2021. december 7., Ambrus

Eger ügye

#egerplusz #eger #emlékhely #első világháború

Emlékhely az első világháborúban elesett egri katonáknak: mutatjuk a látványtervet

Barna Benedek 2021.11.18. 18:21

Az Eszperantó sétány a tervezett helyszín.

 

Portálunk is hírt adott róla, hogy az Egri Norma Alapítvány az első világháborúban elesett egri katonák előtt tisztelgő emléksétányt szeretne kialakítani. Mint azt az Egri Napok Blog kiszúrta, az emlékhely támogatásáról a közgyűlés november 25-én fog tárgyalni, és az előterjesztésből a kezdeményezés részleteire is fény derült.

 

Mint kiderült, hogy a választott helyszín az Eszperantó sétány lett, egészen pontosan a Kossuth Lajos utcai hídtól délre eső pataktámfalak. Az elképzelés szerint a nyugati partra kerülne egy központi tábla "Sétány az I. világháborúban elhunyt egri katonák emlékére" felirattal, a szemközti partfal belső oldalán pedig a katonák nevei jelennének meg speciális falfestéses technikával. Mostanáig 329 személyt azonosítottak be, de az áldozatok valódi száma ennél lényegesen több lehet. Az emlékhely maga is utal majd erre a bizonytalanságra olyan módon, hogy a nevek száma a jövőben bővíthető lesz. Elkészülte után a patakfal virágágyása is illeszkedne majd az emlékhelyhez, ebbe ugyanis az I. világháború nemzetközi szimbólumának számító pipacsot ültetnének.

 

Mellékletként csatolták az előterjesztéshez a látványtervet is:

vilaghaborusemlekhelylatvanyterv-1

 

A műszaki leírásban így foglalják össze a koncepciót:

A világháború önmagában egy óriási trauma és értelmetlen veszteség az emberiség számára. A háborúban küzdő katonák halála családok jövőjét, sorsát pecsételte meg, vagy terelte más irányba, a következményeket sok esetben fel sem tudjuk fogni. A kövekből összeálló mellvéd lehet az emberiség összetartásának, és összetartozásának stabil szimbóluma, amely ráadásul a jelenben közlekedőt védi a “mélybe” (patakba) való zuhanástól. A névtelen kövek jelenthetik az elhunytakat, amelyek közül a kutatás kiemelt és megnevezett 329 embert. Őket a felfestés teszi láthatóvá. A kutatás folytatásával újabb és újabb személyek tragédiája kerülhet elő, amelyekkel lehet folytatni a művet a későbbiekben. A belső partfali festés, a mű befogadását, és láthatóságát, az Eszperantó sétányról biztosítja, ezáltal a nevek az “elérhetetlenség” érzését is keltik, a múlt távolságát/távolodását is szemléltetve. A festék speciális kültéri falfesték fehér színben, amelyhez fluoreszkáló festéket keverünk, hogy szürkületkor a feliratok még derengjenek sejtelmesen a patak vize felett.

Az emlékhely a november 25-i közgyűlés 21. napirendi pontja lesz, a további részletek ezzel kapcsolatban az előterjesztésben olvashatók, amely elérhető a város honlapján, IDE KATTINTVA.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló