2021. december 7., Ambrus

Eger ügye

#egerplusz #eger #emlékhely #első világháború

Emléksétány kialakításával tisztelegnének az első világháborúban elhunyt egriek előtt

Barna Benedek 2021.11.09. 14:43

Több mint 300 elesett katona nevét gyűjtötték össze az emlékhely megvalósításához.

 

Emléksétányt alakítana ki Egerben az Egri Norma Alapítvány. A cél az, hogy az emlékhely létrehozásával méltóképpen tisztelegjenek az első világháborúban elesett katonáink előtt – számolt be az egerhirek.hu az alapítvány közlése nyomán.

 

Mint írják, a megvalósítást megelőzte egy kutatómunka, ahol összegyűjtötték a katonák nevét a Hadtörténeti Levéltár segítségével. A projekt ünnepélyes átadására szeretnék bevonni az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola "Katonasuli" programjában részt vevő diákokat és a város középiskolás diákjait is, így közelebb tudnánk hozni a korosztályhoz a téma fontosságát.

A kutatás során több mint 300 személyt azonosítottak be, katonai besorolással, ranggal.

Ugyanakkor az Alapítvány szerint ez a szám feltehetően jóval több is lehet, mert a múlt homályában eltűnt sok beazonosíthatatlan áldozat.

elso-vilaghaborus-temeto-mindenamieger
Az első világháborúban elesett katonák temetője Egerben (Kép forrása: mindenamieger.blogspot.com)

 

Emlékeztettek arra is, hogy Heves vármegye főispánja is megfogalmazta 1928-ban, hogy a hozzátartozók tisztje lenne fák ültetése, táblával való ellátása, amelyen feltüntetik az elesett katonák nevét, esetleg azt is, hogy hol, mikor, milyen körülmények között haltak. Ennek nyomán 1930-ban 200 hársfát ültettek, és 66 katona neve került fel a zománctáblákra.

 

A nemes elképzelésnek szégyenteljes volt az utóélete, mivel a fák zöme kiszáradt, a névtáblák megfogyatkoztak, azóta pedig nem történt sem felújítás, sem új kezdeményezés az emlékhely megvalósítása kapcsán – fogalmazott közleményében az Egri Norma Alapítvány, hozzátéve, hogy ezt szeretnék orvosolni egy sétány kialakításával. A részletekről későbbre ígértek tájékoztatást.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló