2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#zöldfül #tűzifa #kormányrendelet #természetvédelem #tűzifarendelet #fakitermelés #agrárminisztérium

Erdőkért felelős államtitkár: Semmiféle erdőirtásról nincs szó, ezek szokásos baloldali hazugságok

Barna Benedek 2022.08.11. 12:13

Zambó Péter védelmébe vette a tűzifarendeletet, szerinte nincs veszélyben a hazai erdőállomány. Egy kormányközeli intézet pedig kiadott egy elemzést, amelyben arról írnak, hogy ha mi nem vágjuk ki a fákat, eléghetnek az erdőtüzekben.

 

A kormány faktiermelés szabályain lazító, és emaitt a természetvédők által kifogásolt rendelete kapcsán az agrárminiszter a kedélyek lenyugtatására a napokban már kiadott egy közleményt, amelyben azt írta: továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése, vagyis "továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem". Most pedig megszólalt az ügyben Zambó Péter, az agrártárca erdőkért és földügyekért felelős államtitkára is, aki a kormányközeli Magyar Nemzetnek adott interjúban vette védelmébe a tűzifarendeletet.

 

A beszélgetésben – amelyet a 444 szemlézett – az államtitkár beszélt, hogy "az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült". Tehát elmondása szerint a fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok "akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani".

 

Zambó Péter elmondta, hog az idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, amely "a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető".

zambo_mti_kovacs_tamas
Zambó Péter (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Az államtitkár arról beszélt, hogy "évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani", és "több százezer köbméternyi faanyagot tehetünk szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt mint Magyarország zöld tőkéjét semmiképpen sem veszélyeztetjük".

 

Zambó Péter úgy véli, "nem csökken az erdők területe és semmiféle erdőirtásról nincs szó", szerinte ezek "szokásos baloldali hazugságok". Megjegyezte, hogy a védett területeken a természetvédelmi hatóság is vizsgálódhat, így szerinte "az erdők természeti értékei nem sérülhetnek". 

 

 

Kormányközeli intézet: Ha nem mi vágjuk ki a fákat, elégnek az erdőtüzekben

 

Bár a miniszter úgy nyilatkozott, mintha csak ellenzéki pártok kritizálnák a tűzifarendeletet, az ellen a napokban a természetvédő szervezetek is felszólalatak, így a magyar WWF és a Greenpeace is. De az MTA Ökológiai Kutatóintézete szintén kritizálta a fekitermelési szabályok lazítását.

 

Ezekre a kritikákra is érkezett ugyanakkor válasz a kormány közeléből, a fideszes elitképző Mathias Corvinus Collegium (MCC) Klímapolitikai Intézetétől. A Magyar Hang által szemlézett elemzésükben többek között arról írnak, hogy Magyarországon évről évre 13 millió köbméterrel növekszik a hazai erdőállomány, miközben az elmúlt 10 évben átlagosan csak 7,5 millió köbmétert termeltünk ki ebből. Vagyis, minden évben maradt úgy 5 millió köbméter pluszban, tehát "a rövid távú veszélyhelyzeti intézkedés" – vagyis a fokozott favágás – nem fog maradandó károkat okozni a szerzők szerint.

 

De megjegyzik azt is, hogy "a II. világháború óta nem ültünk ilyen mély ellátásbiztonsági válság közepén, amikor nem az a kérdés, hogy mennyire zöld az energiaellátásunk, hanem az, hogy lesz-e bármilyen energia az ellátáshoz". Továbbá kifejtik, hogy ugyan "szépen hangzik" a természetvédők azon állítása, miszerint ökológiai és klímaválság kellős közepén egyáltalán nem szabadna őshonos fákat kivágni, azonban "ha nem termeljük le az éves fatömeg-növedék által megengedett tűzifa mennyiséget, akkor azt nem mi hasznosítjuk majd, hanem odavész a nálunk is egyre gyakoribbá váló erdőtüzekben, táplálva azokat".

 

 

Frissítés: A délután folyamán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán közzétett egy bejegyzést, amelyben a tűzifarendeletet magyarázta, és többek között megismételte Zambó Péter azon kijelentését, miszerint "a rendkívüli szabályok kizárólag akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani". Egyébként – mint arra a 444 és a Magyar Hang is felhívta a figyelmet – a kormányrendelet szövegében konkrétan nem szerepel olyan kitétel, miszerint csak az energiakrízis egy pontján lép életbe a lazítás, a HVG ezért fel is vetette, hogy talán a kormány korrigálni akar, és esetleg pontosítják a rendeletet, hogy belekerüljenek azok a feltételek, amelyeket az államtitkár és a kormányszóvivő említett.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló