2022. január 28., Károly Karola

Eger ügye

#egerplusz #eger #emlékhely #első világháború

Tavasszal elkészülhet az új világháborús emlékhely Egerben

Barna Benedek 2022.01.05. 11:50

A katonák nevei a támfal köveire kerülnek az Eger-patak mentén.

 

Ahogy azt korábban megírtuk, tavaly az Egri Norma Alapítvány kezdeményezte az első világháborúban elesett egri katonák előtt tisztelgő emlékhely kialakítását az Eger-patak Kossuth Lajos utca – Klapka György utca közötti szakaszának keleti támfalánál, amit novemberben a közgyűlés is támogatott.

 

Az emlékhely helyszínének kiválasztását és megtervezését egy kutatómunka előzte meg, mely során az Egri Norma Alapítvány feltárta az elesett egri katonák nevét, összesen 318 személyt azonosítottak be. Az elképzelés szerint a nyugati partra kerülne egy központi tábla "Sétány az I. világháborúban elhunyt egri katonák emlékére" felirattal, a szemközti partfal belső oldalán pedig a katonák nevei jelennének meg speciális falfestéses technikával.

 

A látványterven így néz ki:

vilaghaborusemlekhelylatvanyterv-1 (2)
Kép forrása: a közgyűlési előterjesztés melléklete

Az Egri Norma Alapítvány szakmai vezetője, Somogyi Mónika a heol.hu-nak adott friss interjúban a kezdeményezésről szólva elmondta, korábban volt már ilyen egri kezdeményezés, a Hősök ligete, de az annak részeként ültetett fák zöme elszáradt, az elesett katonák névtáblái pedig megfogyatkoztak. Ezért úgy gondolták, méltó emléket kell állítani a világháború egri áldozatainak, így jött az emléksétány kialakításának ötlete.

 

"Pályáztunk a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, és ötletünk megvalósítására 2,8 millió forintot nyertünk. Ez után kezdődött el a tervezési folyamat, Fajcsák Dénes okleveles építészmérnök és az Arkt építészstúdió munkatársainak közreműködésével, akik segítettek a helyszín kiválasztásában is" – ecsetelte.


Somogyi Mónika azt is elmondta, mikorra várható az emlékhely átadása:

A munkálatok a tél elmúltával, február végén kezdődnek. Először elő kell készíteni, megtisztítani a falfelületet, utána kerülhetnek rá a nevek. A sétány virágládáiba pipacsokat vetünk, hiszen ez a virág az I. világháború nemzetközi szimbóluma. Ha az időjárás engedi, március végére tervezzük az átadóünnepséget.

– fogalmazott, hozzátéve, hogy szeretettel várják mindazokat a leszármazottakat, akik a listában megtalálják hozzátartozójukat, és egy szimbólummal, egy kő elhelyezésével emlékeznének az elesettekre.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló