2023. december 9., Natália

Eger ügye

#demokratikus koalíció #jobbik #hajdúhegy #időközi választás #vermes ádám

Zűrös indulás a hajdúhegyi időközin: potyognak a pártlogók a DK és a Jobbik jelöltjének plakátjáról

Kovács Dávid 2022.05.18. 13:05

Az eddig ismertek mellé beesett egy újabb név, de már az első sajtótájékoztató is gondot okozott. Aztán kiderült, hogy a támogatóként feltüntetett szervezetek valójában nem is támogatók.

 

Zavaros körülmények között jelentkezett be a DK és a Jobbik jelöltje, Vermes Ádám a közelgő időközi önkormányzati választásra Eger 7. számú választókerületében. Noha a helyi DK a hajdúhegyi választással kapcsolatosan múlt szerdára egy sajtótájékoztatót már beharangozott az egri Dobó István Laktanya főbejárata elé, ezt végül az esemény napján (reggelén) lemondták, az erről szóló levelükben pedig "egy váratlan, előre nem látott technikai problémára" hivatkoztak.

vermesádám-fb
Vermes Ádám (jobbra) és Balla Péter (balra) aláírásokat gyűjt a Baktai úti Coop ABC előtt (Fotó: Vermes Ádám hivatalos Facebook-oldala)

Aztán néhány nappal később, hétfőn, a kora esti órákban megjelent egy poszt az egri DK Facebook-oldalán, amelyből kiderült, hogy a párt a Jobbikkal együtt a 27 éves Vermes Ádámot indítja az egri 7-es választókörzetben, aki a hivatalos Facebook-oldalán közzétett borítókép szerint a Momentum, az MSZP, az LMP, és a Párbeszéd támogatását is élvezi. Csakhogy a feltüntetett támogató szervezetektől származó információink szerint több párt is innen (a borítóképről) értesült, hogy a jelöltet támogatja, ezért aztán értetlenül állt a bejelentés előtt.

Vermes Ádám személyében egy 27 éves fiatal DK-s csatlakozott közösségünkhöz, aki élvezi a legtöbb ellenzéki párt támogatását Eger 7. számú választókerületében, ahol csak neki van esélye legyőzni a Fideszt

– állították ennek ellenére a DK Eger posztjában.

 

Elsőként a Momentum egri szervezetének elnöke, Jánosi Zoltán jelezte, hogy nincs semmilyen döntés vagy határozat arról, hogy kit támogatnak a hajdúhegyi időközin, mivel nem keresték őket. "A Momentum Mozgalom nem állít és nem támogat jelöltet az egri időközi választáson" – jelentette ki az Egri Ügyeknek. Saját jelöltjük nincs.

 

Az MSZP városi szervezete nevében Mirkóczki Zita elnök nyilatkozott, aki a portálunknak elmondta: a szocialisták helyi taggyűlésén határoztak arról, hogy nem támogatnak senkit, mindenkinek saját lelkiismereti döntése, hogy szavaz-e valakire, őket senki nem kereste meg a támogatást illetően. Mi több, a pártközpontban, a párt felső szintjén sem tudnak semmiféle egyeztetésről, támogatásról. Saját jelölt nincs.

 

A Párbeszéd csak pár fővel van jelen Egerben, a portálunk megtudta, hogy nem keresték őket semmilyen formában. Ők sem indítottak saját jelöltet. Hamarosan pedig az LMP is megerősítette, hogy nem történt egyeztetés a hajdúhegyi időközit illetően, saját jelöltjük nekik sincs.
 
Ez volt az eredeti borítókép (ez azóta már nem elérhető sem a DK Eger, sem Vermes Ádám Facebook-oldalán):
 
 
 
A DK-tag nem érti, hogy mit nem értenek
 
Az üggyel kapcsolatban megkerestem a helyi DK-t is: először írásban küldtem el a kérdéseimet, ám mivel órákig nem érkezett válasz, ezért felhívtam a hétfőn indult Vermes Ádám Facebook-oldalon talált telefonszámot, de azt nem a hajdúhegyi jelölt, hanem Sipos József vette fel, aki, amikor a pontos titulusáról érdeklődtem, a helyi DK tagjaként hivatkozott magára. (Ugyanakkor sejtelmesen azt is hozzátette: "jelen pillanatban", illetve hogy "fogalmazzunk úgy". Én igyekeztem úgy fogalmazni.)
 
Amikor ismertettem vele a helyzetet (hogy több helyi politikus is egy Facebook-posztból tudta meg, hogy Vermes Ádámot támogatja a nyári időközin), így válaszolt:
Én meg azelőtt állok értetlenül, hogy nincsenek kapcsolatban a felsőbb vezetőikkel. Amik le vannak írva, azok tények, ezeket valakik jóváhagyták. Az, hogy bizonyos emberek bizonyos csoportokban erről nem értesültek, nem a mi gondunk-bajunk. Ennyi.
Ha már vonalban voltunk, rákérdeztem az elmaradt sajtótájékoztatóra is, egész pontosan arra, hogy mi volt az a "váratlan, előre nem látott technikai probléma", ami miatt a múlt heti esemény végül elmaradt. Sipos József azonban nem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre, akármelyik irányból futottam neki a témának, folyamatosan azt ismételgette, hogy a sajtótájékoztató az arra alkalmas időpontban meg lesz tartva, erről az érintetteket is tájékoztatni fogják.
 
És hopp, leugrottak a pártlogók a képről!
 
Sipos magabiztos válasza ellenére szerda reggelre aztán a Vermes Ádám Facebook-oldal borítóképét lecserélték: a képről hirtelen eltűnt a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd logója (és a többes szám jele is), támogató szervezetként egyedül az LMP maradt feltüntetve – kérdés, hogy meddig, hiszen információink szerint az LMP sem tud arról, hogy Vermest támogatnák.
 
Íme a borítókép módosított változata:
 
 
Szerda reggel észleltem azt is, hogy írásos megkeresésemre az éjszaka során – éjfél körül – a helyi DK is reagált, igaz, ebben az üzenetben csupán a szíves türelmemet kérték, másnap délre ígértek választ. A válasz szerdán végül tényleg befutott, ám hiába tettünk fel korábban egészen konkrét kérdéseket (pl.: Mi áll az eset hátterében? Egyeztetett-e bárki a támogatóként feltüntetett pártokkal? Hány támogatója van valójában Vermes Ádámnak Eger 7. számú választókerületében?), ezekre újfent nem kaptunk érdemi, egyenes válaszokat.
 
Helyette ezt olvashattuk:
A Demokratikus Koalíció sajnálattal vette tudomásul, hogy bizonyos ellenzéki pártok nem kívánják támogatni és a kampányban segíteni a legesélyesebb ellenzéki jelöltet, aki képes legyőzni a Fideszt. Természetesen nyitottak vagyunk minden demokratikus párt és egyesület támogatására is. Mi Hajdúhegy, Károlyváros és Eger gondjaival, az ott élők ötleteivel és problémáival kívánunk a továbbiakban foglalkozni.
A DK-s Balla Péter (címlapképünkön, illetve fentebb; ő volt Berecz Mátyás kampányfőnöke az áprilisi választásig) válaszából azt is megtudtam: a múlt heti sajtótájékoztató "nem maradt el, csak más időpontban kerül megrendezésre" (nahát!), erről majd értesíteni fognak minket is. Az viszont továbbra sem derült ki – hiába kérdeztem rá írásban is egészen konkrétan –, hogy mi volt az a "váratlan, előre nem látott technikai probléma", ami miatt végül lefújták a múlt heti sajtóeseményt.
Vermes Ádám
 
A facebookos bemutatkozása szerint a Jobbik és a DK hajdúhegyi jelöltje, Vermes Ádám Egerben született, itt járt gimnáziumba, később politológusként végzett. Tanulmányai befejezése után elemzőként és újságíróként dolgozott (a szövegből nem derül ki, hol), ösztöndíjasként részt vett az Országgyűlés munkájában, illetve az Oktatási Hivatalban is szerzett némi munkatapasztalatot.
Az így felhalmozott tudást szeretném szülővárosom érdekében hasznosítani, amelynek sorsát különösen a szívemen viselem. Megválasztásom esetén olyan képviselő leszek, akihez bármilyen problémával fordulhatnak a Hajdúhegyen és Károlyvárosban élők
– írja magáról.
 
Ahogy arról az Egri Ügyek is beszámolt, a tavasszal lemondott Berecz Mátyás mandátumáért először a függetlenként induló Domán Dániel jelentkezett be, majd az egri városvezetés és a volt helyi jobbikosokból szerveződő Egri Gárdonyi Kör támogatását élvező Farkas Richárd borász. Ezt követően jelentette be a Fidesz, hogy Orosz Lászlónét indítják (aki korábban volt már képviselője a körzetnek), azután pedig a helyi közéletben újoncnak számító Bábel Ildikó is bejelentkezett a megüresedett képviselői helyre, a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként.
 
Az egri időközi június 26-án lesz.
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló