2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#zöldfül #tűzifa #kormányrendelet #magyar tudományos akadémia #tűzifarendelet #fakitermelés

Az MTA kutatóközpontja szerint a tűzifarendelet az ország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyezteti

Barna Benedek 2022.08.10. 17:33

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja állásfoglalásában azt írta, hogy nem a védett erdőket kellene feláldozni.

 

A fakitermelés szabályain lazító rendelet alapján veszélybe kerül a védett területeken található, ökológiai szempontból értékes őshonos, idős erdőállományok hosszú-távú fenntarthatósága. Ez pedig nemcsak az erdei élővilágot és a biodiverzitást veszélyezteti, hanem az erdők klíma-, víz- és talajvédelmi funkcióját és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodó képességét is csökkenti – figyelmeztet a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja.

 

Szerdán kiadott állásfoglalásukban azt írják, nem kérdőjelezi meg a tűzifa iránt megnövekedett igény létét, vagyis a tűzifa-kitermelés növelésének szükségességét, ugyanankkor szerintük a megnövekedett tűzifaigényt elsősorban a nem védett területen található, alacsonyabb természetességű (átmeneti erdők, kultúrerdők és faültetvények) intenzívebb használatával kéne biztosítani.

pikrepo-com (1)
Fotó: pikrepo.com

A kutatóközpont többek között arról ír, hogy a rendelet alapján a védett területeken őshonos fafajú, magas természetességű erdőkben is alkalmazható a tarvágás, kiterjesztett területi hatállyal, ez pedig "hosszú távon a fiatalabb állományok területi növekedéséhez vezet, az idős és vegyeskorú erdők rovására, amelyek leginkább biztosítják a biodiverzitás megőrzését és az erdők ökoszisztéma szolgáltatásait. Hozzáteszik, hogy szerintük a szükséges faanyag biztosítható a jelenleg e területeteken elterjedt fokozatos felújító vágás keretében is, amely az eredetihez hasonló természetességű, mag eredetű állományokat hoz létre.

A rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező, hiszen ezek az állományok alkalmasak leginkább a minőségi rönkfák előállítására."

– írják, majd úgy folytatják:

A klímaváltozás enyhítése és az élővilág védelme szempontjából kulcsfontosságú a meglévő természetes élőhelyek fenntartása. Amellett, hogy a megnövekedett tűzifa igényre választ kell adni, ehhez nem az őshonos fafajú védett erdőket kell feláldozni. Ezt elsősorban a nem védett területen található, rövid vágásfordulóval kezelt idegenhonos állományok, pl. akácosok intenzívebb használatával kellene megoldani."

Orbán Viktor július végén beszélt arról a közrádióban, hogy át kell állni a gázról fatüzelésre. Ennek érdekében az erdőgazdaságoknak előírták, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne minél több fát kivágni tűzifának. Néhány nappal később aztán megjelent a fakitermelést megkönnyítő rendelet (bővebben ebben a cikkünkben írtunk róla). Közben az iskoláknak is szóltak, hogy készülniük kell a fával való tüzelésre, és az új rezsiszabályok miatt egyébként sok háztartás is át akar állni a fatüzelésre, így megnőtt a tűzifa iránti kereslet, és vannak eladók, akik már készlethiányt jeleztek. A kormány mostara megtiltotta a tűzifa kivitelét az országból. 

 

Nagy István agrárminiszter a tűzifarendelet megjelenése után kiadott közleményében azt írta, hogy "a fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem", a természetvédők azonban aggályosnak tartják az új szabályozást. A rendelet visszavonásáért az LMP és több természetvédő szervezet is petíciót indított, és a zöld párt azt is bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben, péntekre pedig tüntetést szerveznek az Agrárminisztérium épülete elé, a budapesti Kossuth térre.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló