárminisztérium szerint minden oké, Karácsony szerint nem annyira

 

Az Agrárminisztérium közben azt állítja: továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése. "A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem" – írják az állami hírügynökséggel megosztott közleményben.

 

Nagy István agrárminiszter a szombati szövegben azt állítja: a faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek. "Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszútávon fenntartható legyen" – állítja.

 

Pénteken egyébként Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt az ügyben. "Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében" – írta Facebook-oldalán.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló