2024. május 28., Emil Csanád

Környék ügye

#nógrád megye #medve #állatvilág #kálló

Medveürülék miatt fújt riadót egy megyénkhez közeli település polgármestere

Kovács Dávid 2022.07.13. 14:38

Egy földúton hevert, és friss volt.

 

Kedd este hét óra körül friss medveürüléket talált egy helyi lakos hozzátartozója a Kálló és Erdőtarcsa közötti közúti híd közelében, egy földúton – közölte a Kállói Hírmondó nevű nyilvános Facebook-csoportban Baboss Buda, a település polgármestere.

 

A megyehatárhoz közeli, dél-nógrádi falu vezetője a bejegyzésben arra kérte az embereket, hogy vegyék komolyan a medve jelenlétét, és csak indokolt esetben menjenek az erdőbe.

Soha ne menjenek ki egyedül! Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

– írta a kedd esti posztban a polgármester.

 

A hír kapcsán a Nool.hu emlékeztet: legutóbb múlt szerdán – szintén az esti órákban – bukkant fel medve a megyében, akkor az Acsa és Erdőkürt közötti területen látta egy helyi lakos a bocsával együtt, a beszámoló szerint a nagyobbik medve épp két szarvast kergetett.

 

Erdőkürt polgármestere, Szebenszkiné Palik Katalin a közösségi médiában szintén azt kérte a környéken élőktől, hogy vegyék komolyan a medve jelenlétét. Közlése szerint az észlelés után ő is a helyszínre sietett, távcsővel figyelték a főútról a terepet, de csak néhány szarvast láttak az erdőszélen.

 

Május második felében az Erdőkürthöz és Kállóhoz egyaránt közeli Acsa, a szomszédos Püspökhatvan, valamint az azzal szomszédos Galgagyörk önkormányzatai is medveveszélyre figyelmeztették a lakosaikat. Áprilisban Istenmezejénél is medvenyomokat talált egy túrázó, aki a Kohászok útját járta éppen.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, egy júniusi hajnalon egy bükki vadkamera készített felvételt egy európai barna medvéről az Egertől egyáltalán nem is olyan távoli Pes-kő közelében. Július elején pedig Szokolya közösségi oldalán számoltak be arról, hogy felbukkant egy példány a Börzsönyliget-Morgó kanyar környékén.

 

Arról, hogy hány medve élhet most Eger környékén, ebben a cikkünkben olvashat, arról pedig, hogy mennyire veszélyes az emberre, itt írtunk bővebben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló